Forum Forum prawneCywilne

czytanie cudzych maili

czytanie cudzych maili

kasjopeaw / 78.9.150.* / 2011-11-10 09:17
Witam

Wiem, że podobne posty się pojawiały ale w tym jest pewna różnica. Mianowicie chodzi o definicję poszkodowanego.

Sprawa wygląda tak:
Odkryłem rozpoczynający się romans mojej żony z jej znajomym z pracy. Zainstalowałem na naszym komputerze program rejestrujący jej aktywność i przez to dostałem dostęp do jej potajemnej skrzynku mailowej. Od tego momentu ściągałem jej maile z serwera POP3.
W momencie, w którym planowali spotkanie napisałem jej maila, że wiem o wszystkim. Napisałem też, że kopie ich korespondencji wysłałem do żony jej kochanka. Wkrótce też to zrobiłem.

Żona sprawy się wstydzi, przeprasza mnie i chce się pogodzić. Małżeństwo jej kochanka prawdopodobnie się rozpadnie. Kochanek zapowiedział, że poświęci cały swój majątek abym odczuł konsekwencje włamania się na jej skrzynkę i przesłania tych maili do jego żony.

Dodam jeszcze, że około miesiąc przed tym zdarzeniem, trafiłem na ich korespondencję jeszcze nie w takim stopniu spoufałości ale dążącą do niej. Ostrzegłem ją a ona powiedziała o tym kochankowi.

Chciałem się dowiedzieć, czy grożą mi prawne konsekwencje ze strony jej konkubenta? Z góry dziękuję za pomoc.

Najnowsze wpisy