praktyczny
/ 188.125.32.* / 2011-06-06 08:16
Za poradnikiem medycznym z 2007 roku ( fragmenty) :
"‘Toksyna’ i nieświeże mięso.
(...)
E. coli, poza łagodnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, jest odpowiedzialna za rzadki, ale groźny zespól hemolityczno-mocznicowy, opisywany między innymi przez Cook’a - autora thrillerów medycznych. Bardzo ciężkie objawy powoduje szczep E. coli O157:H7, produkujący toksynę, dla której receptory znajdują się w śródbłonku wyścielającym naczynia krwionośne. Na szczęście liczba tych receptorów gwałtownie maleje wraz z wiekiem, stad najbardziej zagrożone są małe dzieci. Zespół ten związany jest z biegunką, rozpadem krwinek czerwonych oraz ostrą niewydolnością nerek. Szybka interwencja medyczna pozwala na wyprowadzenie z ciężkiego stanu i wyeliminowanie powikłań. Źródłem tego serotypu jest najczęściej surowe mleko.
W nieświeżym mięsie namnażają się inne typy pałeczki okrężnicy, odpowiadające za mniej niebezpieczne dolegliwości, ale których nie można bagatelizować.
Małe, ale czy wredne?
Pomimo wszystko, E. coli raczej żyje z nami w symbiozie i tylko niekiedy staje się przyczyna chorób człowieka. W niektórych miejscach jest składnikiem flory fizjologicznej, gwarantującej prawidłowe funkcjonowanie i samopoczucia człowieka. Gdzie jest pożądana? Przede wszystkim w przewodzie pokarmowym i jak wskazuje jej nazwa zwyczajowa w jelicie grubym. Do jej zadań należy utrzymywanie takich warunków środowiska, aby drobnoustroje chorobotwórcze nie miały szans na rozwój. Jednym słowem, wraz z innymi ‘dobrymi bakteriami’, jest odpowiedzialna za niespecyficzna obronę przed infekcjami ( produkuje czynniki uniemożliwiające przyczepianie się innych mikroorganizmów, stymuluje układ odpornościowy człowieka do obrony przed patogenami).
Do jej zadań należy także biosynteza witamin K i B. Witamina K ( filochinon) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, a witamina B do szeregu przemian biochemicznych w organizmie.
Pałeczka okrężnicy jest wzorcem bakteryjnym, badanym w laboratoriach, jej metabolizm i genetyka są dobrze poznane, stanowią bazę wiedzy dla naukowców.
Wraz z rozwojem biotechnologii, została zaprzęgnięta do produkcji między innymi insuliny, hormonu niezbędnego do życia milionom ludzi chorującym na cukrzycę.
Przed ta bakteria jeszcze niejedne wyzwania medyczne i biotechnologiczne.
Czyżby pod nazwa E. coli kryl się niewidzialny wróg i zarazem sprzymierzeniec?
Autor: Magdalena Przybylska
Opublikowany: 2007-02-01"