Zeus52
/ 2009-12-05 14:24
/
10-sięciotysiącznik na forum
Zwróć jeszcze uwagę na datę wyceny. Zwykle szukamy wyceny za dany dzień na stronie fundu.Skandia przedrukowuje tylko tę wartość na drugi dzień. Jeśli fund podaje wycenę jednostek w dolarach,to do wzrostu procentowego fundu dodajemy wzrost procentowy dolara,ale jedno i drugie musi dotyczyć tego samego dnia. Przykład łopatologiczny: Na stronie Black Rock znalazłem za 1 grudnia wycenę ML6=67,89$ co daje wobec poprzedniego dnia przyrost o 1,67$=2,52%. W tym samym dniu dolar spadł do 2,7392,czyli-0,53%. Dodaję te wartości:2,52%+(-0,53%)=+1,99%. Tyle zarobiłem w tym dniu na ML6. Właśnie o 1,99%wzrosła realnie wartość tej części mojego portfela,która była zainwestowana w ML6. To przypadek,gdy fund rośnie,a dolar spada. Poniżej sytuacja odwrotna,ale też z dziedziny łopatologii stosowanej. Wcześniej,27 listopada,ten sam fund ML6 wykazał stratę. Cena jego jednostki w tym dniu spadła o 0,58$=-0,87%. Jednak cena dolara w tym dniu wzrosła do 2,8051,czyli+2,29%. Obliczam,jak to było w portfelu w tym dniu:(-0,87%)+2,29%=+1,42%. O tyle,czyli 1,42% wzrosła wartość portfela z ML6 w tym dniu. Tym razem wzrost był spowodowany nie wzrostem wartości jednostki fundu(spadła),ale wzrostem ceny dolara. Te dane w Skandii ukazują się zwykle dzień później,niż na stronie fundu,ale ważny jest moment publikacji na stronie fundu. To tyle łopatologii na temat jednostek fundów sozliczanych w walucie. Prościej już chyba nie da rady. Pzdr.