Składniki: opakowanie (25 dag) dużych muszli, 40 dag fileta ze świeżego łososia, 3 pomidory świeże lub z puszki, pół szklanki białego wina, 10 dag śmietany, 10 dag tartego parmezanu, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, 2 łyżki mąki, łyżka masła, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, półtorej szklanki sosu pomidorowego z bazylią.
Zaparzyć szafran podgrzanym winem, wymieszać z masłem. Łososia pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotować kilka minut, żeby zredukować śmietanę. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy. Makaron ugotować al dente (najlepiej na raty), ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na warstwie sosu, nadziać ragout, posypać parmezanem. Zapiekać w temperaturze 220 st. C, aż ser się rozpuści (do 5 min).