co to znaczy " sprzedać z ukrytego"...
Kasiula.m
/ 83.19.82.* / 2011-05-08 08:36
Witam, jak w temacie, co znaczy ten termin, rozumiem, że skłąda się zlecenie w sposób ukryty, ale jak to technicznie się robi? Mam rachunek w domu maklerskim i nie widzę takiej możliwości.
Witam
Jest to zlecenie typu WUJ (mów mi wuju), powinno być na stronie w zakładce zlecenia.
Nie widać wtedy jaką ilość kupujesz czy sprzedajesz.Zapraszam na mojego bloga mam tam kilka ciekawych artykułów http://www.wszystkoogieldzie.blogspot.com/
ad...
/ 62.21.32.* / 2011-05-08 11:27
Wydaje mi sie ze kazdy dm ma taka opcje. Ustawiasz w polu "ILOŚĆ" taka jaka rzeczywiscie chcesz sprzedac/kupic natomiast w polu WUJ (z wielkościa ujawnioną) wartosc jaka ma sie pojawic w arkuszu zlecen np.
chcesz kupic 1000 szt. to w polu ilośc wpiszujesz 1000 natomiast w WUJ wpiszujesz np. 200 i na arkuszu pojawia sie 200szt.
Kasiula.m
/ 83.19.82.* / 2011-05-08 12:21
aaa faktycznie, znalazłam, dzięki, w moim DM to nie było aktywne- dopiero po kliknięciu, dlatego mi umknęło:)... mam jeszcze w związku z tym parę pytań:
1. Kiedy wartość faktyczna kupna/sprzedaży zostaje ujawniona- dopiero po zakończeniu sesji na tzw. dogrywce wszystkie transakcje ukryte zostają ujawnione?
2. Skąd niektórzy wiedzą, że dana transakcja została ukryta? Czy to jest tylko ich podejrzenie czy może skądś to można wywnioskować?
3. Czy w polu ilość ujawnionych mogę wpisać 0?
4. Jakie są cele takich zleceń? Czy tylko chęć braku wpływu na kurs?
p.s. przepraszam ,za pytania, ale jestem początkująca.
ad...
/ 62.21.32.* / 2011-05-08 12:40
ad. 1. nie zostanie ujawniona wogóle, chyba, że akcji zostanie mniej niż wartość ujawniona, w przeciwnym wypadku ciągle będzie się wartość zmniejszała po czym wracała do poziomu warości ujawnionej, na dogrywce też nie będize ujawniona, mozna sie jedynie domyslać jej wielkości robiąc zlecenie przeciwstawne i szacując w ten sposób wielkość twojego zlecenia
ad.2. widać, że zmniejsza się wartośc po czym wraca do wartości ujawnionej
ad.3. nie
ad.4. generalnie po to by nie powodowac paniki wsrod inwestorow jak zobacza zlecenie za kilka mln.;) ale rowniez po to by wlasnie wywoalac takie watpliwosci - te narzedzia wykorzystywane sa zawsze w dwie strony, jednak pierwotnie mialy na celu nie powodowanie ruchów paniki itp. zeby nie powodowac zmian radykalnych kursu
Pytaj, po to dziala to forum:)
Ciułacz
/ 2011-05-08 13:24
/
portfel
/
Mistrz gry: „Najlepsze spółki tygodnia"
Zlecenia z warunkiem wielkości ujawnianej WUJ mogą być przekazywane na giełdę we wszystkich fazach sesji w systemie notowań ciągłych oraz w systemie kursu jednolitego, z wyjątkiem fazy interwencji. Zlecenie tego typu jest realizowane stopniowo. Inwestor określa wielkość części, w których ma ono być realizowane. Jest to wielkość ujawnianej jednorazowo liczby papierów wartościowych (minimalnie jest to 100 walorów). Ujawnianie odbywa się stopniowo po realizacji poprzedniej partii aż do wyczerpania całego zlecenia. Pozostała, nieujawniona część zlecenia jest ukryta przed innymi uczestnikami sesji. Przy ustalaniu kursu otwarcia, zamknięcia, kursu jednolitego oraz kursu w wyniku równoważenia rynku przyjmuje się całkowitą ilość poszczególnych zleceń tego typu.
To można przeczytać w : Rodzaje zleceń w systemie WARSET
http://monopson.pl/rynek/144,rynki-kapitalowe,rodzaje-zlecen-w-systemie-warset
Ps. Kasiu jesteś rozpieszczana przez nasze odpowiedzi ;-)
Kasiula.m
/ 83.19.82.* / 2011-05-08 17:24
Bardzo dziękuję za odpowiedzi- w sumie nic dodać, nic ująć... moim znaniem takie zabawy nie mając sensu na GPW, no chyba, że jest się grubą rybą, w przeciwnym wypadku to nie ma znaczenia... zlecenia ukryte pewnie cieszą się wiekszą popularnością na NC, gdzie rządzi spekuła ( nawiasem mówiąc, mimo mojej krótkiej przygodzie w inwestowaniu zaryzkowałam na Novianie i Veno- zobaczym yc oz tego wyjdzie:), ale to temat na inny wątek).
P.S W każdym razie nie dość, że mnie rozpieściliście to jeszcze zaspokoiliście swoimi odpowiedziami haha:) Dzięki.
K
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.