tastula
/ 77.253.190.* / 2009-03-17 13:31
Warto walczyć o pieniądze, bo mi się udało!Lucas bank jest przyzwoity,ponieważ po wcześniejszej spłacie firma ubezpieczeniowa sama przesyła pozostałą, niewykorzystaną sumę kredytu.Warto w banku podać nr konta, bo poczta pobiera opłatę.Bank PKO BP próbował nas "wykolegować", i na pismo o zwrot ubezpieczenia ,napisali,że nam się nie należy, ąle potem odwołałam się, powołując się na
Art. 813. § 1. (297) Kodeksu Cywilnego z 10 .08.1007"Składkę oblicza się za czas trwania odpowiedzialności ubezpieczyciela. W przypadku wygaśnięcia stosunku ubezpieczenia przed upływem okresu na jaki została zawarta umowa, ubezpieczającemu przysługuje zwrot składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej.
§ 2. Jeżeli nie umówiono się inaczej, składka powinna być zapłacona jednocześnie z zawarciem umowy ubezpieczenia, a jeżeli umowa doszła do skutku przed doręczeniem dokumentu ubezpieczenia - w ciągu czternastu dni od jego doręczenia."
Napisałam też do Rzecznika Ubezpieczonych .Byłam mile zaskoczona, bo okazało się,że sumę ubezpieczenia zwrócono mi na konto, chociaż żadnej odpowiedzi mi nie udzielono.Wcześniej też napisałam pismo do firmy ubezpieczeniowej informując ich,że rezygnuję z ubezpieczenia.Warto przejrzeć dokładnie umowę, czy jest tam informacja o tym, że w razie wcześniejszej spłaty nie należy się zwrot pieniędzy, bo wtedy może być kłopot, ale jeżeli nie ma ,to na pewno obowiązują KC i ten artykuł.Gdybym sie nie odwołała bank by się na mnie wzbogacił.A ilu jest takich ,którzy nie wiedzą ,ze mogą się upomnieć o swoje?Życzę powodzenia.