valjean
/ 2008-03-03 23:47
/
Galernik
2008-03-03 20:48:04 | *.*.*.* | Longterm [ Mostek Zwyciężymy! ]
Re: GPW: Kiepski początek tygodnia [11]
Wprowadzenie podatku liniowego i generalnie uproszczenie całego systemu fiskalnego tobyło sztandarowe hasło ruchu który miał na celu zmienić Polskę. Sprawić że będziemy mieli tutaj drugą Irlandię jak powiedział Pan Premier Donald Tusk. Ja nie chcę żeby tutaj była druga Irlandia, bo Rzeczpospolita to nie jest jakaś tam mała wyspa z kilkoma milionami mieszkańców z których połowa to Polacy. Rzeczpospolita musi Panie Ministrze odzyskać swoje utracone miejsce w Europie. Po tylu wiekach upokorzeń, łez i ofiar porównywać nas teraz do Irlandii to jest dla mnie niemal dyshonor. Jako mały chłopiec uczono mnie na lekcji historii że Rzeczpospolita była od "Morza do Morza" i była potęgą równą Francji. Nasz król Jan III Sobieski był zbawca całej Europy pod Wiedniem, a w skład naszej pierwszej Unii Europejskiej wchodziły solidarnie Inflanty (Estonia, Łotwa), Litwa, Bialoruś, Ukraina i Mołdawia a przez moment w sferze naszych wpływów była cała Rosja. Jakże bardzo zakompleksionym narodem się staliśmy skoro naszym wzorem jest teraz mała Irlandia...
to na poważnie czy ironia bo mam wątpliwości? jeśli poważnie to jesteś ofiarą komunistycznej propagandy o wielkości i wyjatkowości polaków jako narodzie. prawda była i jest (aczkolwiek zmienia się na lepsze) taka że jesteśmy narodem nieuków. przegrywamy w testach na wiedzę i rozum z wiekszościa nacji w europie. do tego kłótliwych, którzy porozumiec się nie potrafią a raczej kopną niż pomogą (mam też tu własne doświadczenie - dawno temu gdy mury stały, szukajac pomocy za nimi wśród rodaków spotkałem samych oszustów, pomoc przyszła od niskich skosnookich ludzików, bynajmniej kosmitów)
jeśli ironia to gratuluję polotu...
p.s.
ogladałem przed chwilą "teraz my". z jednej strony wojewódzki z drugiej zakuty łeb, podobny do pewnego adwersarza którego na jakiejs imprezie spotkałem. jota w jote ten sam sposób ""myślenia"". może oni jacyś sztuczni są? sekta na pewno
p.s.2
jak komuś nie w smak takie tematy nie musi czytać, ja omijam jego posty i nie płaczę. mysz cierpliwa, tylko przeskalowałem rolkę