Forum Polityka, aktualnościKraj

Będą kłopoty z cukrem

Będą kłopoty z cukrem

Money.pl / 2015-10-15 15:34
Komentarze do wiadomości: Będą kłopoty z cukrem.
Wyświetlaj:
slawjas / 68.36.136.* / 2015-10-15 18:14
Polska za komuny była potegą w produkcji cukru. Pozamykano większośc cukrowni w Polsce i kupujemy teraz cukier w Niemczech-nadal tak trzymać i kupować, kupować.
"Geszeft idzie sze krencić".
cukrownik / 83.7.159.* / 2015-10-16 14:28
Taaaaaaka potęga buraczana, a cukier był na kartki od 1976 roku. Zamknięto wszystkie zadłużone i nierentowne zakłady, aby skomasować produkcję. Dziś mamy 18 cukrowni, które zaspokajają nasz rynek, a bywają lata, że mamy nadprodukcję, więc wszystko jest w porządku ekonomicznym. "Polski cukier" posiada 7 cukrowni, czyli ok. 40 % rynku i jest największym producentem w kraju. Jeżeli chodzi o zamykanie cukrowni to "Polski cukier" zlikwidował 20 cukrowni, "Sudzucker" 16, "Pfeifer & Langen" 8, a "Nordzucker" 4, więc KTO najwięcej zlikwidował?
Wojciech Ch. / 81.168.186.* / 2015-10-15 17:53
W Polsce jest 5 wielkich cukrowni , 4 niemieckie , jedna polska - "Polski Cukier" - Trudno znaleźć torebki z tym cukrem .... znajdziecie je w Lidlu ? albo w Aldim ? heh POZDRAWIAM ŚWIADOMĄ MŁODZIEŻ :)
cukrownik / 83.7.159.* / 2015-10-16 14:32
W Polsce jest 18 cukrowni, natomiast koncernów jest 5. "Polski cukier" posiada 7 cukrowni, co stanowi ok. 40 % rynku i jest największym producentem w kraju. Przestań pisać głupoty.
fink / 79.186.11.* / 2015-10-15 17:52
I nadarzyła się okazja aby ceny podnieść autorzy tego artykułu są zieloni i brak im realnego spojrzenia na temat jeszcze pół roku temu pisali o kilkuletnich zapasach a teraz lansują teorię braku i to na zlecenie zachodnich koncernów bo oni mają większośc cukrowni w Polsce
ananalityk / 81.219.254.* / 2015-10-15 17:48
Pamiętamy posła który stawał w obronie polskich cukrowni -DOSYPANO MU DO NAPOJU NARKOTYK I ZADZWONIONO PO TVN BY GO SKOMPROMITOWALI W OCZACH SPOŁECZEŃSTWA !!!! PO tej akcji przepchnięto ustawę rozwalająca polski rynek cukru robiąc za łapówy loda Niemcom!!!!
uff / 83.24.244.* / 2015-10-15 17:42
W magazynach zapasy z dwóch lat....coś trzeba zrobić aby je w końcu wypchnąć:) hahaha ściemniacze...
Stan2 / 5.172.236.* / 2015-10-15 17:36
W Brazylii zbiory trzciny 3x w roku.
erik / 217.17.34.* / 2015-10-15 17:19
unia nam da, zresztą jak wszystko. to po co likwidować było cukrownie w Polsce, aby za bezcen ja sprzedać. ta sa madre rzady Balcerowicza i Unii Wolnosci.
Styl466 / 5.173.180.* / 2015-10-15 16:01
To zwykły blef, aby szukać powodu do szału zakupów cukru i zbicia kasy na spekulacji. Mniejsze zbiory, ale dużo wyższa zawartość cukru w burakach. I tak były kłopoty ze sprzedażą w tamtym roku. SPOKO.
zse / 89.64.48.* / 2015-10-15 17:37
Spożycie cukru jako dodatek do przetworzonej żywności i tak jest zbyt duże, niestety jako że ma właściwości uzależniające, popyt i to nie mały zawsze będzie. Pewnie masz rację, w dodatku jako produkt "pierwszej potrzeby" na pewno jest podatny na spekulantów.
Glaurung / 83.30.109.* / 2015-10-15 16:00
Socjalizm unijny prowadzi do tego samego co socjalizm radziecki - do kartek (na razie tylko na cukier).
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
zapytajnik / 89.229.168.* / 2015-10-15 15:51
Do Anka uk.
Kochana czytaj ze zrozumieniem, artykuł nie dotyczy UKG tylko Polski. Nie nabijaj Polaków w przysłowiową butelkę.A może czytasz zbyt szybko? Zwolnij. ;)
qweq / 192.198.151.* / 2015-10-15 15:47
Cukier nie jest potrzebny do ŻADNEJ potrawy, natomiast sam w sobie jest po prostu śmiertelnie niebezpieczną trucizną, tym gorszą że zabija powoli, więc się go bagatelizuje.

Substancja ta powinna być wycofana z przemysłu spożywczego i handlu detalicznego.
A na pewno artykuły zawierające go, powinny być wyraźnie znakowane!
Jaś / 31.175.186.* / 2015-10-15 15:50
Ciekawe dlaczego człowiek odczuwa słodki smak jako przyjemny.
Ciekawe dlaczego owoce i warzywa zawierają cukier?
Ciekawe dlaczego miód jest smaczny i zdrowy?
Ciekawe dlaczego mleko matki zawiera cukier?
Itd itp.
qweq / 192.198.151.* / 2015-10-16 14:27
proponuję Ci douczyć się troszkę i zacząć rozróżniać sztuczny cukier z buraków cukrowych (sacharoza), a cukry ogólnie jako węglowodany i źródła słodkiego smaku właśnie w owocach czy miodzie.

Różnica jak między krzesłem, a krzesłem elektrycznym.
Anka uk / 82.132.223.* / 2015-10-15 15:43
Cena cukru w Anglii spadła w ciagu 3 miesiecy z 1 funta na 39 pensów za 1 kg. A duze opakowania 5 kg z 2 funtow na 99 pensów. Jak zwykle pseudoeksperci z PeOslamu nabijaja Polaków !
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
Messer / 213.156.123.* / 2015-10-15 15:42
Cukier z naszych buraków to około 5% rynku. Z importu jest tańszy. Skoro zabraknie krajowego, importerzy sprowadzą więcej tańszego z zagranicy. Prognoza: cena cukru w Polsce spadnie.
dhge / 79.191.129.* / 2015-10-15 15:42
A co to Polska jest krajem zamkniętym? ma wymienialny pieniądz i nie widzę problemu. Cytryn nie zebralismy wogóle, a sa w sklepach i tańsze od polskich owoców.
cvq / 94.78.178.* / 2015-10-15 15:38
Sprowadzimy z Białorusi i Ukrainy jest tańszy.

Najnowsze wpisy