a.k.
/ 193.108.206.* / 2008-02-19 13:14
Od jakiegoś czasu przymierzam się do inwestycji. Zacznę od funduszy. Problem mam z wyborem odpowiednich. Zastanawiam się na funduszami parasolowymi. Czy inwestycja w tego typu fundusze jest dobrym rozwiązaniem. Jakie są zalety inwestycji parasole oprócz braku pobierania belki przy konwersjach? Jak to wygląda w praktyce?
Szczególnie zależy mi na opinii fachowców, doradców.
Dziękuję
Z podatkiem przy funduszach parasolowych nie zawsze jest tak, że nie płacimy go przy konwersjach. Wszystko zależy od sposobu w jaki fundusz parasolowy nalicza podatek.
Podatek w parasolach jest z reguły "odroczony" - tzn. jeżeli wpłaciłem 1000 zł, fundusz pod parasolem zarobił 200, o mam 1200, dokonuję konwersji i nadal mam 1200 zł (ale od tych 200 zł należy się podatek i zostanie on "zapamiętany"). Okazało się, że wybraliśmy fundusz, który traci. Przyjmijmy, że na dziś mamy z tego 1200 tylko 800. Jeżeli zdecydujemy się wypłacić to ... zostanie nam pobrany podatek z tych 200 zł, które zarobiliśmy. Ale pobrany zostanie dopiero na końcu inwestycji.
Fundusze parasolowe można kupować także na platformie mBanku - nie ma wtedy już żadnych opłat (ani przy zakupie ani przy konwersji).
Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi polecic kilka dobrych książek na temat funduszy parasolowych. Bardzo mnie ten temat interesuje, ale jak narazie to wpadła mi w ręce jedynie książka pani Katarzyny Gabryelczyk.
Zapraszam na wykład specjalisty w sobotę kontakt jacentym@tlen.pl
witam. Ja osobiście na dzień dzisiejszy inwestuję pod prasolem Uniona - UniFundusze FIO. Dlaczego wybrałem właśnie f.parasolowy - dlatego, iż sam decyduję czy chcę inwestować w (su)fundusze o niskim, umiarkowanym czy wysokim stopniu ryzyka. Jak już wspomniałeś za konwersję nic sie nie płacji, jedynie opłaty wyrównawcze jak i opłaty za nabycie jednostek.
Podam Tobie również stronę, na krórej możesz uzyskać wszystkie informacje o funduszu paraolowym Uniona - http://www.union investment.pl/klienci_indywidualni/oferta/index.uniFunfusze.html. Szukałem również stron aby przesłać info na temat innych parasoli, lecz tak szczegółowych nie znalazłem.
Pozdrawiam
Tak to dobra propozycja, chętnie też poznam opinie o parasolowym inwestowaniu.
W zasadzie fundusze parasolowe w ramach jednego TFI są to te same produkty co wcześniej tylko z możliwością uniknięcia podatku od zysków kapitałowych.
Są jeszcze tzw. UFK, czyli parasol prowadzony z reguły przez instytucje ubezpieczeniową. Tam zaletą jest to, że pieniądze można przenosić między różnymi TFI.
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.