Forum Forum dla firmDotacje

Jak zobyć doatcję unijną na założenie własnej firmy?

Jak zobyć doatcję unijną na założenie własnej firmy?

Wyświetlaj:
marpi5 / 195.205.202.* / 2010-03-25 20:25
Mam 55 lat, mieszkam na wsi i jestem rencistką. Zaczyna mi brakować na leki, bo mam 660 zł renty. Nikt mnie nie przyjmie do pracy, więc jedyne wyjście, to założyć własną działalność. Byłam w PUP, tam jest dział PEFRON-u, gdzie poinformowano mnie, że mogę dostać dotację, nawet pomogli wypełnić wniosek, ale.... zawsze musi być jakieś "ale". Muszę mieć pięciu (sic!) poręczycieli, każdy na etacie i zarabiający co najmniej 1500 zł. No i sprawa się rypła! Nie ma tylu znajomych spełniających powyższe warunki. Czy ktoś wie gdzie mogłabym starać się jeszcze o dotację?
pepe1979 / 85.89.184.* / 2010-03-08 11:44
a co z osobami pomiędzy 25 a 50 rokiem życia????dlaczego jesteśmy dyskryminowani??!
Ronnie / 83.10.73.* / 2010-02-20 16:18
Witam, jestem 21 letnim studentem (2 rok), sa to studia stacjonarne. Chcialbym rozpoczac dzialalnosc ale nie wiem czy przysluguja mi jakies dotacje. Pomysl jest bardzo innowacyjny, praktycznie jeszcze nie spotykany w kraju.
Prosze o jakies informacje.
kapaaaaaaa / 80.52.182.* / 2010-03-12 14:33
"innowacyjna gospodarka" poszukaj hasła w necie...
enquist / 2010-02-11 21:58
Witam.

Od kilku miesięcy równiez intensywnie interesuję się tematyką pozyskania unijnych dotacji. Wiele ciekawych informacji znalazłem w e-booku "Skuteczny wniosek czyli jak wydoić unijną krowę", do ściągnięcia fragment e-booka " ze strony: http://www.mediafire.com/?rmc1ndftixn

Polecam i pozdrawiam
cxz / 94.42.20.* / 2010-02-13 10:46
pomogę wypełnić wniosek o dopłatę z PUP tel 889886092, mail calimera1973@o2.pl
dotacjeee / 83.22.45.* / 2010-01-31 18:24
Wpis usunięty ze względu na złamanie regulaminu forum.
flotsam / 188.33.67.* / 2010-01-25 12:08
czy emeryt może dostać dotację jeśli będzie chciał otworzyc własną działaność?
kostuś / 89.238.46.* / 2011-09-07 21:17
czy emeryt moze dostac dotacje,jeśli będzie chciał otworzyć własną działalność/ lub już otworzył ?
Adrian Lewandowski / 188.33.111.* / 2010-01-15 14:30
Istnieje kilka możliwości uzyskania dofinansowania na rozpoczęcie działalności
- POKL 6.2 (40 000 PLN + ewentualnie finansowanie pomostowe jeżeli się nie mylę kwota około 1200 PLN do 12 m-cy)
- wsparcie z Powiatowego Urzędu Pracy (6-krotność średniej krajowej brutto ok. 20 000 PLN)
- dla innowacyjnych projektów jest inicjatywa POIG 3.1 (do 200 000 Euro - ok. 800 000 PLN na założenie firmy zazwyczaj sp. z o.o.)
- dodatkowo istnieje jeszcze program rządowy "Pierwszy Biznes" gdzie można wnioskować o 40 000 PLN kredytu na preferencyjnych warunkach (na 3 lata, oprocentowanie niespełna 3% w skali roku, możliwość umorzenia części pożyczki gdy zatrudni się bezrobotnego)

Więc jest kilka możliwości, nikt nie mówi że jest łatwo, ale warto spróbować, niektóre z
tych form można połączyć jak POKL 6.2 i "Pierwszy Biznes" dzięki czemu można uzyskać do 80 tys. na start - a to już coś. W przypadku bardzo ambitnych programów polecam POIG 3.1 lub Aniołów Biznesu. Każdy z powyższych programów ma swój wewnętrzny regulamin, który określa wymagania wobec kandydata i opisuje na co można wydać środki, warto się z nim zapoznać.

Dofinansowanie z programu POKL 6.2 docelowo miało być skierowane do aktywizacji osób bezrobotnych. Jednak często w projektach realizowanych z programu 6.2. istnieje możliwość wnioskowania o dotację na założenie działalności gospodarczej gdy jest się STUDENTEM lub UCZNIEM lub nawet osobą ZATRUDNIONĄ. Należy sprawdzić REGULAMIN projektu. Tam jest informacja odnośnie kryteriów jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o dotację (beneficjent ostateczny).

Zazwyczaj programy POKL 6.2 są wdrażane za pośrednictwem Wojewódzkich Urzędów Pracy, więc polecam sprawdzenie stron odpowiedniego urzędu w danym województwie i śledzenia lokalnych mediów (lub przeszukania zasobów www) celem znalezienia odpowiedniego programu.

Poza tym jest jeszcze:
- dotacja z Powiatowego Urzędu Pracy ok. 20 tys - informacje znajdują się na stronach
PUP-ów, dofinansowanie skierowane dla bezrobotnych
Wnioski o dotację są rozpatrywane na bieżąco i zazwyczaj szybciej niż w przypadku POKL 6.2 - również większa jest szansa uzyskania takiego wsparcia.

- kredyt preferencyjny ok. 40 tys (dla osób do 25-ego roku życia, lub 27-ego roku o ile
ktoś ukończyły studia) oficjalnie dla osób bezrobotnych

W razie pytań zachęcam do wysłania maila

pozdrawiam,
Adrian Lewandowski
a.lewandowski@bestfinancial.pl
tomasz431 / 2009-11-30 20:57
Witam mam pomysł na własną działalność gospodarczą, może nie jest zbyt oryginalny ale ma duże szanse powodzenia. Nie wiem tylko czy mógł bym ubiegać się o dotację unijną na rozpoczęcie działalności. Mam 31 lat i chciał bym otworzyć szkołę nauki jazdy, czy jest ktoś kto mógł by mi pomóc odpowiedzieć na pytanie czy jest szansa na dotację a jeśli tak to od czego zacząć.
Bardzo dziękuję za pomoc
onononomno / 83.18.138.* / 2010-01-14 22:56
Jakie trzeba mieć wykształcenie żeby starac sie o dotacje na otwarcie działalności gospodarczej??
Prosze o jak najszybsza odp.
Pozdro
kuba83 / 89.72.129.* / 2010-01-11 22:12
Polecam punkt informacji o funduszach UE. Szukaj w necie gdzie jest najbliżej Ciebie.
wiki_cz / 79.163.233.* / 2009-10-15 13:10
Witam mam 33 lata chciaabym otworzyć własna firme (myslałam o salonie fryzjersko kosmetycznym albo lukal usług gastronomicznych.
jezeli ktoś ma jakieś doswiadczenie jak pozyskać fundusze i co sądzi o tym pomysle dajcie znać miasto katowice
maria krokowska / 83.31.250.* / 2009-10-28 15:13
witam serdecznie!
Wszystko zależy od tego jaka jest Twoja sytuacja życiowa - bezrobotna? dzieci? mieszkasz w mieście czy na wsi?

Do tego warto byłoby zastanowić się ile potrzebujesz funduszy na założenie tej działalności i ile możesz zainwestować, jeśli w ogóle możesz.

Jest szereg pytań na które trzeba sobie odpowiedzieć aby dobrze dobrać źródło pozyskiwania funduszy unijnych.

Więcej na priv

krokowskamaria@gmail.com
mystery / 89.76.127.* / 2009-10-02 21:15
Jak masz problem z pozyskaniem kapitału, to spróbuj pozyskać środki z UE. To wcale nie jest takie trudne jak się

wydaje. Jeśli nie wiesz jak, to zajrzyj na to forum, jestem pewna, że znajdziesz jakieś info, które Ci pomoże :)
http://www.polskiebiznesy.pl/forum/
Paweł Górecki / 83.4.39.* / 2009-10-03 10:17
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym się podzielić sytuacją, która miała miejsce ponad dwa lata temu. Za pośrednictwem pewnej firmy pozyskałem dotację na prowadzenie własnej działalności. Otrzymałem pomoc w wysokości 150 tyś. Dziś moja firma zatrudnia 9 osób i jestem szczęśliwy z pomocy którą otrzymałem dzięki tej firmie! Moja firma ciągle się rozwija i to najważniejsze. W marcu przeszedłem niestety na duży Zus, z 330 zł zrobiło się nagle ponad 800 i znów skorzystałem z usług tej firmy - i oszczędzam miesięcznie ok. 500 zł x 12 miesiecy daje to niezłe oszczędności! Jeśli ktoś chce rozwijać własny biznes polecam odwiedzić ich stronę: www.dgm-dotacje.pl
Tomasz112 / 217.144.218.* / 2009-10-27 19:59
witam a jakie koszty poniosłes za skozystaniez usług tej firmy??
Dariusz P. / 83.23.112.* / 2009-10-05 19:46
Paweł dzięki za kontakt do tej firmy. Byłem na spotkaniu z chłopakami z DGM i jestem pozytywnie zaskoczonony, w tej firmie wypłacam prowizje dopiero jak dostane dofinansowanie z UE! Dostałem też namiary do firm którym robili projekty, mają swietne referencje. Jeszcze raz dzięki Paweł.
mystery / 89.76.127.* / 2009-10-02 15:42
Jak masz problem z pozyskaniem kapitału, to spróbuj pozyskać środki z UE. To wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Jeśli nie wiesz jak, to zajrzyj na to forum, jestem pewna, że znajdziesz jakieś info, które Ci pomoże :)
http://www.polskiebiznesy.pl/forum/
goskawoz / 79.184.169.* / 2009-09-21 22:24
witam... Mam 29 lat i juz od dłuższego czasu jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, zapisałam się tam w kolejkę po dotację i czekam już ok. 6 miesięcy, czy mam jakąś szanse dostać dotacje lub z innego źródła środki na otwarcie działalności. Gdzie się udć najpierw i co robić????
twoje-dotacje.pl / 77.254.25.* / 2009-09-24 22:45
W zależności od województwa są dotacje z KL
Sito jest spore - bo duża grupa ludzi jest Nimi zainteresowana
Natomiast mnie ciekawi fakt - co za UP nie wydaje decyzji nt. rozpatrzenia wniosku o dotację na otworzenie działalności przez 6 miesięcy ??
adam_poland / 2011-03-02 08:34
Chciałbym założyć własny biznes i mam już nawet dość ciekawy pomysł. Głównym problemem młodego przedsiębiorcy jest problem z pozyskaniem kapitału. Chciałbym ubiegać się o dotacje z Urzędu pracy lub UE ale w tym roku dopiero kończę LO i nie wiem czy mam jakieś szanse na tego typu dofinansowania. Jeśli nie może są jakieś inne sposoby pozyskania funduszy. Interesuje mnie kwota ok 30- 40 tyś. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
wagadugu / 83.28.80.* / 2009-09-20 10:35
Dobry dzień. Mam małe pytanko. Chcę otrzymać dotacje na rozpoczęcie działalności. Mam 57 lat-spełniam warunki i pytanie brzmi= Czy moge zakupić maszyny i urządzenia od firmy którą prowadziła moja żona. Zlikwidowała działalność miesiąc temu z powodów zdrowotnych. Dziękuję.
już przedsiębiorca / 79.185.14.* / 2010-01-06 18:16
wagadugu ten sposób przeznaczenia dotacji z UP nie ma szans gdyż nie możesz kupić za te pieniądze niczego od osób spokrewnionych, wiem to bo w czasie gdy zadawałeś to pytanie sam przechodziłem ten problem który jednak obszedłem, pozdrawiam
dziad z pod lasu / 83.20.35.* / 2009-09-19 18:49
Przecież od dawna wiadomo,że wszelkie dotacje są dla swoich lub starszych,a nie dla pospólstwa.
mkmk / 79.186.162.* / 2009-09-14 09:56
Nie warto nawet startować po te dotacje, Trzeba być kobietą do 25 lat, 5 lat na bezrobociu, smotnie wychowującą dzieci. Nawet po 400 chetnych na 15 miejsc! To wszystko lipa. Pomysł się nie liczy.
zdeterminowana / 77.255.142.* / 2009-09-21 21:55
Nie prawda, ja otrzymałam dotację, jestem osobą pracującą, po 30-stce. kobietą.Należy mieć dobry pomysł i być zmotywowany do otwarcia swojej firmy, kto ma chęci i pomysł (dobry) może się ubiegać o datację, jestem tego przykładem. Powodzenia
lonaa / 2010-01-10 22:17
To super że udało ci się uzyskać pieniądze na dotacje. Pomysł mam tylko nie ukrywajmy chętnych na otrzymanie jest sporo. Podpowiedz jakie dokumentu trzeba złożyć oprócz biznes planu.Pozdrawiam
Assiab79 / 83.21.184.* / 2009-09-24 09:47
Hej
Może podzielisz sie doświadczeniami??
Jeśli tak to proszę o kontakt assiab@op.pl
proper / 2009-09-14 13:01
Czy zgłosiłaś/-eś się po dotację lub na szkolenie? Być może MATKI POLKI okulbaczone dzieciakami SĄ NADAL W CENIE. Jeżeli pracujesz możesz założyć firmę pracując i wziąć kredyt w banku na rozruch firmy. Potem starać się o unijną dotację dla działających już firm. Projekt warszawski-w Szkole Koźmińskiego jest także dla takich osób, można dostać dotację jeżeli pomysł będzie dobry-rokujący.
Możesz także założyć firmę bez dotacji jeżeli jej nie dadzą.
Dobra RADA -> pójdź na nauki jak założyć i prowadzić firmę i jak napisać wniosek o unijną dotację na założenie nowej firmy: w Urzędach Pracy, Fundacji NADZIEJA w Warszawie, innych organizacjach, np. dla niepełnosprawnych jeżeli jesteś osobą niepełnosprawną, i na stronie projektu dla wszystkich, który robi Szkoła Koźmińskiego z Urz.Miasta Wwy (www.warszawastolicabiznesu.pl - lub podobnie brzmi) - w październiku II edycja. W innych miastach są placówki miejskie, regionalne, które udzielają szerokich info, robią szkolenia, konsultacje na temat zakładania i prowadzenia firm, bo tego można się nauczyć jak mycia zębów. Mnie w 2005 r. dawali dotację unijną w UP ale nie wzięłam, bo nie miałam własnych pieniędzy, a znajomi w ostatniej chwili wycofali się, jednak nie chcieli pomóc.
Jeśli chcesz porozmawiać jak to wszystko ogarnąć napisz do mnie na adres: proper@autograf.pl

Nie warto nawet startować po te dotacje, Trzeba być kobietą do 25 lat, 5 lat na bezrobociu, samotnie wychowującą dzieci
skazany za sukces / 217.172.248.* / 2009-10-02 18:31
Nauki jak prowadzić firmę = książkowy kurs pływania, a dotacje przydałby się również tym, którzy istnieją chociaż kilka miesięcy, dostosowali swoje usługi do wymogów rynku i wykazują jakąkolwiek tendencję wzrostową w obrotach na rachunku firmowym.

Najnowsze wpisy