ZL
/ 89.171.67.* / 2009-01-12 23:01
Pierwszy raz w życiu piszę na forum pomimo że dobiegam 60-tki. Prowadzę działalność gospodarczą od 1973r i różne wydażenia spotykały mnie.Za Gierka związany byłem z rolnictwem,mieliśmy książeczki zdanych prod.rolnych-co miało wpływać na emerytury.Jednym ruchem zlikwidowano.Nie mam o to pretensji lecz prawdą jest że inne grupy zawodowe prawem gorszego kaduka nie pozwoliły odebrać sobie niczego Potem rok 89/90 i reforma Balcerowicza złapała mnie w szczycie kredytowania przy produkcji o cyklu 10-ciomiesięcznym.Wiele lat problemów i przebranżowiłem się.Lata 90-te to bardzo,bardzo wolne przemiany w świadomości i pracobiorców i szczególnie organów kontrolnych w podejściu do firm prywatnych.Ci pierwsi dostosowali się już do tego że nie jesteśmy wyzyskiwaczami i oszustami.W szczycie zatrudniałem kilkadziesiąt pracowników,teraz tylko 3-ech.To są problemy osobiste.Przy tak
małej firmie i przychody są znikome Kryzys czujemy.Mówi się o pomocy małym firmom.I przyszła do mnie.Dzisiaj.Mam w tak małej firmie przeprowadzić 2 kosztowne szkolenia;1-no p-poż za3000 zł,2-gie obejmujące ochronę zdrowia za nie wiem ile.Do tego dojdą delegacje,diety,hotele i przejazdy.Nie wiem kto w tym maczał
palce,lecz wiem kto się wzbogaci.Ci co szkolą- którzy i tak od jakiegoś czasu mają się bardzo dobrze,pięknie się rozwijają.Choć sa prawie niepotrzebni w takim zakresie.Fajne jest to że dojdą nowe kontrole-podobno już są znane kary.Dzwoniłem dzisiaj do konfederacjiLewiatan[1-szy raz wżyciu.Tak jestem wkurzony],powiedziano mi że tak szybko to zostało przepchnięte i
również w porę nie zdołano zareagować.Chce dodać żeby nikt nie
próbował uzasadniać że nowe szkolenia mają mają jakiekolwiek racjonalne podstawy-pacownicy w moim zakładzie przeszkoleni są w zakresie p-poż.umieją posługiwać się gaśnicą.wiedzą która do czego służy,znają drogi ewakuacyjne,numer do straży pożarnej iwiele innych rzeczy.Jeden jest członkiem Ochotniczej Straży Poż.'ma podstawowy kurs strażaka-lecz to zgodnie z nowymi przepisami jest za mało.Pracownicy potrafią udzielić pierwszej pomocy,znają się na sztucznym oddychaniu,jak postępować przy uszkodzeniu
kręgosłupa,przy porażeniu prądem i.t.p.Zakres tej wiedzy wynieśli z cyklicznych dotychczasowych szkoleń.Uważam że nowe przepisy naciągają
nas na koszty.Nie wiem jak osoby odpowiedzialne za wprowadzenie
nowych przepisów-motywują je czy to dostosowaniem do standartów unijnych cze czymś innym,lecz powinni być pociągnięci do odpowiedzialności Jeżeli w tym nadchodzącym trudniejszym czasie Sejm,rząd i partie polityczne chcą pomóc firmom,to za takie
prezenty dziękuję.Uważam że należy i przepisy i organa kontrolne
szybko zmieniać(zmniejszać-bo Prawo Parkinsona działa)Składki na ZUS pracodawców i pracobiorców uważam należy zrównać.Przy tych samych
składkach pracodawcy są dyskryminowani i w uprawnieniach
bieżących i emeryturach.Do tej pory słyszymy tylko że należy usprawnić szybkość założenia firmy,ciekawe po co-chyba żeby nowi przedsiębiorcy od razu wpadli w wysokie koszty utrzymania firmy ,niesprzyjające przepisy i kontrole.