Janeq
/ 91.193.199.* / 2008-10-03 19:55
Ja na odbiór własnego mieszkania wynająłem inżyniera budowlańca który przyszedł z odpowiednim sprzętem (poziomice i mierniki laserowe, łaty itd) i w detalach sprawdził jakość wykonania mieszkania. Taki człowiek dodatkowo zna wszystkie wymagane normy np jeśli chodzi o jakość wykonania ścian i powie czy element jest wykonany wzorcowo, czy należy bezwzględnie żadać jego poprawki, czy np jest przekroczona dopuszczalna norma ale dla mnie jest to tylko atut przetargowy przy podpisywaniu końcowego aktu własności bo np przy kładzeniu płytek czy podłogi uda się łatwo te różnice zniwelować. Sprawdził podłogi, ściany, wszystkie instalacje (elektryczna czy ma wymaganą moc, telewizyjna, telefoniczna, internet, czy odbiór inst. gazowej bloku nie był zbyt dawno zrobiony bo ma jakiś krótki termin ważności ale nie pamiętam dokładnie jaki), wentylację, okna (drożność kanalików odprowadzających wodę, poprawność otwierania we wszystkich płaszczyznach itd. szyby nie podlagają gwarancji więc każda nawet najmniejsza rysa uprawnia nas do jej wymiany) drzwi wejściowe, parapety, balkon. Sam napewno nie wiedziałbym co sprawdzać i jak ważne są poszczególne usterki.
Polecam takie rozwiązanie.