Musze sie odnieść do wypowiadanych od dawna opinii na temat Arki.Juz kilka razy wypowiadasz sie źle o tym funduszu.Określając pozycje w rankingu wrzucasz do jednego worka fundusze misiowe i te oparte na Wigu.Chyba tak nie powinno sie dokonywac klasyfikacji.Różne fundusze mają lepsze i gorsze okresy w swojej działalności podobnie jak większość inwestorów tutaj.Twoje opinie o Arce jako funduszy zajmujące 14 miejsce są w pewnym stopniu manipulacją .Ja moge stwierdzić,że Arka zajmuje 3 miejsce w ostatnim półroczu w swojej kategorii tzn.oparte na Wigu.Różnice są między trzema pierwszymi funduszami są rzędu dziesiątych procent.Czy skłamałem?Nie.Ale wybrałem okres bardziej korzystny dla Arki.Traktując inwestycje w fundusze jako długoterminowe to weź okres np.3 lata wstecz.Zobaczysz,że Arka nie jest taka zła.Dowolnie można manipulowac cyferkami zamazując prawdziwy obraz.Często stawia się zarzuty Arce ,że powodem są duże aktywa.To poniekąd prawda,ale innym problemem są bezpłatne konwersje dokonywane przez uczestników funduszu.Bardzo ciężko obraca się tak dużymi aktywami,gdy tak często robione są konwersje z dnia na dzień.Wtedy sprzedaje sie
akcje po każdej cenie.Od kwietnia ma się to zmienić i wprowadzone będą zmiany w opłatach za konwersje.Jedna będzie w miesiącu bezpłatna ,a nastęna o,5% .Fundusze nie służą do spekulacji,ale spekulacja to narodowa cecha Polaków.
Dla wyjaśnienia nie jestem fanem Arki,ale posiadam tam część aktywów.Nie wiem równiez dlaczego część inwestorów z wręcz z pogardą wyraża się o inwestujących poprzez fundusze.To nie są inwestorzy drugiej kategorii.A teraz to, ci sami zauważają jak ich d..y zależą od reakcji funduszowców.Wszyscy jadą na tym samym wózku.I jeszcze jedno odnośnie walenia do drzwi banków ,żeby umorzyć jednostki.Mamy XXl wiek.Zlecenia dokonywane są również przez telefon i internet.Więc wasze spoglądanie na ilość klientów w banku nie zawsze musi być wiarygodne.
Z tym nagłym wycofywaniem kasy z FA to nie do końca jest prawda.Dużo ludzi czeka z kasą na wpłaty ,a nie na umarzanie.A ci co stracili na tej zniżce to co ?Pójdą z powrotem do banku po 3%?
Pozdrawiam i sorki,że wpiąłem się do forum,ale dużo tutaj równiez innych tematów nie związanych z giełdą.Pozdrawiam Kropke i techników ze Strokusiem.