NowyMariusz
/ 87.207.22.* / 2008-09-17 21:08
Zdaję sobie sprawę, że to o co pytam, to wymysł. Ale może jakiś bank to ma?
Chodzi o taką funkcjonalność:
1. Z początkiem miesiąca część środków przelewam od razu na z góry ustalone cele (czynsz, itp.).
2. Pozostała część środków będzie wydawana stopniowo w ciągu miesiąca (jedzenie, zaplanowany dentysta, zaplanowany zakup np. mebli, rozrywki typu kino, kawiarnia, itd.).
3. Osobiście mam odczucie, że jeżeli nie zapiszę sobie na początku miesiąca ile chcę wydać na poszczególne cele, tj. nie zdefiniuję sobie jakie mają być na nie budżety, wtedy rozrastają się one bardziej, niż jest to uzasadnione.
4. Czy nie ma może banku, który w dostępie internetowym umożliwiałby "zamrażanie" ustalonych kwot i podpisywanie ich "na meble", "na kawiarnię", itp. ?
5. Wtedy:
- widziałbym, jaka zostaje kwota wolna po zamrożeniu wszystkich kwot (tj. po ustaleniu wszystkich budżetów),
- przed możliwością wydania pieniędzy musiałbym część wybranego budżetu "uwolnić" do puli środków wolnych.
To daje 100% kontrolę nad wydawanymi pieniędzmi. Wiem, ze można to robić oddzielnym oprogramowaniem (typu MoneyDance czy QuickMoney), ale dla mnie ich używanie jest zbyt czasochłonne, zbyt oderwane od systemu bankowego.