sir
/ 84.201.213.* / 2008-01-05 15:42
Pewnie, tylko jak to zrobić. Niemcy nigdy się nie zgodzą, aby Polska dyktowała im warunki. Cała historia Niemiec jest nacechowana niechęcią do Polski. Już od X w. Polska musiała bronić się przed niemieckim parciem na wschód. Jedynie rozbicie państw niemieckich dało ulgę. II Rzesza nie miała litości dla Polaków. Jeszcze gorzej było za Hitlera. Niestety nasz kraj zawsze był zaliczany do podrzędnych. A zobaczmy teraz - po Schengen: Niemcy zakładają solidne drzwi, gdyż boją się włamań do mieszkań przez Polaków. Nie wierzę w dobrą wolę polityków niemieckich. Sądzę, że relatywizowanie historii i konsekwencji II wojny światowej przez Niemcy jest im potrzebne. Lepiej jest żyć zmniejszając swoją winę i spychając ją na kogoś innego. Najlepiej to zrobić pokazując - wy też jesteście winni, przegoniliście nas z naszych ziem. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy rzeczywiście Niemcy zapomnieli o układzie poczdamskim ? Czy zapomnieli, że kilka wieków żyli w Estonii, Łotwie, w Rosji - był czas, że trzęśli Petersburgiem ? Jakoś dziwnie nie mogę pojąć, dlaczego nic nie chcą od Putina. Polska zdominowana przez Stalina, miała guzik do gadania - tak zrobiono jak chciały mocarstwa. Niestety potwierdza się przysłowie - na pochyłe drzewo, to i koza wskoczy. Dlatego trzeba być nieustępliwym. Nie wiem tylko, czy Ekipa Tuska będzie na tyle silna.
Tak a propos. Putin poprzez zniesienie embarga na mięso (raczej na Polskę), powiedział, kto może rządzić w Polsce i jakich rządów (czytaj słuchaczy ) oczekuje.