Forum Polityka, aktualnościGospodarka

Cukier w żywności. Ponad połowa Polaków ma nadwagę

Cukier w żywności. Ponad połowa Polaków ma nadwagę

Wyświetlaj:
MM350 / 164.127.89.* / 2016-03-29 21:20
Czymś trzeba uzasadnić, dlaczego zlikwidowano polskie cukrownie?
KGB1 / 89.67.47.* / 2016-03-29 21:09
Cukier to nie problem sprawdźcie produkty ,które zamiast cukru zawierają syrop glukozowo-fruktozowy to jest syf a takich jest większość.
przecz / 89.77.75.* / 2016-03-29 21:05
Polecam również wygooglować sobie stronę "chłopiecdobicia", gdzie przedstawione są często powielane mity nt. cukru, również te z tego filmu.
przecz / 89.77.75.* / 2016-03-29 20:59
W takim razie najlepiej to zamiast napoju/soku pić olej rzepakowy, bo tam nie ma ani grama cukru. Zamiast parówek należy podać dziecku boczek, bo tam też nie dodaje się cukru.

Cukier nie jest czymś zły. Zły jest jego nadmiar. Od zjedzenia 2 parówek na śniadanie raz czy dwa razy w tygodniu, albo wypicia szklanki napoju/soku raz na jakiś czas nie utyjemy, ale jeśli ktoś będzie żarł pół kilograma parówek na śniadanie i jego podstawowym źródłem płynów będzie Mountain Dew, to nie należy doszukiwać się przyczyn tycia w tym że dodają za dużo cukru do tych produktów tylko od tego że je się jak świnia.
bezimienna / 89.69.237.* / 2016-03-29 21:20
racja ! i jeszcze zapatrzeni w ekran komputera ...
andrzej445 / 88.199.172.* / 2016-03-29 21:08
olej rzepakowy jest trojacy jak juz to kokosowy a codo boczku to się zdziwisz bo jak kupisz paczkowany to tam jest cukier
przecz / 89.77.75.* / 2016-03-29 21:02
A teraz jeszcze widzę że w filmie terminy 'otyłość' i 'nadwaga' używane są zamiennie, mimo że sam prowadzący mówi że to co innego, jakim trzeba być kiepskim edytorem żeby czegoś takiego nie wyłapać.
antymom / 31.179.205.* / 2016-03-29 20:59
co tam cukier, MOM to dopiero syf
miś23 / 37.47.38.* / 2016-03-29 20:53
Do parówek dodawana jest soja i kasza mana jako wypełniacz
jery62 / 79.185.178.* / 2016-03-29 20:48
O jakim ty wojsku piszesz, chyba tym z lat 80-90 , bo teraz co roku żołnierze muszą przejść testy i okazać wyniki badań lekarskich, i jeśli coś jest nie tak to żegnaj armio.
Przemek690 / 91.241.25.* / 2016-03-29 20:46
ja lubię cukier, mi smakuje
tolek270 / 87.116.205.* / 2016-03-29 20:32
jak zarabiamy 1300 zł na reke to po opłatach nie stac nas na pożądną zywnosc tylko na substytuty ot i taka prawda a jesc cosc trzeba
ja aj / 94.254.178.* / 2016-03-29 20:41
jak zarabiasz 1300 na rękę to..........albo jesteś nierobem,albo nic nie umiesz,albo ci to pasuje!
ja zatrudniłem się w lutym,i już po miesiącu dostałem 1000 zł podwyżki,obecnie zarabiam 4000 zł i uważam,że muszę dojść co najmniej do 5000 zł,gwoli zaspokojenia ciekawości pracuję jako murarz
zuza625 / 109.173.158.* / 2016-03-29 22:26
Dlaczego nazywasz Go nierobem, albo nieukiem ? Ja po 5-letnich studiach, różnych szkoleniach ( z własnej kieszeni), zarabiam 1500 zł na rękę. Jestem pielęgniarką. Takie są realia w naszym kraju.
Siergiej Łgarow / 188.146.3.* / 2016-03-29 21:13
Dodaj jescze, że we wsi Warszawa.
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
biokit / 89.77.68.* / 2016-03-29 20:32
A ile mamy miodu w miodzie bo z tego co widzę brak jakiekolwiek kontroli leje się china i to co śmieszne po cenie naszych rodzimych miodów niszcząc polskie pasieki CHCEMY KONTROLI konsument chce wiedzieć co kupuje z jakiego kraju a nie zastawianie się zlewką z ue i poza kpina to ktoś kontroluje jakość naszego jedzenia???? czy polak to wszystko zje!!!!! Nie dla takich produktów w szkole!!!
Polak PW / 86.87.129.* / 2016-03-29 20:31
a może coś napiszecie o wędlinach z czego są produkowane i co jest tam dodawane ja wiem a wy?
Cezar702 / 91.215.104.* / 2016-03-29 20:31
Każdy powie że cukier jest szkodliwy i tylko w prasie uznają go za mordercę a nikt nie wspomni o E@%) .
Pasza / 77.118.6.* / 2016-03-29 20:25
Chcieliśmy zachodu to go mamy. Smakuje zachodnia pasza? Pewnie tak bo w marketach tłumy
zenir / 89.230.127.* / 2016-03-29 20:23
CZY TAKI STWÓR JAK SANEPID, PIH TO W POLSCE ISTNIEJE SKĄD TE ...WY BIORĄ KASĘ I KTO IM PŁACI PAŃSTWO CZY PRODUCENCI . Fakt autentyczny Tsse Drezdenko ,przyjezdrza kontroler do Pom Strzelce malarnia ,zapylenie MASAKRA ów pan dzieli na 3 bo tylu tam pracuje na hali malarzy i ZAPYLENIE NIE PRZEKRACZA to było 30 lat temu PROSTY SPOSÓB
Edek z Fabryki Kredek / 213.238.98.* / 2016-03-29 20:22
Sprawca otyłości jest syrop kukurydziany, nazywany również syropem glukozowo-fruktozowym.To powszechnie stosowany produkt spożywczy w dzisiejszym przemyśle.Znajdziemy go w napojach słodzonych, słodyczach, ciastkach, niektórym pieczywie, sałatkach, konserwach. Został masowo włączony do produkcji w przemyśle spożywczym, ponieważ jego produkcja jest o wiele tańsza aniżeli masowa produkcja tradycyjnej sacharozy (nasz stary, dobry, biały cukier), dzięki czemu koszta produkcji są o wiele, wiele, niższe.Syrop kukurydziany, a właściwie syrop glukozowo-fruktozowy, ponieważ to jest produkt ostateczny dodawany do naszych pokarmów, hamuje wydzielanie leptyny, przez co pomimo pełnego brzucha ciągle czujemy niedosyt pt. "coś by się jeszcze zjadło". Przez takie działanie na hormony przewodu pokarmowego - leptynę i grelinę, producenci żywności mogą śmiało zacierać ręce. Jeśli bowiem jesteśmy bardziej głodni, kupimy więcej. Jeśli kupimy więcej, producenci żywności więcej zarobią.Można więc byłoby rzec, że wprowadzenie syropu kukurydzianego, czyli syropu fruktozowo-glukozowego do naszej codziennej diety sprawiło, że nie tylko łatwiej i szybciej możemy utyć, ale również musimy liczyć się z konsekwencjami otyłości i nadwagi - słabymi stawami, osteoporozą, nadciśnieniem, depresją, miażdżycą. Zauważcie że jeszcze 20 lat temu Polacy nie byli narodem z nadwagą pomimo iż cukier był po 1,5/kg

Najnowsze wpisy