Petrolinvest chce się połączyć z MI Energy
GRA
27.10.2008 09:28
Czytaj komentarze(0)
Zobacz na forum ({PostCount})
Petrolinvest planuje fuzję ze spółką wydobywczą działającą w Chinach. Partner sfinansuje poszukiwawcze w Kazachstanie.
List intencyjny dotyczy „finansowania prac poszukiwawczo-wydobywczych w Kazachstanie oraz rozpoczęcia prac nad połączeniem przedsiębiorstw spółek prowadzących operacje w Kazachstanie oraz Chińskiej Republice Ludowej”.
Po pierwsze, strony opracują strukturę transakcji, która ma doprowadzić do połączenia obydwu spółek, oraz przystąpią do wzajemnego due diligence.
Czytaj poniżej
Reklama:
Po drugie, MI Energy udzieli Petrolinvestowi pożyczki w kwocie od 5 do 10 mln USD, zamiennej na
akcje spółki. Jednocześnie weźmie udział w podwyższeniu kapitału zakładowego Petrolinvestu (od 25 do 50 mln USD).
Po trzecie, połączone spółki zostaną wprowadzone do obrotu na giełdzie w Londynie, Hongkongu lub innym rozwiniętym rynku.
MI Energy to spółką wydobywczą, która prowadzi wydobycie ropy naftowej na terenie prowincji Jilin i Shandong w Chińskiej Republice Ludowej. Do końca czerwca 2008 r. łączna produkcja ropy naftowej ze złóż eksploatowanych przez MI Energy wyniosła 11,3 miliona baryłek, z czego w 2007 roku wydobyto 3,63 miliona baryłek.