Emerytura - dla kogo, na jakich warunkach?
Money.pl
/ 2007-08-09 14:30
ewa547
/ 85.73.250.* / 2012-03-30 12:36
Witam co to znaczy niepodlega warunkowi by 5lat przypadlo na 10 lat,bo nieznam sie na tym,a jezeli chodzi o rente to gdzie maz ma skladac papiery w zusie czy w urzedzie zatrudnienia.Maz jest zarejestrowany w urzedzie od 3miesiecy ,Bardzo dziekuje za informacje ,
Jest to warunek polegający na tym, że ubezpieczony w wieku ponad 30 lat składający wniosek o rentę musi wykazać się okresem ubezpieczeniowym minimum 5 letnim, ale te 5 lat musi przypaść w ciągu ostatnich 10 lat przed wnioskiem. Stąd w mojej pierwotnej odpowiedzi pojawiła się kwestia "ostatniego gwizdka w sierpniu" kiedy to 5 lat mija od ostatniego ubezpieczenia. Ale warunku tego nie musi spełnić ubezpieczony ze stażem 30 lat i całkowitą niezdolnością do pracy. Ta całkowita niezdolność jest też potrzebna przy innym warunku- tj. czasie jaki minął od ostatniego ubezpieczenia.
Wszystko to w art.58 do 58 ustawy emerytalnej.
Reasumując- w przypadku Pani męża renta z tytułu niezdolności do pracy będzie możliwa jedynie, gdy uzyska on orzeczenie o CAŁKOWITEJ niezdolności do pracy. Orzeczenie o częściowej niezdolności nie da mu żadnej renty, bo na rentę z taką niezdolnością jest w jego przypadku za późno.
Wniosek o rentę składa się w ZUS. Cała dokumentacja medyczna i ubezpieczeniowa- tj. świadectwa pracy, zaświadczenia o zarobkach itd. Wniosek-formularz Rp-1, kwestionariusz o okresach ubezpieczenia Rp-6, zaświadczenia o zarobkach Rp-7.
ewa547
/ 85.73.248.* / 2012-03-29 21:31
jeszcze raz pisze jezeli pracowal w kopalni.whucie,a te 5lat ktore niepracuje mijaja w sierpniu to czy ma szanse na rente
1. Renta. Prawo do renty nie zależy od rodzaju pracy. Jeśli uzyska orzeczenie o całkowitej niezdolności- uzyska prawo do renty. Orzeczenie o niezdolności częściowej nic nie da, bo od ostatniego jego ubezpieczenia minęło już ponad 18 miesięcy.
Z tym stażem jaki mąż ma, nie podlega już warunkowi, by 5 lat ubezpieczenia przypadło w ciągu ostatnich 10 lat przed złożeniem wniosku- jest to nowa, zeszłoroczna regulacja. Nie musi się więc śpieszyć do sierpnia, ale niestety musi uzyskać to "mocniejsze" orzeczenie o niezdolności.
2. Huta.Kopalnia. Mają znaczenie dla prawa do :
a)wcześniejszej emerytury-
lub
b)emerytury górniczej.
Ale praca w hutnictwie- na niektórych stanowiskach- w warunkach szczególnych- i musi to wynikać ze świadectwa pracy lub świadectwa pracy wraz z zaświadczeniem o pracy w takich warunkach. No i muszą być odpowiednie staże.
ewa547
/ 85.73.248.* / 2012-03-29 20:11
Muj maz ma 59 lat przepracowal 39lat,od 5lat niepracuje,teraz choruje na cukrzyce ma wysokie cisnienie,czy moze starac sie o wczesniejsza emeryture.Dziekuje za informacje.
Niestety nie.
Skoro nie wspomina Pani o szczególnych okolicznościach jego pracy, tzn. że nie ma on :
-okresów zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze,
-okresów wykonywania działalności twórczej lub artystycznej,
-okresów pracy kolejowej, górniczej,nauczycielskiej
-nie spełnia warunków dla emerytury osób opiekujących się dziećmi wymagającymi stałej opieki.
Więc nie ma prawa do wcześniejszej emerytury.
Stan zdrowia może być podstawą jedynie renty z tyt. niezdolności do pracy, choćby częściowej.
Uwaga- skoro od 5 lat nie jest w ubezpieczeniu, to na wniosek rentowy może być już ostatni gwizdek.
. Krawczyk
/ 109.243.116.* / 2012-03-27 19:02
Mam sąsiada który skończy 3 stycznia 2013 r 65 lat , przepracował około 20 lat pracował tak że na umowę zleceniu , a od kilku lat jest na bezrobociu , czy istnieje możliwość aby dostał emeryturę .
Jako ubezpieczony z rocznika starszego niż 1949 r. poza wymogiem osiągnięcia 65 lat ma wymóg uzyskania stażu ubezpieczeniowego min. 20 lat - emerytura z art.28. Jeśli uzyska staż min. 25- emerytura z art.27. Różnica jest taka, że emerytura z art. 28 NIE daje gwarancji najniższej emerytury ( obecnie 799,18 zł brutto ).
Ale zwracam uwagę, że staż ubezpieczeniowy to suma lat składkowych ( pracy, oskładkowanego zlecenia, służby wojskowej ) oraz nieskładkowych (chorobowe, studia). Z tym, że te drugie w wymiarze maksimum 1/3 zaliczonych lat składkowych.
Może więc okazać się, że sąsiad poza pracą ukończył studia i staż ubezpieczeniowy da mu gwarancję minimalnej emerytury ( oczywiście jest to ważne, gdy e.wyliczona jest niższa ).
zuzana
/ 83.1.252.* / 2012-03-26 18:26
Witam mam przepracowane 32 lata czy moge otrzymac emeryture wczesniejsza majac 51 lat lub czy moze mi przysluguja jakiekolwiek swiadczenia socjalne.W tej chwili jestem bez pracy.
Nie. Chyba, że ma Pani wymagane okresy pracy w warunkach szczególnych z "wykazu B" lub w szczególnym charakterze, bo niektóre z nich uprawniają do wcześniejszej emerytury nawet w wielu 50 lat.
czarnula
/ 94.40.88.* / 2012-03-25 21:28
Witam prosze o pomoc ur1959 r od 8mar 78r do1lipca 2000roku wtym sa zwolnienia wychowawcze na 2 dzieci praca w szczegolnych warunkach teraz pacuje nadal mam34 lata pracy jak obliczyc ile lat szkodliwych i czy mam szanse na wczesniejsza emeryture teraz skoncze53l mam zwrodnienia kregoslupa i stawow biodrowych najchetniej bym sie zwolnila niemam sily juz pracowac.
Okresów zasiłku macierzyńskiego, chorobowego, urlopu wychowawczego i bezpłatnego nie wlicza się do okresu pracy w warunkach szczególnych.
Więc okres pracy w nich jest dużo niższy niż 22 lata. Dla większości rodzajów prac wymaga się 15 lat.
Bez podania ich rodzaju, lat pracy nie wypowiem się wiążąco.
Niezależnie od powyższego może warto z podanymi schorzeniami starać się o rentę z tyt. niezdolności do pracy ?
Witam, mam przepracowane 19 lat pracy + 6 miesięcy okresu nieskładkowego. Jestem na rencie od 1996 roku.
07 kwietnia 2012 roku z urzędu przechodzę na emeryturę, chciałabym wiedzieć jaka będzie wysoka?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Tak wprost z renty nie przeliczę na emeryturę.
Wysokość to :
24 proc. kwoty bazowej (tzw. część socjalna świadczenia) oraz
po 1,3 proc. podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych,
po 0,7 proc. podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych.
Kwota bazowa 2 974,69 zł, podstawa taka, jaka był uwzględniona do renty, ale na wniosek może być obliczona z innych lat.
Emerytura nie może być niższa niż renta, ale z tym stażem może być niższa niż emerytura minimalna- ma to znaczenie, gdy renta była z tyt. niezdolności częściowej.
zuzanna49
/ 89.161.93.* / 2012-03-21 07:47
Kilka dni temu skończyłem 55 lat (ur.1957,zdecydowałem się na II filar mam przepracowane 31 lat . urodzilam 7 dzieci czy w tym roku moge starac sie skladac papiery na emeryture/ zaznaczam tez ze bylam 8 miesiecy na swiadczeniach rehabilitacyjnych stan zdrowia moj nie jest az tak dobry prosze o rade
Kilka dni temu skończyłem 55 lat (ur.1957,zdecydowałem się na II filar mam przepracowane 31 lat . urodzilam 7 dzieci czy w tym roku moge starac sie skladac papiery na emeryture/ zaznaczam tez ze bylam 8 miesiecy na swiadczeniach rehabilitacyjnych stan zdrowia moj nie
jest az tak dobry prosze o rade
Nie. Na emeryturę obecnie nie ma Pani szansy, bo wymagany wiek to 60 lat, a liczba dzieci nie wpływa na ten wymóg. To są dopiero zapowiedzi - może na przyszłych zmianach pani skorzysta.
Ma Pani okres ubezpieczenia raczej niższy niż 31 lat, bo okres składkowy to praca bez urlopów/zasiłków macierzyńskich i wychowawczych. Te urlopy to okresy nieskładkowe, ale nie wlicza się ich wszystkich, a jedynie w wymiarze najwyżej 1/3 zaliczonych okresów składkowych.
Witam, mam pytanie; moja mama w tym roku kończy 62 lata pracowała w latach 1968-1980, uradziła i wychowała czworo dzieci, czy może liczyć na jakakolwiek emeryture lub inne świadczenie.
Tak. Na emeryturę- bo już ponad rok temu wraz z 60 urodzinami uzyskała do niej prawo.
Nie skorzysta jednak z tym stażem z gwarancji emerytury minimalnej. Tzn. świadczenie może być niższe niż obecnie 799,18 zł brutto.
Witam! Mam pytanie- mój tata 1950 r przepracował 30 lat.Do 1998r przepracował w szkodliwych warunkach jako palacz w kotłowni 11lat i 8 m-cy, potem nadal pracował do 2011r do kwietnia w tych samych warunkach. Zus odmówił mu pomostowej, wcześniejszej emerytury,gdyż do 1998r powinien przepracować 15lat. Ojciec ma 62 lata, jest bez pracy,ale zarejestrowany w urzędzie pracy, bez zasiłku gdyż mu się skończył, mops odmówił mu pomocy jedyne co usłyszał to to że może otrzymać 80zł co trzeci miesiąc, co nawet nie pokryje kosztów leków,które musi brać związane z choresterolem, anemią krwi,zakrzepami pod kolanem. O rentę jeszcze się nie ubiegał bo wiadomo jak w tych czasach jest. Czy jest jakaś szansa na jakikolwiek zasiłek dla niego?
Zgadza się. Ojciec nie spełnił warunków emerytury wcześniejszej ANI pomostowej- to dwa różne świadczenia.
Niestety również prawdopodobnie "przegapił" prawo do świadczenia przedemerytalnego, ale nie znam okoliczności w jakich znalazł się na zasiłku.
Jedyne na co jest szansa obecnie z ZUS- to jednak renta z tyt. niezdolności do pracy, choćby częściowej. Powinien złożyć wniosek.
mimi2303
/ 83.7.132.* / 2012-03-15 09:19
witam, moja mama przepracowała 5 lat. we wrześniu br kończy 60lat. czy przysługuje jej jakaś emerytura? jak ma się o nią starać? i gdzie się zgłosić? dziękuję za pomoc.
Tak, przysługuje, ale symboliczna.Po osiągnięciu wieku. Z tym stażem ubezpieczeniowym nie skorzysta ona bowiem z gwarancji naliczenia emerytury minimalnej. Jeśli ma jakieś lata nieskładkowe (studia, u. wychowawczy) sprzed roku 1999 i choć część lat składkowych w tym okresie- to jest w minimalnie lepszej sytuacji, niż wtedy, gdy w ubezpieczeniu była po 1998 r. Bo lata nieskładkowe 'wejdą' do kapitału początkowego.
Ale i tak to symboliczna różnica, bo jeśli złoży wniosek w 2012- uzyska e. tzw. mieszaną, czyli 35% emerytury wg. starych zasad i 65% wg. nowych.
Witam
Kilka dni temu skończyłem 55 lat (ur.1957,zdecydowałem się na II filar).Przepracowałem około 16.5 roku.Chyba zawsze na najniższej składce ubezpieczeniowej.Obecnie nie pracuję od 9 lat ale zamierzam w tym roku podjąć DG i prowadzić ją do osiągnięcia wieku emerytalnego czyli 65 a może i do 67 roku życia.Czyli będę miał przepracowane ponad 25 lat.Czy jeśli przepisy dotyczące stażu pracy uprawniające do przejścia na emeryturę nie zmienią się to po przepracowaniu 25 lat i osiągnięciu wieku emerytalnego nabędę prawo do najniższej emerytury?
Trochę to gdybanie. Jeśli nic się nie zmieni, to rzeczywiście staż ubezpieczeniowy 25 lat daje gwarancję świadczenia minimalnego.
Zaznaczam, że chodzi o staż- czyli sumę okresów składkowych i nieskładkowych. Te drugie uwzględnia się w wymiarze nie większym niż 1/3 tych pierwszych. Studia np. są nieskładkowe.
Witam mam 54 lata przepracowalam niecale 11 lat urodzilam 4 dzieci obecnie nie pracuje mam pytanie czy dostane jakakolwiek emeryture gdy osiagne wiek emerytalny ..60 czy 65 lat ?
Wg. obecnych uregulowań- tak, w wieku 60 lat, ale bez gwarancji emerytury minimalnej.
Wg. planów rządowych - w wieku od 61 lat i 9 miesięcy do 62 lat w zależności od miesiąca urodzin.
e_m_e
/ 89.79.201.* / 2012-03-08 23:27
Witam,
Mój Tata ma 59 lat w tym 15 lat składkowych + 4 lata studia + 2 lata pomoc przy gospodarstwie
W sumie 21 lat składkowych do najniższej emerytury brakuje 4 lat składkowych. Czy zapisanie się do krusu (dziedziczy gospodarstwo) uzupełni brakujące lata składkowe
Za jakąkolwiek odpowiedź z góry bardzo dziękuje!
1. Tata ma 17 lat składkowych, studia są nieskładkowe. Łączny staż ubezpieczeniowy to 21 lat.
2. Gwarancja minimalnej emerytury z art.87 ustawy emerytalnej dotyczy łącznego okresu ubezpieczenia.
3. Zatem TAK, uzyskanie 4 lat składkowych w KRUS spowoduje spełnienie warunku uzyskania minimalnej emerytury w wieku przynajmniej 65 lat.
4. Powyższe dotyczy stanu obecnego, planowana reforma podwyższenia wieku może przecież również dotyczyć podwyższenia minimalnego stażu gwarantującego minimalną emeryturę.
Klika syn
/ 164.127.173.* / 2012-03-07 10:47
Mój Tata ma 65lat i przepracowane 15 lat. Czy należy mu się jakaś emerytura. Jeśli tak to ile?
To zależy ile ma do tego lat nieskładkowych (np. studia). Minimalny staż ubezpieczeniowy dla jego rocznika to 20 lat, z tym że lata nieskładkowe mogą być zaliczone w wymiarze maksimum 1/3 lat składkowych. Czyli "uzbieranie" 5 lat nieskładkowych daje ojcu prawo już teraz do emerytury z art. 28 ustawy emerytalnej. W innym razie musi jeszcze nabyć dalsze lata składkowe.