Podatki od zarobków na Forexie ?
Czy muszę płacić podatek dochodowy jeżeli gram na platformie zarejestrowanej w szwajcarii ( gdzie forex nie jest opodatkowany) ?
ZulkaM
/ 2010-11-15 11:38
/
Bywalec forum
http://www.e-play.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1394:uprawiasz-hazard-w-internecie?-grozi-ci-wysoka-grzywna&Itemid=70&tmpl=component&print=1
Chyląc czoła przed Twoją wiedzą prezentowaną na forum nieśmiało pytam, czy nie jest tak że Forex jest w takim samym stopniu hazardem jak Warszawska GPW i jest najzupełniej dla polskich rezydentów legalny od nowelizacji Prawa Dewizowego ( bodaj jesień 2002 ).
Z tego co wiem, to polscy brokerzy udostępniający platformę Forex najnormalniej wystawiają PIT-8c, a inwestor potem na tej podtsawie PIT 38 ?
"Napiór 1985" ma moim zdaniem jedynie taki problem, że sam będzie musiał ocenić swoje koszty i dochody, bo PIT 8c ze Szwajcarii nie dostanie i ewentualnie trudniej będzie mu je udowodnić przed fiskusem w razie kontroli. Powinien na koniec roku podatkowego wypełnić ww PIT 38, dołączyć PIT -ZG, zapłacić podatek ( 19% dochodu ), i uczynić to nawet przy braku dochodu, bo stratę będzie mógł rozliczyć w roku następnym...
Jak się na to zapatrujesz ?
ZulkaM
/ 2010-11-17 13:04
/
Bywalec forum
Jeśli pisałeś to do mnie :"Chyląc czoła przed Twoją wiedzą prezentowaną na forum nieśmiało pytam,...." - to Ty się Szklarek ze mnie nie nabijaj. Akurat o Forexie nie mam bladego pojęcia dlatego przytoczyłam zapytanko do Ministra, gdzie między innymi jest informacja o katalogu hazardówek podlegających opodatkowaniu i myślałam, że "Napiór1985" sam sobie poczyta.
A co do problemu z rozliczeniem, to oczywiście tak będzie jak napisałeś - musi sam liczyć i w razie kontroli udowadniać "że nie jest wielbłądem".
Nie nabijam się. Stwierdzam to wprost, bez przekąsu czy przymrużenia oka."Forumując" od lutego tego roku nie można być innego zdania. Poza tym podpiąłem wpis pod Twoim, a o "napiórze" piszę w 3 osobie.
Stąd ta "nieśmiałość pytania" wobec nie do końca jasnego wydźwięku zalinkowanej interpelacji.
Ot i tyle.
Pozdrawiam :-)
ZulkaM
/ 2010-11-17 13:36
/
Bywalec forum
Nabijać też się ze mnie można - obrażliwa nie jestem, ale dziękuję za dobre słowo. A jeśli chodzi o "niejasne wydżwieki", to wszystko w normie - im bardziej niejasne przepisy tym większa możliwość ich obchodzenia. Akurat ta interpelacja dla mnie też nie do końca jest jasna, ale może za którymś tam razem /czytania/ coś mi zaskoczy.
A na koniec - ja również chylę czoło przed Twoją wiedzą / bez nabijania/. Pozdrawiam :-)
Czyli powinienem płacić podatek pomimo tego, że jest to nielegalne .... ?
Forex i giełda zaliczają się do grupy gier hazardowych ? Takich samych jak ruletka czy poker ?
michalch123
/ 193.200.133.* / 2010-12-01 15:11
kolega chyba nie wie co to jest forex. Podatek musisz zapłacić.