gue
/ 87.205.233.* / 2008-12-02 19:06
dziwisz się, czemu nikt na forum nie podaje fachowych informacji... o naiwny!
przecież informacja to towar, a adwokaci za porady biorą pieniądze
nikt przecież nie studiuje prawa po to, żeby za darmo udzielać porad
też nie mam na to czasu, zwłaszcza, że pojawia się kilka kwestii (zwrot wyższy niż PKP, diety, hotel)
kwestię twoich uprawnień reguluje dekret o należnościach świadków (ma trochę archaiczny już język, bo pochodzi z 1950 r., ale nadal obowiązuje):
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19500490445&type=3&name=D19500445Lj.pdf
ale kwoty w nim wymienione nie są aktualne
jak liczyć te kwoty wymienia to rozporządzenie, ale tu też nie znajdziesz wprost odpowiedzi:
http://www.lex.com.pl/akt_prawny/?akt=Dz.U.1990.48.284.html
moja generalna rada:
- w przeddzień rozprawy dzwoń do sądu czy sprawa się odbędzie
- wniosek o koszty złóż na piśmie, uzasadnij dlaczego żądasz kosztów wyższych niż za bilet (np. do przystanku - 15 km muszę jechać samochodem prywatnym, inaczej nie mogę)
- na pełną kilometrówkę nie masz szans, co najwyżej pewne szanse na zwrot kosztów paliwa za odcinek od domu do najbliższej stacji PKP
- zapewne masz prawo do diety - chyba teraz 23 zł (w dekrecie zwane strawnym)
- masz prawo do zwrotu utraconego zarobku (max. około 86 zł dziennie)
- zwrot kosztów podróży przsługuje ci od razu po zwolnieniu przez sąd - tego samego dnia, a nie "potem" czy "następnym razem"
- ewentualnie złóż wniosek, żeby sąd ciebie nie wzywał lecz odczytał twoje zeznania albo też, aby sąd zlecił przesłuchanie ciebie pzred najbliższym dla ciebie miejscowo sądem - uzasadnij jak trudno ci dojechac, że masz firmę, chorą matkę, itp. - oczywiście prawdziwe powody (sąd jednak nie musi twojego wzniosku uwzględnić)
- adwokata chcesz zatrudnić... trochę śmieszne, bo pewnie zażada więcej, niż są warte te koszty dojazdu
- niestety w praktyce tak to wygląda, że strona może wręcz bezkarnie powoływać świadków i nikt się ich nie pyta czy chcą zeznawać
jeśli naprawdę twoje zeznania sa drugorzędne, to poproś sąd, aby je tylko odczytał na rozprawie
a zwrót za ten jeden raz i tak ci sie należy (wg pkp, ew. dieta i utracony zarobek)