Forum Polityka, aktualnościKraj

Farmio odpowiada Krajowej Radzie Drobiarstwa: Antybiotyki w hodowli zwierząt są powszechne

Farmio odpowiada Krajowej Radzie Drobiarstwa: Antybiotyki w hodowli zwierząt są powszechne

Wyświetlaj:
ontek / 109.173.218.* / 2015-12-08 11:06
Hodowcy źle inwestują, Zachód narzucił opłacalny, ale niezdrowy system hodowli drobiu.
Rolnicy niepotrzebnie inwestują w komputeryzację hali, zamiast tego powinny być drzwi i możliwość wychodzenia na świeże powietrze, oraz dostęp do taniej trawy, zdrowej i taniej lucerny lub łubinu.
Kurczakom na wsi zwykle dawano zboże, śrutę /czyli grubo zmielone zboże/ i resztki jedzenia z kuchni, np. ugotowane ziemniaki - i były zdrowe, zahartowane.
Należy inwestować w wybiegi i dobrą, zdrową karmę - taka hodowla dłużej potrwa, ale zapewni zdrowe mięso dla klientów, a i kurczaki będą szczęśliwe.
Żadne antybiotyki czy sterydy nie są potrzebne.
Bez dostępu do świeżego powietrza i słońca żaden kurczak nie będzie zdrowy.
Hodowcy powinni podawać informację o rodzaju paszy i stosowanych lekach, aby klient miał pełną informację.
fkl9i7 / 37.152.18.* / 2015-12-08 11:16
teoria fajna - a w praktyce nie wyjdzie ,zacznij hodować to zobaczysz co ci unia narzuci
sadfas / 194.98.70.* / 2015-12-08 14:21
@fkl9i7 - no to wyjdziemy z uni i nikt nam niczego nie narzuci co mamy jeść !!!
olo997 / 80.55.210.* / 2015-12-08 10:55
po co nam takie instytucje jak SANEPID PIH jak NIKT nie kontroluje tego syfu , który jemy my i nasze dzieci? Syfiaste , nadmiernie pryskane jabłka , marchew itp ,faszerowane hormonami mięso?
Krecik 9 / 109.173.218.* / 2015-12-08 10:54
Wsyzstkie kurcyaki /także wszystkie zwierzęta hodowlane/ muszą mieć dostęp do świeżego powietrza i móc wychodzić na dwór. \Kurczaki tylko w pierwszym tygodniu potrzebują dużo ciepła, potem mogą i wręcz powinny wychodzić na dwór i w ten sposób się hartować.
Powinniśmy żądać tego od hodowców, także w chowie ściółkowym powinny być wybiegi, kurczaki muszą mieć ŚWIEŻE powietrze, dostęp do słońca i możliwość spaceru.
Kurczaki są bardzo łatwe w chowie, właściwie same sobie najlepiej radzą, można im posypać pszenicy, dać dostęp do \trawy lub innej zielonej karmy /wysokobiałkowa lucerna czy łubin/.
Na wsi kurczaki biegają, są zdrowe i zahartowane, żaden nie umiera, są niekłopotliwe ale potrzebują ok. 4-6 miesięcy, aby dorosnąć, a nie 6 tygodni.
Żadna hodowla 6-tygodniowa nie jest naturalna ani zdrowa.
adassz / 109.241.47.* / 2015-12-08 10:52
Jeśli ludzie przyjmują antybiotyki w żywności to stwarza to okazję dla bakterii żyjąceych w człowieku okazję tdo wytworzenia ochrony przed antybiotykami. Przez to antybiotyki, kóre dostaje osoba chora są mniej skuteczne. dlatego uważam że antybiotyki(zwłaszcza z grupy pencylin) w drobiu to zło, tymbardziej że są osoby, które nie powinny przyjmować antybiotykw pencylunowych ze względów medycznych np uczulenie. A skoro KRD mówi że jego drób nie ma też antybiotyków to niech umieści taką informacje na opakowaniu a odpowiednie służby niech to kontrolują i sprawa załatwiona.
konsument / 46.171.216.* / 2015-12-08 11:41
Oczywiście, ale o ile nie ma zakazu stosowania antybiotyków u zwierząt o tyle jest obowiązek przestrzegania ich karencji i zwierzęta w okresie karencji na lek nie mogą być wprowadzane na rynek bez żadnego wyjątku. Kontroluje to IW a wykrywane incydentalne przypadki są surowo karane. Takie mięso jest wycofywane z rynku i niszczone a nieuczciwy hodowca nie dość, że nie dostaje wtedy pieniędzy za kury to jeszcze płaci za badania, niszczenie mięsa i dodatkowo ogromną karę administracyjną.
A pisanie o tym na etykiecie to tak jakby pisać "mięso wołowe bez prionów BSE, albo bez koniny"
kjz / 78.88.248.* / 2015-12-08 10:47
Od czego są ci spece od kontroli, zamiast kar to pewnie coś dostają i sprawa cichnie, TRAGEDIA to powinno się zmienić !!! NP. Sól drogowa nieszkodliwa?
MAXc / 78.88.248.* / 2015-12-08 10:45
W Polsce wędliny się faszeruje i wody dolewa tyle, że po zepsuciu się wylatuje sama woda, + syf masakryczny!!! farbuje się mięso, jak można w Polsce takie coś pozwala na to chore prawo.
dasda / 94.72.118.* / 2015-12-08 10:45
Ludzie zabijaja ludzi to cala prawda, na swiecie jest za duzo ludzi korporacje nakazuja zmniejszac ilosc ludzi na planecie baa ONZ sam tak nakazuje ludzie to najgorsze zwierzeta na swiecie.
trują.nas./ / 164.127.9.* / 2015-12-08 10:44
Ludzie !!! Oszukują was !!! Antybiotyki to mały problem. Podstawowym problemem jest faszerowanie zwierząt sterydami ( przyśpieszacze wzrostu ) W Polsce powinni tego zakazać !!! Musimy coś z tym zrobić, stwierdziłem liczne problemy skórne u ludzi niewiadomego pochodzenia, najprawdopodobniej związane ze spożywaniem antybiotyków i sterydów z mięsem. Moje listy do ministerstwa są ignorowane.
wiech45 / 83.17.5.* / 2015-12-08 10:50
cyt"stwierdziłem liczne problemy skórne u ludzi niewiadomego pochodzenia" Znaczy, skąd ci ludzie byli, nie wiesz? Może z Marsa?
RTx / 78.88.248.* / 2015-12-08 10:43
jak można w ogóle tak pozwolić na takie hodowle kurcząt w klatkach, to zbrodniczy preceder, hodowcy powinni mieć duże hale i zapewnić zwierzętom normlane poruszanie się, Boże jak one się męczą/
lola897 / 37.47.1.* / 2015-12-08 10:43
To jest powszechna praktyka ,przez wiele lat miałam problemy z trawieniem ,kiedy się okazało że drób jest faszerowany pencylina A ja jestem na nią uczulona to mało nie umarlam.....
Nie jem mięsa w ogóle i nie zamierzam.Mam nadzieję że ten rynek upadnie ,dla zwierząt i dla nas ludzi będzie lepiej ....
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
olo. / 87.205.52.* / 2015-12-08 10:42
Tyle było afer z żywnością i co ? No i nic nadal trują nas dalej w kraju bezprawia ! Taki Constar który truł ludzi starą żywnością zmienił tylko nazwę i robi to nadal !
XILOn / 78.88.248.* / 2015-12-08 10:41
W Polsce niestety pazerność producentów przekracza wszelkie granice, takiego syfu jak w Polsce nie jadłem w krajach UE jest lepsza jakość mięs i wędlin, jak się zamrozi mięso w Polsce to od razu maź taka że, szok !
dkw2002 / 217.17.32.* / 2015-12-08 10:40
U nas w Radzyniu była afera z chińskimi szczepionkami bez odp.atestów którymi faszerował kurczaki jeden chodowca i co?.Sprawę sanepid zamiótł pod dywan.
kurajoint / 178.42.114.* / 2015-12-08 10:39
Przecież to co można kupić w Lilu czy Bidzie paczkowane to sie do jedzenia nie nadaje tak jedzie chemia po obróbce a najgorszy syf to piersi mutanty ludzie nie jedzcie tego
deexcdfe / 83.11.75.* / 2015-12-08 10:38
reklamy generalnie kłamią, a nie wprowadzają w błąd szkoda ,że nie tylko reklamy kłamią ,proponuję sobie przypomnieć jak wmawiano społeczeństwu ,że SÓL DROGOWA JEST ZDROWA

Najnowsze wpisy