Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

55 lat płacił składki w ZUS. Oto jaką ma emeryturę

155
Podziel się:

Najwyższa emerytura wypłacana przez rzeszowski oddział ZUS to ponad 22 tys. zł brutto. Z kolei najniższa to zaledwie 11 groszy – poinformował rzecznik prasowy ZUS w woj. podkarpackim Wojciech Dyląg.

55 lat płacił składki w ZUS. Oto jaką ma emeryturę
Ponad 22 tys. zł to najwyższa emerytura wypłacana przez ZUS w woj. podkarpackim (Adobe Stock, Andrzej Rostek)

Najwyższe świadczenie otrzymuje co miesiąc mężczyzna, który przeszedł na emeryturę w wieku 78 lat, a aktualnie ma 82 lata. Jego okresy składkowe w ZUS to 55 lat.

22 tys. emerytury za 55 lat składkowych

Jak zaznaczył Dyląg, najniższa emerytura wypłacana przez ZUS na Podkarpaciu wynosi 11 groszy i otrzymuje ją 64-letnia kobieta, która odprowadziła składki za 1 miesiąc pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Im większe ryzyko, tym większa musi być marża - Jarosław Szanajca - Dom Development w Biznes Klasie
W sumie na Podkarpaciu emeryturę z ZUS otrzymuje ponad 320 tys. osób – podkreślił Dyląg.

Rzecznik przypomniał, że przy obliczaniu emerytury w Polsce obowiązuje zasada zdefiniowanej składki, co oznacza, że wysokość emerytury zależy od kwoty składek opłaconych w czasie aktywności zawodowej.

- Prawo do emerytury przysługuje każdemu, kto ukończy powszechny wiek emerytalny (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn) i opłacił składki na ubezpieczenia społeczne przynajmniej za 1 dzień. Na wysokość emerytury znacząco wpływa staż pracy. Im więcej odłożonych składek i im późniejsze przejście na emeryturę, tym wyższe świadczenie. Każdy rok przepracowany po osiągnięciu wieku emerytalnego podwyższa świadczenie -  podkreśla rzecznik.

Wysokość emerytury. Tak wylicza się świadczenie

Jak przekonuje Dyląg, wyliczenie emerytury sprowadza się do prostego dzielenia. W liczniku jest kwota zwaloryzowanych składek na ubezpieczenie emerytalne zapisanych na indywidualnym koncie ubezpieczonego i subkoncie oraz zwaloryzowanego kapitału początkowego, czyli odtworzonej historii emerytalnej tych, którzy pracowali przed 1999 r.

W mianowniku natomiast – średnie dalsze trwanie życia w momencie przejścia na emeryturę. Średnie dalsze trwanie życia ustala się wspólnie dla mężczyzn i kobiet. Wyrażone jest ono w miesiącach.

- Od stażu pracy zależy gwarancja, że emerytura nie będzie niższa od kwoty najniższej emerytury. Ma ją kobieta, która posiada co najmniej 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych oraz mężczyzna, który ma ich co najmniej 25 lat - dodał Dyląg.

Na wysokość emerytury znacząco wpływa również waloryzacja składek i kapitału początkowego.

Rzecznik ZUS na Podkarpaciu przypomniał, że przejście na emeryturę jest prawem, a nie obowiązkiem. - Każdy sam podejmuje decyzję o zakończeniu aktywności zawodowej. Osoby, które noszą się z zamiarem przejścia na emeryturę, zachęcam do skorzystania z porad doradców emerytalnych w placówkach ZUS, którzy udzielą szczegółowych informacji oraz wyjaśnią ewentualne wątpliwości – powiedział Dyląg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(155)
Gun
4 dni temu
Bardzo dobry tekst o emeryturach napisany prosto do zrozumienia przez każdego zainteresowanego emeryturą
Antoni
miesiąc temu
Galaretki truskawkowe wsyp do wrzątku. Wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj ser i miksuj do połączenia składników. Cały czas ubijając na niskich obrotach, wąskim strumieniem wlej galaretki truskawkowe. Na herbatniki wyłóż około 1/3 masy truskawkowej. W masę wkładaj jedną obok drugiej czekoladki dłuższym bokiem do dołu pod kątem. Wyłóż pozostałą masę truskawkową. Wierzch wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki, aby masa stężała. Galaretkę krystaliczną wsyp do wrzątku. Wymieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno. Cały czas ubijając na niskich obrotach, stopniowo wlewaj galaretkę. Masę śmietankową wyłóż na warstwę truskawkową. Ułóż warstwę herbatników. Wstaw do lodówki, aby masa stężała. Galaretki agrestowe wsyp do wrzątku. Wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Galaretkę wylej na herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
Kadrowa
miesiąc temu
Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy boczek i smażymy następną minutę, cały czas mieszając. Teraz do patelni dodajemy plasterki czosnku, mieszamy, trzymamy na ogniu kilka chwil. Czas na mielone mięso. Drobiowe rzecz jasna. Dodajemy je do patelni i smażymy na średnim ogniu. Cały czas intensywnie mieszamy i rozdrabniamy, by było w jak najmniejszych kawałkach. Kiedy mięso całkowicie zmieni kolor, wlewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos doprawiamy suszonym oregano, bazylią oraz płatkami chili. Zamiast płatków możesz użyć suszonego chili lub ostrej papryki. Jeszcze sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i wszystkie zioła mamy ogarnięte. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Dowolnego kształtu. Gotujemy nie dłużej, niż jest napisane na opakowaniu. Kiedy sos się gotuje, dużego pomidora kroimy na drobną kostkę. Nie byłbym sobą, gdybym do sosu nie dodał słodkiej śmietanki :) Oraz garści świeżych liści bazylii. Dzięki tym dodatkom sos będzie miał wyjątkowy smak i aromat, o apetycznym kolorze nie wspominając :) Wszystko mieszamy i sos jest prawie gotowy :) Doprowadzamy go do wrzenia, dodajemy posiekane pomidory, mieszamy i zestawiamy z ognia. Makaron odcedzamy i od razu przekładamy do sosu. Mieszamy.
Walanas
miesiąc temu
Piekarnik nagrzewamy do w temp. 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, gdy białka będą sztywne dodajemy stopniowo po jednym żółtku i miksujemy. Do osobnego naczynia przesiewamy suche składniki: mąkę pszenną i skrobię, cukier puder, proszek do pieczenia oraz kakao. Do ubitych na sztywno białek dodajemy stopniowo przesiane suche składniki. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenie wszystkich składników. Przygotowujemy tortownicę o wymiarach 26 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 35–40 minut. Biszkopt po całkowitym ostudzeniu możemy przekroić na dwa blaty.
Apel do Emery...
2 miesiące temu
Halo Emeryci, taki apel do Was. Związki Solidarność wyszły z postulatem żeby liczyć waloryzację nie z obecnego minimum 20%, tylko z wartości 50%, to daje kilkadziesiąt złotych więcej, pilnujcie tego, bo to Wasze pieniądze. My, młodsi, będziemy mieli 30% ostatniego urobku, to będą mega głodowe emerytury.
...
Następna strona