olowas1
/ 217.96.28.* / 2009-08-18 16:07
sam temat niezwykle przykry. Robienie ludziom wody z mózgu licząc (słusznie) na brak świadomosci historycznej to jednak niegodziwość. Generał nie był patriotą, tylko aparatczykiem dbającym o własną karierę w skorumpowanym i skompromitowanym ancient regime'ie. Na dodatek wiernie i lojalnie od lat 40-tych służącym obcemu mocarstwu. Można to nazywać realizmem, cieszyć się, że własnoręcznie nie zarżnął iluś tam tysięcy ludzi - choć on i jemu podobni to czynili, niestety. Rozumiem chrześcijańską zdolność wybaczania, ale nie wybielajmy. Jest ujmą dla sprawiedliwości, że ta jednak nawet w swojej klasie rzadka kanalia spokojnie sobie umrze ze starości i kasuje z moich pieniędzy w ramach przywileju nabytego drogą przestępstwa i zdrady prawdziwych Synów naszej Ojczyzny. Sondaże tylko ogłupiają, przecież ludzi nie interesuje nic poza obejrzeniem TV (statystyczny Polak ogląda ponad 4h dziennie) i żarciem. Rozmontowanie byłego ustroju też odbyło się tylko z powodu mięsa i podwyżek, a nie z przyczyn moralnych. Tego nic nie zmieni i jest to niezależne od ustroju - tacy są ludzie i tyle. Natomiast martwią te głosy internautów broniących jaruzela, sprzedawczyka i kanalii. Pewnie go ludzki aparat sprawiedliwości nie dopadnie, jednak nie wybielajmy. To że byli ludzie gorsi (Stalin, Goebbels, Pinochet) nie uprawnia do nazywania zła dobrem, a zdrady patriotyzmem. Pozdrawiam zatroskanych faktem, że niektórzy uczestnicy sondażu mają prawo głosu. Cena demokracji i ja jestem gotów ja płacić - niemniej jest to przykre.