Daytrading - czy cos jest nie tak.
Witam,
Krótkie techniczne pytanko.
Bawie się eMaklerem w mBanku
Spólka w ciągu dnia waha się o kilka groszy - dla prostoty opisywany już milion razy BIOTON 20 groszy -21groszy.
Złożyłem zlecenie na 100 sztuk po 20 groszy.
I taka cena była osiągnięta kilkukrotnie w ciągu dnia.
Ale moje zlecenie nie zostało zrealizowane.
Czy zlecenia są realizowane proporcjonalnie do ilości żądanej?
Czyli ponieważ jest przewaga popytu nad podażą, realizowany jest jakiś procent zamówienia, czyli poniżej 1% w moim przypadku? (skoro nic nie zostało zrealizowane?) Skoro tak to powinienem żądać miliona akcji aby kupić 1000. (oczywiście pomijam kwestie dostępności gotówki w przypadku realizacji całości zlecenia)
Pozdrawiam.
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 15:47
jest sobie BIOTON
ostatnie transakcje po 20 gr
chcesz kupić po 20 gr ale takich jak ty jest masa. Ustawiasz się w kolejce jako 300 osoba. i czekasz aż się znajdzie ktoś kto sprzeda po 20gr tym 299 poprzednim tyle akcji ile każdy z nich chce.
jeśli decyduje kolejność to co decyduje o kolejności zgłoszeń, data złożenia zamówienia np. kilka dni wcześniej, czy też ma to jakiś związek z wielkścią żądania?
Jeśli jest kolejka i wszyscy składają zamówienie o tej samej godzinie to co decyduje o ich kolejności?
Jeśli jest kolejka i przyjdzie moja kolej to czy realizowane jest całe moje zlecenie czy może być zrealizowana tylko cześć? Jeśli część to czy podczas następnej sesji będę pierwszy w takiej kolejce?
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:21
mówiąc ogólnie, wystawiasz zlecenie czyli chęć kupna, ktoś wystawia zlecenie czyli chęć sprzedaży akcji. Jeśli się spotkacie.... to transakcja zostanie zawarta. jest kolejka jeśli więcej niż jedna osoba chce kupić/sprzedać po danej cenie.
co muszę zrobić by być na początku kolejki? Złożyć zamówienie 3 dni wcześniej?
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:36
a dlaczego BIOTON?
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:30
poczekać?
pytałem poważnie, czy kolejka resetuje się co dzień czy zlecenia w niej są tak długo jak długo nie wygasa ich ważność?
czy na jakimś serwisie jest publikowana jaka jest przewaga kupna nad sprzedażą?
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:49
co przez to rozumiesz?
na rynku jest permanentny ruch, są chwile równowagi a po chwili kurs idzie w górę/dół co świadczy o przewadze popytu/sprzedaży
fazik_nielogo
/ 83.13.95.* / 2010-05-31 16:37
są tak długo jak zlecisz, tak długo leży. Czasem GPW resetuje kolejkę.
czy na jakimś serwisie jest publikowana jaka jest przewaga kupna nad
sprzedażą?
Chodzi mi o oszacowanie rozmiaru kolejki, da się jakoś to zrobić?
I czy gdy już jest moja kolej to realizowane jest moje zlecenie w całości ? Nawert jeśli to trwa w sumie kilka dni?)`
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:44
co do realizacji to jest jak z ziemniakami na targu. masz 10 skrzynek po 10 kg każda. sprzedasz ile się sprzeda.
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:42
nie pamiętam by istniała informacja gdzie w kolejce jesteś ale widać na zleceniach ile jest przed złożeniem oferty osób na kolejce i ile chcą kupić/sprzedać. wiele zleceń jest anulowanych, wiele wygasa po sesji. Trzeba próbować.
Szczerze? Takich jak Ty jest wielu. Cierpliwość wygra o ile rynek nie pójdzie inaczej
Napisałeś:
widać na zleceniach ile jest przed złożeniem oferty osób na
kolejce i ile chcą kupić/sprzedać. wiele zleceń jest
TO ważne... Gdzie to widać. Ja bawię się w mBanku i nic takiego nie widzę. W jakim narzędziu / banku to widać?
Co do ziemniaków na tagu to ok. al czy na następnej sesji jestem wówczas pierwszy w kolejce po tej cenie? skoro kupiłem już część?
fazik_nielogo
/ 83.13.95.* / 2010-05-31 16:55
Liczba ofert mówi o tym ile jest ofert a Wolumen mówi ile jest sztuk akcji na kupnie/sprzedaży
gdzie widzisz liczbę ofert?
Wszystkie tabelki jakie mam podają tylko wolumen.
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 17:04
http://web.1asphost.com/fazik/emakler.JPG
Dziękuje za rysunek :)
Pochodzi z jak sądzę z notowań ciągłych, z tego co wiem koszt to 6,5pln/mc nawet dla opcji pojedynczej najlepszej oferty.
Coś nie działa u mnie z javą jeszcze i nie mogę tego odpalić.
fazik
/ 2010-05-31 17:23
/
"Gpw-racer"
1 opcję masz gratis. Bez notowań ciągłych zapomnij o DT. Sorry ale musisz dużo poczytać.
polecam dział EDUKACJA na www.bossa.pl ... tam jest masa.
jak by co to się polecam...
dzięki za pomoc, na pewno poczytam.
Właśnie aktywowałem ciągle notowania ale skasowało mnie 6,5PLN Nie wiem dlaczego, w ich helpie pisze ze 0 PLN.
fazik
/ 2010-05-31 17:40
/
"Gpw-racer"
pooglądaj przez miesiąc... nie pożałujesz. Nauka kosztuje... wiem coś o tym... powodzenia i do zobaczenia na parkiecie.
czyli to jest na zasadzie kolejki a nie proporcjonalnie do wielkości oferty zakupu?
fazik_nielogo
/ 95.50.137.* / 2010-05-31 16:17
tak
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.