Forum Polityka, aktualnościGospodarka

Donald Tusk szuka 38 miliardów złotych. Dlatego zabrał pieniądze z OFE

Donald Tusk szuka 38 miliardów złotych. Dlatego zabrał pieniądze z OFE

Wyświetlaj:
sisley / 213.77.28.* / 2014-04-02 12:00
Tusk w normalnym kraju dawno by był na zielonej trawce. Ale nie w Polsce, która nie potrafi zrzucić jarzma komuny i ustaleń przy okrągłym stole. To jest jak rak,niszczący organizm.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 12:25

Tusk w normalnym kraju dawno by był na zielonej trawce.

W normalnym kraju to raczej Tuska by hołubili. Ale tam ocenialiby na podstawie nie bełkotu a rzeczywistych dokonań. A te są wielkie. Inny scenariusz mógł być następujący. Dług publiczny z 1,5bln, ze 25% bezrobocie recesja w całym okresie kryzysu ze 20%, bieda z nędzą i niepokoje społeczne. Tylko, że w Polsce im kto większy tym go chętniej wdepczą w ziemię a wdeptanego zastąpią debilkowatym pajacem.
eldorado / 193.108.194.* / 2014-04-02 12:42
Gdyby Tusk nie zabrał kasy z OFE to to wszystko mielibyśmy
Waniek / 2014-04-02 12:30 / Bywalec forum

Dług publiczny z 1,5bln, ze 25% bezrobocie recesja w całym okresie kryzysu ze 20%, bieda z nędzą i niepokoje społeczne.

Tego nie było tylko ze względu na dużą emigrację polaków która to się przyczyniła do zmniejszenia bezrobocia i poprawy bytu ludzi. donald t. w tym kierunku nie zrobił nic!!!
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 13:45

Tego nie było tylko ze względu na dużą emigrację polaków

Waniek to są bzdury. Emigracja to była w 2005-2007 i dopiero będzie jak się poprawi koniunktura w Europie. Żeby była emigracja to musi być dużo roboty za granicą. A tej roboty w latach kryzysu nie było i jeszcze nie ma. Myśl Waniek trochę. To cię ustrzeże przed łykaniem bzdur. Polska miała to szczęście, że mieliśmy dobrych rządzicieli i genialnego ministra finansów. Muszę to napisać bo kocham prawdę. Tylko dlatego.
Waniek / 2014-04-02 14:28 / Bywalec forum

Waniek to są bzdury. Emigracja to była w 2005-2007 i dopiero będzie jak się poprawi koniunktura w Europie. Żeby była emigracja to musi być dużo roboty za granicą. A tej roboty w latach kryzysu nie było i jeszcze nie ma.

Ha ha ha kasa to niby do polski płynie od krasnoludków??? Dodatkowo dlaczego wielu ludzi u mnie w firmie ściąga rodzinę za granicę??? Dobrych to mieliśmy, ale łapówkarzy przy informatyzacjach przez co moje obroty z polską to są jakieś promile. (nie mam spiskowej teorii dziejów, ale kto tak wysoko w msw zatrudnia takich nieuków, którzy nie potrafią przeprowadzić porządnie przetargu aby nie być posądzonym przez cba o łapówkarstwo???)
Waniek / 2014-04-02 11:46 / Bywalec forum
Ale mi nowina przecież wszyscy wiedzieli że kasę z ofe przejmuje bo mu się budżet nie spina!! A bruksela coraz ostrzej żąda wywiązania się z umów.
Anty urząd / 82.145.222.* / 2014-04-02 11:37
Tymczasem na szczeblu samorządowym powstają kolejne etaty w urzędach miast. Urzędnicy budują nowe siedziby a ja płacę 23% VAT za ich nierubstwo. Ile pieniędzy pochłania ta drobnica.
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
mrówka123 / 83.28.108.* / 2014-04-02 11:29
Tusk robi ewakuację z kraju. Ciągle jest "gdzieś". A to Mołdawii a to Brukseli a to jeszcze na jakichś "bardzo ważnych" spotkaniach tylko nie w Polsce... Widzi co się kroi i szuka sobie innej ciepłej posadki..
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 10:56
Donald Tusk już wymodził ustawę o penetrowaniu mieszkań Polaków w poszukiwaniu skradzionych lub zmarnowanych przez jego nierząd pieniędzy. A na domiar złego weszła w życie ustawa o najazdach służb niemieckich z bronią palna z możliwością użycia jej bez żadnych zezwoleń przy tłumieniu wystąpień i demonstracji. [...]

### Post edytowany z powodu złamania regulaminu Forum Money.pl ###
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 11:24
Dziękuję za edytowanie, ale ustawa weszła, bo pan prezydent ją podpisał o czym donosiliście miesiąc temu.
H Szatkowski / 2014-04-02 11:36
Proponuję zapoznać się z ustawą:

http://prawo.money.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/ustawa;z;dnia;7;lutego,dziennik,ustaw,2014,000,295.html

i nie używać bezprzedmiotowych określeń typu 'najazd', 'bez żadnych zezwoleń' ...
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 16:28
Art. 9. 1. Zagraniczni funkcjonariusze biorący udział we wspólnej operacji mają prawo do:
1) noszenia munduru służbowego;
2) wwozu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i posiadania broni palnej, amunicji i środków przymusu bezpośredniego;
3) użycia lub wykorzystania broni palnej w sposób i w trybie określonych w ustawie z dnia 24 maja 2013 r. o środkach
przymusu bezpośredniego i broni palnej (Dz. U. poz. 628 i 1165 oraz z 2014 r. poz. 24):
a) w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie, zdrowie lub wolność zagranicznego funkcjonariusza
lub pracownika albo innej osoby,
b) na rozkaz dowódcy:
– w przypadkach określonych w art. 45 pkt 1 lit. b–e, pkt 2, 3 i 4 lit. a i b ustawy z dnia 24 maja 2013 r. o środkach
przymusu bezpośredniego i broni palnej,
– w celu przeciwdziałania czynnościom zmierzającym bezpośrednio do zamachu określonego w lit. a;
4) użycia lub wykorzystania środków przymusu bezpośredniego w sposób i w trybie określonych dla funkcjonariuszy

Może innymi słowy ujęte ale sens ten sam, zresztą wzmianki w prasie nadawały sens ujęty w poprzedniej wypowiedzi. To jest tragiczne i świadczy tylko tradycyjnym podziale 'rząd" (oni) i społeczeństwo(my).
H Szatkowski / 2014-04-02 20:56
Wzmianki w prasie, zwłaszcza określanej jako 'niereżimowa' są na ogół histeryczne na każdy temat i dalekie od prawdy. Dlatego właśnie warto sięgać do źródła. I z niego w tym przypadku wynikają jasne ramy użycia broni palnej zgodnie z zapisami innej, już funkcjonującej ustawy i obowiązującej polskie służby.

I tyle.
eldorado / 193.108.194.* / 2014-04-02 09:36
i teraz widzicie[...] o co gra wasz Donek - on nie gra o wasze intersey tylko o swoje. Jesteście dla niego conajmniej mięsem armatnim o ile nie czymś innym. Mam nadzieję że wy wszyscy jego popierający wstąpicie do ZUS - hahahahaha. Dołóżcie się jeszcze na cygarka, winko, garnitury i sukieneczki dla premierowej. A jeszcze zapomniałem na wojska NATO też - któs ich musi utrzymać -[...]

### Post edytowany z powodu złamania regulaminu Forum Money.pl ###
zuzu 2356 / 93.105.241.* / 2014-04-02 09:28
Ja moją decyzję podjęłam i złożyłam dzisiaj oświadczenie w ZUS, niestety Dla Pana Premiera nie jest to decyzja, która pomoże mu znaleźć owe miliardy.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 11:00

Dla Pana Premiera nie jest to decyzja, która pomoże mu znaleźć owe miliardy.

Ale Tuska zrobiłaś w konia. A zakładam, że on bardzo na Ciebie liczył. Zwłaszcza na Ciebie
art141 / 195.85.249.* / 2014-04-02 09:27
Wczoraj podano że dług publiczny Polski to 880 mld. To są pieniądze które ktoś będzie musiał spłacić. Kolejne pokolenia będą musiały za to płacić więc moja rada to zasilić rzeszę emigrantów i rodzić dzieci w normalnych krajach gdzie nie urodzą się one już z długiem.
antre / 94.42.189.* / 2014-04-02 10:19
całkowite załużenie Polski to 1 bilion USD. To nawet guru waszej ekonomii prof Balcerowicz przyznał publicznie !

a ten gościu co tak wypisał zadłuzenie niech dorobi jeszcze pozycje PKB i PKB na mieszkańca.
kijwmrowisko / 77.255.254.* / 2014-04-02 09:53
Wyjeżdżaj, wyjeżdżaj ... Tylko wybierz dobrze.
Długi publiczne :
Anglia - ponad 1 bln funtów
USA - prawie 25 bln dolarów
Francja - prawie 2 bln euro
Niemcy - ponad 2 bln euro
Trawa u sąsiada zawsze jest zieleńsza ...
Mike491 / 195.238.227.* / 2014-04-02 12:16
Ja jadę na Węgry, albo do Chorwacji. Oni potrafią myśleć.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 10:14

Trawa u sąsiada zawsze jest zieleńsza ...

Dług w liczbach nie pokazuje czy do obsługi jest on duży czy mały. Procentowo do wielkości gospodarki lepiej to pokazuje. Ale jeśli użyjemy takiego wskaźnika to dług Polski też jest mniejszy niż gdzie indziej. Tylko ten PKB mają tam większy. Dzięki temu są bogatsi. No ale jak oni się bogacili, bogactwo przechodziło z pokolenia na pokolenie to w Polsce trwała w najlepsze radosna twórczość zwana gospodarką socjalistyczną pod dyrekcją władzy robotniczo-chłopskiej.
eldorado / 193.108.194.* / 2014-04-02 11:04
debosik ty ja zwykle w rozkroku - "tak czy siak", nic konkretnie. Co do władzy robotniczo chłopskiej - mogę uznać, że masz rację ale trwała ona 44 lata i doszła do tego punktu do którego doszła. Zobacz natomiast, że władza styropianu trwa dopiero 25 lat i kraj został rozłożony całkowicie na "łopatki". Tam była radosna twórczość a tu jest celowe działanie???. Zobacz natomiast ile PRL ma wspólnego z III RP - 1. bezpartyjny prezydent,2. utrwalacze władzy z 1944 i wyzwoliciele z 4.06.89, 3. nadawane przywileje tam dla kombatantów tu dla wyzwolicieli, 4. i tam i tu ordery "latają" w powietrzu, 5. i tu i tam Powązki dla "bohaterów", 6. poprzednio wojska rosyjskie obecnie NATO'owskie, 7. poprzednio 22 lipca obecnie 4 czerwca - czy mam pisać dalej??
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 12:08

Zobacz natomiast, że władza styropianu trwa dopiero 25 lat i kraj został rozłożony całkowicie na "łopatki".

W 1989r kasa państwa była pusta, inflacja kilkusetprocentowa, dług nie obsługiwany. Taki stan państwa nazywamy bankructwem państwa. I jeszcze dodam, że dla ok. 30% ludności nie było pracy a pracowali tylko z powodów ideologicznych W socjalizmie bezrobocie było wykluczone.
Polska 2014r to wielki rozwój infrastruktury, drogi, autostrady, nowoczesne samochody, pralki, lodówki, telewizory. Nowoczesne lecznictwo, przemysł, potężne, nowoczesne rolnictwo eksportujące swoją produkcję na cały świat.
Dochód narodowy w 1989 pięć razy mniejszy niż w dogatych krajach zachodu, w 2014 już tylko niecałe dwa razy mniejszy. Rok 2014 to gospodarka trzy razy większa niż w 1989r. Już nie mówiąc o zamożności ludności. Rezerwy walutowe NBP to ponad 80mld €.
No i Polska w NATO, Unii Europejskiej a dla ludzi świat otwarty na oścież z której to wolności lud chętnie korzysta i jak już ktoś jedzie w świat to nie po to żeby żebrać na skrzyżowaniach, sprzedać aby utargować parę groszy pościel, krem Nivea czy ręczniki frote a jedzie raczej tam wydać parę groszy. Tak w skrócie wygląda upadły, zniszczony przez określone wrogie, zdradzieckie siły kraj. Podać tlen?
AKxxv / 46.250.178.* / 2014-04-09 10:17
Zupełnie jak w gazetach PRL no i oczywiście w Dzienniku TVP, tylko wówczas pisano, że tak źle było za sanacji.
Mówiło się nawet, że 1938 r. Polska stała na skraju przepaści a obecnie zrobiła olbrzymi krok naprzód
eldorado / 193.108.194.* / 2014-04-02 12:29
Debos - dalej podtrzymuję to co powiedziałem. W latach PRL jeździłem za granicę nie żeby żebrać czy cosik sprzedaż ale żeby coś zwiedzić, zobaczyć i czułem się w PRL człowiekiem wolnym.obecnie też mnie na to stać ale różnice pomiędzy luxmi są niesamowite - takie jak np. w Indii, gdzie spędziłem wiele lat. Nie chcę używać brzydkich słów ale opanuj się może ja powinienem łyknąć trochę tlenu, nawet ze względu na wiek ale ty uderz głową w mur to może szare komórki zaczną pracować. O czym ty piszesz:drogi, autostrady najdroższe w świecie i do tego bankructwa firm przy nich pracujących. Bezrobocie oficjalne 13% a jeśli wliczyć bezrobotnych, którz stracili prawo do zasiłków i tych co wyjechali to byłoby na poziomie 20%. Zobacz co się stało za rządów PO/PSL :L. Rywin nie wziął ani nie dał żadnej łapówki, a za pijany bełkot z A. Michnikiem spędził w więzieniu prawie 2 lata. Za czasów koalicji PO i PSL mamy aferę za aferą:
1) aferę z korupcją posłanki Sawickiej,
2) aferę z inwestorem katarskim i likwidacją polskich stoczni,
3) aferę hazardową z udziałem Mira, Rycha i Zdzicha zamiecioną pod dywan,
4) aferę korupcyjną w Wałbrzychu w trakcie wyborów samorządowych
5) aferę z solą drogową sprzedawaną jako spożywczą
6) aferę z kradzieżą kruszywa podczas budowy autostrad
7) aferę z ekranami akustycznymi podczas budowy autostrad
8) aferę z ubraniami premiera, jego żony i ministra MSZ kupowanymi z pieniędzy PO
9) aferę śmieciową
10) aferę Elewatora,
11) aferę AMBER GOLD,
12) aferę zegarkową Nowaka
13) aferę Protasiewicza z pracą w KGHM,
14) mega aferę informatyczną w MSZ, MSW, GUS…
15 ) aferę z Kolejami Śląskimi
16) aferę lobbingowa Neumanna w służbie zdrowia
17) defraudację pieniędzy w Agencji Wywiadu
A to tylko to co dotarło do opinii publicznej. Czy któraś z tych afer została uczciwie wyjaśniona i rozliczona ?Błagam mniej propgandy sukcesu - przeżyłem to już w PRL i teraz zaczyna się powtórka z rozrywki - Debos czy ty nie pracujesz w TVN24
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 13:22
Nie komentuję punktu pierwszego bo sprawa nie była czysta. Wykreowana przez pisowską czeredę a Sawicka też nie pokazała, że jest uczciwa.
2. Inwestor katarski wpłacił wadium 7mln $ które przepadło na SP. A stocznie się same zlikwidowały z braku zamówień. Ja na coś nie ma zapotrzebowania to dla produkującego te wyroby nie ma racji bytu. Ja przypomnę, że Rakowski już chciał zlikwidować stocznie bo były nierentowne.To afera czy raczej urojenia?
3. Nie było afery hazardowej. Była pisowska prowokacja majaca na celu utopienie premiera. Po wielomiesięcznych podsłuchach jak się okazało, że nic nie ma Kamiński poszedł do Tuska z nadzieją, że Tusk da cynk kolegom i oni go na tym przyłapią. Jednocześnie za pośrednictwem Gmyza ujawnili w prasie. Jesteś nieuczciwy bo w nagraniu jest wyraźnie powiedziane przez Chlebowskiego, że on by może załatwił gdyby pomogli miro i Grzesiek. Więc miro nie pomagał. Czyli pisowska tłuszcza nagraniem świadczy o jego uczciwości. I Ty o tym wiesz. A niewinnego oskarżasz z premedytacją. Zrobisz to jeszcze raz a uznam Cię za łajzę bo ludzie bezpodstawnie oskarżający są łajzami. Choć i wiele innych epitetów do nich pasują i muszą się z tym liczyć.
4. Prokuratura umorzyła więc afery nie ma. Nie media decydują co jest aferą.
5.Ktoś zamiast soli kuchennej sprzedał sól drogową. To afera czy raczej urojenia?
6.A co ma wyglądać jak kopciuch? Jak żona sołtysa? I tak to tanio ogarnęli. Te z którymi ona się spotykała miały kreacje po 10tys€. Bardzo cię proszę nie rób tego. Premier i jego żona muszą się prezentować tak żeby nie robić obciachu. Polskę musi być stać na reprezentację. Ja nie chcę się wstydzić i nie chcę aby swoje standardy narzucali zapijaczeni chłopki w gumiakach.To afera czy raczej urojenia i przejaw wieśniackiej mentalności?
10. To to rzeczywiście afera. I to taka, że aż krew się burzy. Śmietanko jak był prezesem Elewatora to Elewator miał 7mln zł zysku. Jak debile zrobili zawieruchę, jak powymiatali zarząd Elewatora to się zrobiła strata. Chcę zobaczyć te mordy które do tego doprowadziły. To jest afera ale Ty jej nie rozumiesz.
11. No ale to nie jest sprawa ogólnonarodowa. Tłum nieuków zaniósł cwaniakom swoje oszczędności. Nie oni pierwsi i nie Ambr Gold było pierwsze. Kiedyś był już Grobelny. Ciemniaków zawsze będą oszukiwać i oszukują. Tylko skala mniejsza i dlatego się o tym nie słyszy. Pinokio nie czytali czy co? Podobno ci co zanieśli te pieniądze byli pisiakami. Z pewnością tylko oni mogli to zrobić I znowu: to afera czy raczej urojenia?
Już mi się znudziło walczyć z urojeniami, manipulacjami.
Ogarnij się chłopie. W dziwnym świecie żyjesz. Jak oni tam w domu z tobą wytrzymują?
Piszesz, że jeździłeś za granicę zwiedzać. Ludzie za komuny jeździli to się zgadza. Ale pili wodę z fontanny. Ja też jeździłem za granicę ale dziennie zarabiałem więcej niż przeciętna rodzina, przedstawiciele klasy robotniczej przez cały miesiąc razem wzięci.
Nie błagaj mnie. Zamiast tego napisz, że to co piszę jest nieprawdziwe. Że kłamięetc. Bo to, że Ty jako rasowy pisiak prawdy nie znosisz to przeciez wiadomo. Taki wasz standard. I jeszcze raz przypominam abyś zaczął się stawać porządnym człowiekiem który miłuje prawdę, jest uczciwy i któremu moralność nie pozwala fałszywie oskarżać ludzi. Długa droga przed Tobą ale warto w nią się udać.
I teraz w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku mogę w to słoneczne popołudnie udać sią na spacer na Krakowskie Przedmieście.
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 17:13
Najbardziej ucieszyło mnie 7 milionów USD z Kataru,no cóż zniszczenie za 7 milionów kwitnącej Stoczni w Szczecinie to na prawdę cudowny interes, ktoś na tym zarobił wręcz wspaniale, a zapomniałbym sąsiadka w lewo od granicy w Rostoku (dawne Słowiańskie Roztocze) kwitnie, konkurent z głowy.
Nasza zachodnia granica to w ogóle tak cudowna granica w prawo w Polsce dorsza łowić nie wolno (no! no! no!) bo stado wybite, a 10 metrów w lewo od granicy, już można tam ryba (stado dorsza)jest. Chytra ta ryba, widocznie woli oiro. Dziwnym trafem to tłumaczy, że w PRL kg dorsza był 6 zł.(4 centy usa), a obecnie 38 zł (12 $ usa) (usa to nie błąd jakoś nie wyobrażam sobie, żeby po bombardowaniu Iraku, Afganistanu, Serbii, Libii, Wietnamu..., prowadzeniu bezwzględnej pełnej mordów polityki pod hasłem demokracja używać dużych liter). Bez odbioru.
eldorado / 193.108.194.* / 2014-04-02 13:42
widzę Debos, że zaczynasz się denerwować a to jest zły objaw, tracisz samokontrolę i coraz trudniej dyskutować na argumenty - zaczynasz wyzywać od łajz - i to świadczy o stylu który reprezentujesz. Ale cóż tacy są ludzie, którzy pracują w propagandzie. Zaczynasz nawet ubliżąc ludziom od ciemniaków - to styl wczesnej gomułkowszczyzny - widać, że moja druga teściowa miała rację, gdy mówiła, że pweni mężczyźni rozwijają się do 7 roku życia - nigdy się nie chwaliła, że ciebie zna - ale widocznie znajomość z tobą nie świadczy dobrze o ludziach, którzy ciebie znają. Najbardziej podoba mi się w twoim komentarzu ostatnie zdanie " I teraz w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku mogę w to słoneczne popołudnie udać sią na spacer na Krakowskie Przedmieście". Szczerze ci zadroszczę, że płatność za etat,który masz w Partii Oszustów,Afer i Obłudy otrzymujesz natychmiast. Nigdy nie wiedziałem, że w Kancelarii Prezydenta, na Krakowskim tacy jak ty już popułudniu otrzymują szmal. Czy mógłbyś mnie polecić - jestem gotów od już jutra bronić jedynie słusznych idei, Tym bardziej że na starość świnią nie zostanę, gdyż za młodu byłem socjalistą - jak mawiał Marszałek Piłsudzki
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 14:17

że zaczynasz się denerwować a to jest zły objaw, tracisz samokontrolę

Samokontroli oczywiście nie tracę ale są rzeczy obok których przejść obojętnie nie potrafię i nie chcę. Taką rzeczą jest między innymi miotanie fałszywych oskarżeń. Ten kto to robi nie może liczyć z mojej strony na wyrozumiałość. Zresztą w żadnym razie na wyrozumiałość nie zasługuje. Prymitywizm, zaściankowość i głupota - to też mnie wkurza. Ale samokontroli nie tracę nigdy. Nikt nigdy mnie nie zobaczy jak się wściekam.

Czy mógłbyś mnie polecić - jestem gotów od już jutra bronić jedynie słusznych idei

Partia nasza PO liczy na wolontariuszy, na ludzi bezinteresownych. Stać Cię chyba na to aby oddać trochę swoich sił dla dobra kochanej Ojczyzny. Stań człowieku wreszcie po właściwej stronie. Już dosyć zła uczyniłeś. Nawróć się grzeszniku. Ojczyzna wybaczy i przygarnie.
Waniek / 2014-04-02 13:38 / Bywalec forum
Ten który to napisał nie obraził nikogo ani ciebie w żadnym zdaniu!!! Więc dlaczego ty "debosie" jego obrażasz i zasłaniasz się jakąś pisiacką czeredą??? (większość podanych afer wykryły państwowe służby tylko nie po drodze im było to ujawniać bo rządziła po!!!)
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 13:51

Ten który to napisał nie obraził nikogo

Fałszywie oskarża bez przerwy. Więc to on obraża. Ja tylko nazywam rzeczy po imieniu. Tak trzeba - Waniek. Tak trzeba. No i trzeba powiedzieć, że powstrzymałem się od sądów ostatecznych. Dałem mu szansę na poprawę. Tak rozumiem swoją misję.
Waniek / 2014-04-02 14:32 / Bywalec forum

Fałszywie oskarża bez przerwy. Więc to on obraża. Ja tylko nazywam rzeczy po imieniu

To że te sprawy nie zostały wyjaśnione tylko zamiecione pod dywan, aby nie szkodziły przy wyborach to nie są bzdurne oskarżenia.
antre / 94.42.189.* / 2014-04-02 10:23
witaj debos !

do twojej kalkulacji wstaw jeszcze to, ze tylko 18% polskiej gospodarki to przemysł, reszta to handel i usługi !

a jak komorowski z tuskiem za nasze pieniądze uruchomia gospodarkę Ukraińska to wiele z tych znad Wisły przerzuci się pod Kijów. Wtedy wydedukuj kto spłacać będzie 1 bilion USD polskiego długu ! a ile do tego czasu wyjedzie jeszcze z Polski.

To oczywiście było zaplanowane, wstępnie w Magdalence.
antre / 94.42.189.* / 2014-04-02 11:30
w Berlinie to rok po Magdalence było tak:
>>>Kanclerz Niemiec Gerhard Schreder powiedział do niemieckiego Związku Wypędzonych, w Berlinie w 2000 roku: Pomorze, Prusy Wschodnie i Śląsk, Królewiec, Szczecin, Wrocław i Gdańsk są częscią naszego dziedzictwa historycznego i kulturalnego. W chwilę po tym dodał: Polska, Czechy i Węgry w niedalekiej przyszłoœci staną się członkami UE. Otworzy to dzieciom i wnukom ( niemieckich ) wypędzonych możliwość osiedlania się w miejscach, z których pochodzą ich rodzice i dziadkowie i angażowania się w tamtejsze życie polityczne i społeczne./..../ Nie drażnijcie ofiary, która sama pcha się w nasze ręce, zawierzcie mojej metodzie, ja wam dostarczę wschodnie landy w taki sposób, że ich dzisiejsi administratorzy, Polacy, będą nam wdzięczni/..../."
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 10:38

do twojej kalkulacji wstaw jeszcze to, ze tylko 18% polskiej gospodarki to przemysł, reszta to handel i usługi !

Im bardziej rozwinięty kraj tym udział usług, handlu itd. jest większy. "Praw fizyki pan nie zmienisz..."
a jak komorowski z tuskiem za nasze pieniądze uruchomia gospodarkę

Jesteś pewny?

To oczywiście było zaplanowane, wstępnie w Magdalence.

Co konkretnie? Jaki konkretnie wpływ mają zdradzieckie ustalenia w Magdalence na dzisiejszą, dwadzieścia pięć lat później sytuację społeczną, politykę gospodarczą i politykę zagraniczną?
antre / 94.42.189.* / 2014-04-02 10:53
no właśnie debos, jaki ?
te pozostawionych 15 000 sovieckich agentów wpływu miało jakieś znaczenie ? pozakładali krawaty i założyli firmy.

a ilu to ABW szpiegów wytropiła przez 25 lat ?

no to debos ile odwiertów łupkowych jest obecnie w rękach sovieckich ?
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 11:19
Masz przerost ambicji, myśląc(?) że Rosja w okresie olbrzymiego rozpadu miała ochotę i siłę zajmować się Polską, gwarantuję , że zupełnie kto inny jest zainteresowany naszym pustostanem, a jak nie wierzysz to rzuć okiem na mapę np. w Googlach (o atlas cię nie posądzam) i zobacz który z 'sąsiadów" (Brytyjczycy używają innego zwrotu 'our enemies") jest zatkany urbanizacyjnie (miasta, miasteczka, wsie, drogi)w stosunku do naszej gęstości zaludnienia i komu zależy na 'drang nach oesten".
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 11:11

pozakładali krawaty i założyli firmy.

No i bardzo dobrze. Przynajmniej przyczyniają się do rozwoju Polski. Może sumienie ich ruszyło? Może chcą odkupić winy? W służbach w każdym razie miejsca nie mają. Służby wyczyszczone. Oczywiście nie do zera. Bo nigdy nie jest tak dobrze. Każdego dnia agenci, każdego kraju agenci i w każdym kraju starają się przeniknąć do służb. To jest taka niekończąca się historia.
Ale nie rozumiem po co się tym zajmujesz kiedy nie możesz mieć na ten temat wiedzy? Zostaw to fachowcom. Nie masz przyjemniejszych myśli i lepszych rzeczy do roboty?
antre / 94.42.189.* / 2014-04-02 11:36
przeciez oni nie płaca podatków a zatrudniaja swoich. czlowieku !
J&S pamiętasz spółkę paliwową ? to jej nałożono kary rzędu 450 milionów zł
a kto je zdjął ? Pawlak z Tuskiem. Po czym pojechali negocjować do Gazpromu i wynegocjowali nam najwyższe ceny gazu na świecie.
a aferę Inter Arms kumasz debos ? a zacznijmy od afery ŻELAZO I FOZZ. Ładnie Magdalenka zadbała o nich wszystkich.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 12:11

J&S pamiętasz spółkę paliwową

Ona nadal jest. Duży podatnik i filantrop.
Ktos403 / 109.173.140.* / 2014-04-02 11:35
Kłótnia z panem "debos" jest jak kłótnia bydła z muchami. One i tak będą latać i kąsać obojętnie jaka będzie rzeczywistość. Pewnych poglądów się nie zmieni, więc po co się kłócić na argumenty. JKM kłoci się od 25 lat, ale pewnych rzeczy nie jest w stanie wbić do głowy innym ludziom, zawsze wybiorą znane "bezpieczeństwo" od nieznanej wolności.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 12:13

JKM kłoci się od 25 lat, ale pewnych rzeczy nie jest w stanie wbić do głowy innym ludziom

Bo tylko pewnym ludziom można wbić utopie do głowy. Ty zdaje się jesteś chętny?
obiektywnie / 193.93.204.* / 2014-04-02 10:09
tylko, że różnica jest taka, te kraje to kraje kolonizujące, natomiast Polska jest kolonizowana.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 10:23

tylko, że różnica jest taka, te kraje to kraje kolonizujące

Odbyła się jakiś czas temu dekolonizacja. Dzisiaj już muszą na wszystko zarobić sami. I jeśli nawet poza własnymi granicami to już nie na zasadzie niewolnictwa. Polska, polskie firmy też już mają swoje biznesy za granicą. Jeśli się im to opłaca. Bo jeśli nie to bywa, że przejmują firmy za granicą i działalność przenoszą do Polski. Jest różnie. I tak i siak. Ja to w życiu.
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 11:05
Jesteś chory i niania czyta ci bajki. To wszystko odbywa się trochę inaczej, bo to władcy kapitału i dusz decydują kto będzie żył dostatnio, a kto zostanie nędzarzem. Dla tego niszczono nasz przemysł i bankowość.
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 12:30

Dla tego niszczono nasz przemysł i bankowość.

A był jakiś przemysł którego produkcję chciałby ktoś kupować? A ile było tych naszych banków a przede wszystkim czy były banki w których były pieniądze? Odpowiedz choremu. Dla chorego trzeba mieć więcej wyrozumiałości.
Punch / 89.75.185.* / 2014-04-02 16:50
debosiku banki znam z autopsji, powstawały banki, które miały wspaniałe wyniki w obrocie międzynarodowym, ale były pod kontrolą polskich obywateli. To nie był jednak pewny business dla instalujących się firm zachodnich więc MF wydało zarządzenie sprzedaży ze wskazaniem komu (Holendrzy, Francuzi, Włosi) i zostały sprzedane z aportem większym niż kwota sprzedaży. Trzeba mieć pamięć dłuższą niż jedna minuta, procesy tego typu najintensywniej odbywały się w latach 1990-95.
Waniek / 2014-04-02 13:18 / Bywalec forum

A był jakiś przemysł którego produkcję chciałby ktoś kupować?

Tak był przemysł, który chciano kupować ale został sprzedany i "prze-brandowiony". Po cichu na zagraniczne firmy, które w polsce do dziś robią to samo co ci przebrzydli socjaliści!!
debos / 83.6.117.* / 2014-04-02 14:23

Tak był przemysł, który chciano kupować ale został sprzedany i "prze-brandowiony

Konkrety Waniek. Konkrety. Bo ja pamiętam co innego.
Waniek / 2014-04-02 15:23 / Bywalec forum
Pamiętasz coś takiego jak przemysł szkutniczy (budowa łodzi i jachtów)który był w dużej ilości w mojej okolicy. Obecnie padł w ręce obce zmienił markę i polacy harują tam za psie grosze a właściciel zgarnia kasę. (a sprzedała ta firmę po dokładnie lewandowski złożył podpis). Przemysł cukrowy także został z mojej okolicy wyrugowany trzy duże konglomeraty cukrownicze, które obsługiwały pół polski. (teraz zyski to coś około 1 mld zł z samej polski a podpisał to niejaki lewandowski).
zerro / 77.255.206.* / 2014-04-02 09:01
...a jakby tak zmienić prezesa GUS-u? Nowy obliczy deficyt wg życzenia premiera;) Mniej kosztowne oraz wygodniejsze!!!
Tatuś niewinny jest. / 178.36.242.* / 2014-04-02 09:00
Kochane dzieci. Tatusiowi skubnęli portfel jak wypoczywał na ławce w parku po imprezie i dlatego pójdziecie prosić o jedzenie do sąsiadów.
kajkojka / 82.177.118.* / 2014-04-02 08:38
Jeżeli oczekujemy od rządu reform i ograniczenia wydatków to czym prędzej trzeba biec do ZUS składać deklarację pozostania w OFE. Inaczej dostanie kasę na tacy.
w końcu zabieram się do roboty bo wybory już blisko / 212.87.244.* / 2014-04-02 08:31
GŁÓWKA PRACUJE
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
eece / 109.199.81.* / 2014-04-02 08:01
Ja bym powiedział ,ze to będzie maly test na inteligencje! Az jestem ciekaw wyniku chodz mam obawy!!!!e
Moderes / 212.182.117.* / 2014-04-02 08:39
Przepraszam o jakiej inteligencji mówisz? Czy decyzja o tym że dostawać hipotetyczną emeryturę na poziomie 83 czy 85 zł jest decyzją? Ponadto zwróć uwagę, że nikt nie wspomina o tym, że pozostała kasa w OFE ok. 150 mld zł nie zostanie teraz przeniesiona do ZUS pomimo tego, że ludzie wybiorą ZUS. Decyzja jest już dawno podjęta, a ludziom dają iluzoryczną szansę decydowania o swoich 20 zł na emeryturę - śmiech. Sprawdź - cała kasa i tak pozostaje w OFE - obecne decyzje dotyczą tylko przyszłych składek.
MarKust71 / 2014-04-02 09:27
Niestety dałeś się zmanipulować propagandzie. Zauważ, że wraz z "łaskawym" pozostawieniem 150mld zł w OFE nakazano inwestowanie tych środków prawie wyłącznie w mało bezpieczne papiery wartościowe (akcje), a na bezpieczeństwo oszczędności swoich obywateli Rząd najprościej się wypiął - obligacje gwarantowane przez Państwo ukradł i umorzył, a OFE zakazał kupowania następnych. Przy okazji najbliższej bessy na rynku finansowym wyciągnie się sztandary "dbania o dobro przyszłych emerytów" i zlikwiduje OFE zupełnie, bo przecież ich aktywa potanieją. Taka jest wizja OFE na najbliższe maksymalnie kilka lat, bo politycy dłuższej perspektywy myślenia niż 4 lata nie mają, a w sprawach emerytów trzeba by ogarnąć lat z 50. Co ważniejsze, to będzie dopiero początek całej zabawy, bo dopiero wtedy, trzymając łapę na wszystkich wpływach ze składek, Rządzący będą mogli dowolnie manipulować wysokością wypłacanych emerytur. Sposób ich naliczania zależy wyłącznie od doraźnych interesów polityków, bo jak widać na przykładzie OFE, każde prawo można doraźnie, do potrzeb, zmienić. Do tej pory OFE zarobiły w swojej historii ok. 9% rocznie przeżywając jakoś dwa poważne okresy dekoniunktury, a Państwo musiało jakoś dotrzymywać im kroku i zastosowało fikcję waloryzacji w tym samym czasie na poziomie ok 7% (fikcję, bo żadnych pieniędzy w ZUS nie ma i nie będzie, więc wszelkie takie "zyski" to tylko wyciąganie pieniędzy w postaci wyższych podatków, albo, i tu widać obłudę Państwa, zaciąganie długu, za który trzeba będzie płacić odsetki, ale długu nie u własnych obywateli, jak z pośrednictwem OFE, ale na rynku finansowym). Teraz bata nad politykami i ZUS już nie będzie. Wróciliśmy praktycznie do systemu z poprzedniej epoki. Śmiejesz się 80 zł wypłacanych ze środków zgromadzonych w OFE przez kilka lat, ale to byłyby Twoje, prawdziwe pieniądze. Wybierając ZUS liczysz bezmyślnie, że ktoś na Twoją emeryturę kiedyś będzie wpłacał składki. Bardzo naiwne myślenie. Zupełnie niedawno zakładano, że Państwo zawsze będzie wypłacalne. Jak się okazało nawet Państwo może zbankrutować, a nasze jest bankrutem od dłuższego czasu, rządzanym przez bezmyślnych tumanów dbających wyłącznie o swój doraźny interes. Niestety "ciemny lud", zmanipulowany propagandą, jeszcze mu na to pozwala dostając w zamian puste obiecanki.
Knuriotae / 83.238.4.* / 2014-04-02 08:53
Oczywiście na płaszczyźnie inwydiudualnej raczej to nie będzie miało znaczenia . Zmiana wysokości świadczenia jest symboliczna.

Jednak na płaszczyćnie społeczeństwa i kraju jest to pytanie czy chcesz wesprzeć rząd w uporaniu się z deficytem w budżecie. Poprzez przeksięgowanie środków z OFE do ZUS.
huragan / 94.42.189.* / 2014-04-02 07:59
ja wiem, że koalicja z McDonalda&KFC za nic ma 1 bilion USD długu ale oni to nie cała Polska, na szczęście dla Polski!

To jest ciekawe zjawisko socjologiczne, przecież nie kto inny tylko właśnie oni będą ten dług Donalda Gender tuska spłacać !
byżyłosięlepiej / 94.42.189.* / 2014-04-02 07:54
pamiętaj, ze znajomym Króliczka nic nie wolno zabrać, ferajna nie może na niczym stracić !

W tym, pięknym, bogatym, wspaniale zarządzanym kraju 38 miliardów to pestka. Jest tylu baranów których można oskubać i ogolić i na nic się zdadzą ich protesty. Dyktatura demokracji jest nie do przewalczenia.

Najnowsze wpisy