No to postępujesz rozsądnie, odpowiedź prawidłowa, dlatego jesteś jeszcze na rynku, bo większość, szczególnie początkujących podnieca się żeby zarabiać na spadkach i jest to zagadnienie dla socjologów, dlaczego tak się dzieje, mi się wydaje, że to chęć pokazania, że patrzcie jaki jestem mądry rynki spadają a ja zarabiam, to taka ewolucyjnie zaszyta rywalizacja. Tymczasem w czasie spadków rynki zachowują się kompletnie inaczej, irracjonalnie i tak naprawdę bardzo trudno jest zarobić. Właśnie opcje dobrze to pokazują, gdzie w czasie spadków zmienność rośnie do granic absurdu, więc jeśli krótkie pozycje to tylko na opcjach.
Zgadza się
Opcje są świetne w czasie krachu gdyż drożeją po kilka tysięcy procent na jednej sesji
Krach to jednak bardzo rzadkie zjawisko na giełdach
Obecnie jest jednak możliwy gdyż za pieniądze z banków centralnych została zrobiona gigantyczna bańka spekulacyjna na akcjach i siedzenie na rynku bez otwartych opcji put, nawet przy niewielkiej ekspozycji na
akcje i obligacje, jest jak bzykanie tirówek bez gumki
Ja po prostu ten okres spędzam na funduszach pieniężnych i lokatach, ale jestem otwarty na opcje
Ja tak samo
W listopadzie mam zamiar być już w 98% na funduszach rynku pieniężnego i posiadać tylko niewielką ekspozycję na akcje, głównie defensywne. Fundusze akcji konwertuję w całości na fundusze rynku pieniężnego również
Nasza giełda od 3 lat stoi w miejscu więc nawet zwykły fundusz rynku pieniężnego dał większy zysk przy całkowitym bezpieczeństwie
Opcje put obowiązkowo cały czas należy posiadać w tym czasie gdy kończy się podłoga dla kasyn akcji fundowana jak dotychczas przez kasę z FED
Na razie posiadam otwarte opcje put na serii V ale monitoruję ceny opcji na serii W i X