miki3d
/ 2007-12-06 23:48
/
Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
No cóż, ML Mining performuje wyśmienicie, jak cały rok. I myślę, że jeszcze trochę to potrwa. Sporo słabiej ML Gold. Natomiast jesli wierzysz we wzrosty cen ropy (lub mroźną zimę w USA), to polecam też ML New Energy.
Franklin za to ma dobre fundusze geograficzne: BRIC czy też India. Niestety wyniki Robeco Chinese, które były najlepsze w tym roku jeszcze pod koniec października, to już tak dobrze nie wyglądają.
Cały czas rekomenduję też fundusze hedge. Oczywiście nie Superfunda, bo on strasznie późno odwraca pozycje, więc na czasy wahań jest nienajlepszy (za to przy tendencjach wzrostowych lub wyraźnie spadkowych robi świetne wyniki). W ramach Nordei polecam Schroders Surowcowy - ten jest zupełnie nieskorelowany z giełdami akcji, więc świetnie dywersyfikuje portfel. Jedyny jego minus to to, że nie można go nabyć inaczej niż w polisie.
Co do wyboru programu - ja jestem zwolennikiem wchodzenia bezpośredniow fundusze, a nie poprzez polisę - bo po prostu taniej w dłuższym terminie. Ale zdaję sobie sprawę, że wymaga to dużych kwot wejściowych i nieco odstrasza od konwertowania (to drugie akurat jest pożądane moim zdaniem).