Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KRWL
|

Brakuje kucharzy. Restauracje podkupują sobie obsługę. Zyskują na tym pracownicy

12
Podziel się:

Kolejny problem w branży gastronomicznej. Brakuje rąk do pracy. W Warszawie na kucharzy, barmanów, kelnerów i baristów czeka prawie 1100 ofert.

Brakuje kucharzy. Restauracje podkupują sobie obsługę. Zyskują na tym pracownicy
W Warszawie brakuje kucharzy i kelnerów (pixabay.com)

Pracownicy gastronomii w Warszawie w cenie. Ofert jest dużo, ale chętnych na nie za bardzo nie ma. Przedsiębiorcy zaczęli podkupować sobie pracowników. Nie chodzi tylko o szefów kuchni, ale także o barmanów i kelnerów. Sytuację w warszawskiej branży gastronomicznej opisuje stołeczna „Wyborcza”.

W Warszawie na pracowników gastronomii czeka prawie 1,1 tys. ofert pracy – 519 dla kucharzy i 590 dla kelnerów, barmanów i baristów. Dziennikarze opisują sytuację, w której restauracja nie mogła obsłużyć klientów, bo nie było gotowych dań, a wszytko z powodu braku wystarczającej ilości pracowników.

Właściciele restauracji i barów próbują zachęcić nowych pracowników wyższymi stawkami niż przed pandemią. Stawki wahają się od 18 zł la osoby bez doświadczenia do nawet 30 zł za godzinę dla doświadczonego kucharza. Średnie stawki według kalkulatora popularnego serwis ogłoszeniowego to 17-25 zł brutto na godzinę w przypadku kelnerów. Kucharze w Warszawie mogą liczyć nawet na 8,5 tys. zł brutto.

Zobacz także: Teraz jest najlepszy czas na zmianę pracy. Ekspert wyjaśnia

Przedsiębiorcy próbują podkupować pracowników konkurencji. Sytuację mogą poprawić pracownicy sezonowi, dlatego właściciele lokali gastronomicznych starają się zachęcić kandydatów do pracy nie tylko stawkami, ale także benefitami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(12)
kuchara
3 lata temu
w ogłoszeniu super hiper miód malina a w realu umowa smieciowa,za najnizszą i harówka po 12-14 godzin,bez słowa dziekuję,sama szukam pracy w kuchni i to co oferują,to albo praca na czarno albo smieciówka,niech zaczna traktować ludzi i pracowników z szacunkiem,to chętnych będa mieli,i tak,wrócisz na sezon a od jesieni? nie proponują umów o prace,,no bo wie,pani,a jak nas zamkna na jesieni,,no to maja co maja ,z niewolnika nie bedzie pracownika
Porto
3 lata temu
Zatrudniajmy kucharzy z Grecji i Portugalii.
Laszl0
3 lata temu
Kucharze znaleźli pracę w innych zawodach. Teraz mieliby wrócić do kuchni w jakiejś restauracji, która przeżyła ostatni rok, ale tylko na 3 miesiące i potem znowu szukać pracy podczas kolejnego lock downu? Chyba raczej nie ..
Caracas
3 lata temu
Ściągnąć kucharzy z Wenezueli.
rano
3 lata temu
Poumierali czy co .