Edek z Fabryki Kredek
/ 213.238.98.* / 2016-03-29 20:22
Sprawca otyłości jest syrop kukurydziany, nazywany również syropem glukozowo-fruktozowym.To powszechnie stosowany produkt spożywczy w dzisiejszym przemyśle.Znajdziemy go w napojach słodzonych, słodyczach, ciastkach, niektórym pieczywie, sałatkach, konserwach. Został masowo włączony do produkcji w przemyśle spożywczym, ponieważ jego produkcja jest o wiele tańsza aniżeli masowa produkcja tradycyjnej sacharozy (nasz stary, dobry, biały cukier), dzięki czemu koszta produkcji są o wiele, wiele, niższe.Syrop kukurydziany, a właściwie syrop glukozowo-fruktozowy, ponieważ to jest produkt ostateczny dodawany do naszych pokarmów, hamuje wydzielanie leptyny, przez co pomimo pełnego brzucha ciągle czujemy niedosyt pt. "coś by się jeszcze zjadło". Przez takie działanie na hormony przewodu pokarmowego - leptynę i grelinę, producenci żywności mogą śmiało zacierać ręce. Jeśli bowiem jesteśmy bardziej głodni, kupimy więcej. Jeśli kupimy więcej, producenci żywności więcej zarobią.Można więc byłoby rzec, że wprowadzenie syropu kukurydzianego, czyli syropu fruktozowo-glukozowego do naszej codziennej diety sprawiło, że nie tylko łatwiej i szybciej możemy utyć, ale również musimy liczyć się z konsekwencjami otyłości i nadwagi - słabymi stawami, osteoporozą, nadciśnieniem, depresją, miażdżycą. Zauważcie że jeszcze 20 lat temu Polacy nie byli narodem z nadwagą pomimo iż cukier był po 1,5/kg