Teraz trochę o spółkach. Ogólnie PS poleca aby inwestować w WIG20 bo jest najlepszy i najwięcej kasy przynosi inwestorom. Sugeruje alokację portfela w KGH – 40%, 20% PKN, po 10% w banki reszta zostaje nam na zabawę i drobnicę. KGH będzie mistrzem wzrostów…
Spółki : PGE poniżej 22 zł trzeba będzie pożegnać się z nim. PKO SA fajny kandydat do wzrostów, SL 169 zł, bardzo Duzy potencjał wzrostowy.
Jeśli ma być ruch do góry na indeksie to muszą być w tym banki i spółki surowcowe (WIG5).
PKO BP bardzo dobry układ krech, jeśli spadnie poniżej 43 to sprzedać.
PKN wspaniała formacja na miesiącach, SL 40, na koniec miesiąca można przesunąć na 43,80 zł. Wyrysował formację sharka (cokolwiek to znaczy hehe) czyli bardzo dobrze
PZU się nie podoba, wszyscy mówią, ze trzeba kupować a tutaj jest trend spadkowy. PGNIG czy wrócić do niego? Tylko jeśli ktoś lubi, SL 3,47. KGHM zdecydowany faworyt i gwiazda, jeśli rynek spada to wiadomo KGH też… ale jeśli rynek odbija to KGH najmocniej… Jeśli ludzie mówią „nie, KGH po tej cenie to już nie kupię bo za wysoko” to jest idealna atmosfera aby go kupić właśnie Polski inwestor w większości siedzi na spółkach małych i średnich a to źle bo powinien skupić się na dużych. SL 126 zł, PS zakłada wzrost do 200 zł.
Assecopol jeśli ktoś lubi ryzyko powinien kupić.
Taka dygresja – jeśli RSI jest wykupione = wyjście z papieru.
Boryszew teraz nie warto kupować bo za wysoko, SL 1,94 (i tak to ustawię). CEZ jak ktoś lubi, SL 122, spółka zachowuje się wbrew rynkowi. CIA moja perełka, jeśli ktoś orientuje się w temacie i co robią i że nie są kinem hehe to wchodzić bo musi zobaczyć 35 zł, więc trzymam tym bardziej ))
I jeszcze przypomnienie o kontraktach. Ja zapamiętam to na całe Zycie, aczkolwiek nie twierdzę, że kiedyś nie spróbuję… PS nie spotkał nikogo (a w BRE pracuje 18 lat i uczestniczył w sprzedaży pierwszego kontraktu na GPW!!!) kto by zarabiał na walutach i na pochodnych, na akcjach jak najbardziej tak ))
Kontrakty nie jednego wykończyły, z inwestorem zawsze wygra maszyna i arbiter.
Wracając do spółek – Hawe (wielu inwestorów o nią pyta) 4 zł to dobra cena do kupowania. IDM może się kisić teraz… SL 2,70. IPX – SL 3,70. Żaden polski fundusz nie ma spółek Karkosika stąd takie duże skoki kursów, fundy ich nie pilnują ani nie trzymają. KOV ocenia negatywnie, z resztą ja też… pisałam już o tym. Lotos – 30 zł poważne wsparcie, długoterminowo wygląda bardzo ładnie. OIL – w nim siedzi Polska Północna i pół Białegostoku hehe. Krauze stracił zaufanie wszystkich, przyjaciół, partnerów, inwestorów. Dlaczego jest więc tak duże zainteresowanie spółką? Bo jeśli Petrol odbija to razy 3, zainteresowanie czysto spekulacyjne, fundamentów brak!!! Jeśli kosztuje 6 zł to spekuła liczy na podbitkę do 18 zł. Brak nowego dna na tygodniach… Technicznie absolutnie nie ma na nic zgody. Optimus – ponoć będzie niżej. Skotan – z kresek wygląda rewelacyjnie, SL 2,75, jeśli będzie moda na „produkcję rakiet kosmicznych z bambusa” to mają największą szansę bo kompletnie nic nie robią także nic nie trzeba będzie zmieniać. Żyją z dotacji. Można Se kupić z 5% portfela dla zabawy ale nie więcej. Synthos – piękny trend wzrostowy, każdy żałuje że nie kupił go wcześniej hehe… a ja mam )) Tauron – powinien zrobić nowy szczyt. TVN jak już ktoś nie wytrzyma bez niego w portfelu to SL 16 zł. EFH na spekulację wygląda nieźle. Można wiec na 3,4 miesiące bo jest szansa na 1,5 1,6 zł. sWIG80 jest najbliżej sygnału sprzedaży.
A na koniec takie luźne zdania… Kiedy pojawia się trend, to pojawiają się emocje i jakieś powody.
Górę jest ciężko przewidzieć.
Zmienność na walucie będzie maleć co będzie świadczyło o dojrzałości gospodarki.
2600 na WIG20 zostanie przebite do końca roku.
Gra na giełdzie to zarządzanie ryzykiem i trzeba mieć takie miejsce kiedy powie się dość.
Pierwszy kwartał jest z reguły dobry.
I prawdziwe zdanie PS – Kobiety są lepsze w inwestowaniu. ))