Jaki milion ofiar, skąd takie dane? Przedstaw je bo inaczej wyjdziesz na totalnego idiotę. "Zieloni" mówią o 300tyś a ty wyskakujesz z milionem. Pieprz to powiedz od razu 100mln, co się będziesz szczypał.
Co do 4% to czytaj ze zrozumieniem, pisałem o % pierwiastków promieniotwórczych w odpadach z tradycyjnych elektrowni, nie o plutonie. Chcesz danych to bardzo proszę:
"Typowy kocioł OP-230 jakich jest ok. 1000 w Polsce dla pracy przy pełnej wydajności spala 6-10 kg/s węgla (zależy od wartości opałowej węgla ) dla równego rachunku przyjmijmy ok. 8 kg/s co daje w skali roku ok. 250 000 ton węgla rocznie. Jednak nie spala się cały węgiel, ponieważ zawiera składniki niepalne takie jak skala płoną, wapno do neutralizacji siarki. Zawartość tego typu składników w węglu waha się od 10-25% przyjmijmy do naszych rozważań ze jest to 10% choć naprawdę elektrownie zazwyczaj spalają najgorsze gatunki węgla. Przy tym założeniu mamy 25 000 ton nie palnych odpadów z czego najlepsze elektrofiltry potrafią wyłapać do 99% popiołu ze spalin (kiedyś te popioły zużywano w fabrykach prefabrykatów budowlanych, obecnie tymi popiołami zasypuje się nie eksploatowane chodniki kopalniane ). Popioły te w ok. 4% składają z związków pierwiastków promieniotwórczych i to nie tylko jod ale znacznie gorsze (ok. 1000 ton z czego 990 ton zostaje w elektrowni reszta ucieka przez komin podwyższając poziom promieniowania tła - czyli ok. 10 ton rocznie - tyle paliwa radioaktywnego nie zużyje żadna elektrownia atomowa przez cały czas swego istnienia).W rozwiązaniu nie zostało uwzględnione, że w węglu występuje jego bardzo znany z innych dziedzin izotop 14C, który nie jest możliwy do wyłapania, a uchodzi w atmosferę jako CO2 i CO."
Rozumiesz czy narysować?
I skończ mi pisać o polityce bo już Ci napisałem że mnie ona nie interesuje. Co argumentów brakuje, że musisz mi z Tuskiem wyjechać? Pisałem Ci że mam głęboko to czy się modlisz do Tuska czy do Kaczyńskiego.
Naprawdę kończę dyskusję bo dyskutować można z kimś kto ma coś sensownego do powiedzenia, Ciebie po tym co napisałeś zwłasza w kilku komentarzach powyżej za taką osobę nie uważam.
Aha żebyś się dowiedział tak naprawdę co wiadomo o Japonii na dzień dzisiejszy - nie z wyborczej, tvnu czy innego medium, które byś pewnie od razu określi jako POlityczne albo POpaprane:
http://www.ifj.edu.pl/wyd/fukushima/polko.pdf?lang=pl