Pisałam już o najnowszym numerze Forbesa, jest w nim m.in świetny wywiad z Warrenem Buffetem i Jay'em -Z a znając zycie pewnie nie kupiliście go...dlatego trochę wyrwane z kontekstu ale całkiem trafne wskazówki najlepszego inwestora na świecie wypiszę tutaj dla Was :)
- (o inwestowaniu) w tej branży nie trzeba być mistrzem intelektu. Powtarzam, jeśli masz IQ na poziomie 160, oddaj 30 punktów komuś innemu, bo w inwestowaniu są ci zbędne. Potrzebna jest za to równowaga emocjonalna. Musisz być w stanie myśleć niezależnie, a kiedy dojdziesz do jakiegoś wniosku, musisz przestać się przejmować, co ludzie powiedzą. Trzymaj się faktów i swojego rozumu. Dla wielu ludzi to niełatwa sprawa, ale ja miałem szczęście. Taki się po prostu urodziłem.
- Nie jestem geniuszem ale miejscami jestem niezły, więc trzymam się tych miejsc.
- Mam podobne zasady. Pierwsza mówi nie trać, a druga - nigdy nie zapominaj o zasadzie nr jeden. Chodzi nie tyle o to, by podejmować mnóstwo błyskotliwych decyzji, by nie podejmować tych naprawdę złych.
- Nauczył mnie też, by patrzeć na
akcje nie tylko jako na papier o określonym symbolu, który skacze to w górę to w dół, ale jako na część biznesu.
- Udało mi się robić to co kocham, trudno o większe szczęście.
- Jeśli ktoś zna zasady, jeśli wie, jak działa dobra firma, jeśli wie, jak być dobrym menedżerem, jak zrobić dobry produkt, i jeśli nauczy się tego w jednej branży czy firmie, to może to chociaż częściowo wykorzystać w innej. Z czasem dowiadujemy się, czego nigdy nie będziemy w stanie zrozumieć. Wiedza o tym, co należy sobie darować, jest równie ważna jak to, na czym się skupić.
- Przyjrzyjcie się ludziom, których podziwiacie i spiszcie przyczyny, dla których ich podziwiacie. Takie rzeczy należy robić. Po prostu to wypisać.
- Aby podejmować dobre decyzje w biznesie, trzeba wiedzieć, że podjęło się złe decyzje i dlaczego były one złe. Trzeba starać się jak najbardziej. Ale oczekiwanie perfekcji jest przesadą.
- Korzystałem z nauk innych, Myślę, że gdybym kiedyś musiał wybrać jedno ulubione słowo to wybrałbym słowo "nauczyciel"