littlephobos
/ 2006-07-29 16:20
/
Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Ok. więc zaczynając, jak już wspomniałem Swarzędz sprzedałem po 99 groszy 26.07 bo, jak mi się wydawało jeśli wtedy nie przebił poziomu 1 zł, to raczej powinien spaść do „poprzedniego stanu” gdzie zamierzałem go odkupić – dla mnie była to cena 95 gr. Obecnie kurs zleciał do 0,94 zł co powinno być dość solidnym wsparciem, jeśli kurs miałby przebić poziom 1 zł, w co dość mocno wierzę. Oczywiście jeśli ten poziom nie zadziała to zostaje jeszcze 0.,90 zł, który jak do tej pory był bardzo silny, i raczej małe szanse żeby został przebity.
Kurs powianiem iść w górę, gdyż oczekiwania co do spółki stale rosną, i w czasie wzrostu kursu, obroty automatycznie także rosną, nawet uwzględniając graczy spekulacyjnych, zależność jest widoczna. Planowana jest emisja obligacji (jej wynik będzie dość znaczący- i mam nadzieję, że się IDM w dystrybucji postara), potem emisja akcji (po części na wykup obligacji :)). 11.08 podane mają być wynik 2Q, i jak już wspomniałem na coś ta umowa z Mebelplastem chyba przełoży. Dodatkowo dochodzą planowane i po części rozpoczęte procesy o podróbki i podszywanie się pod nazwę – o ile nawet odszkodowania ciężko będzie uzyskać, to jest to dość ciekawy sposób na reklamę :).
Ostatni wzrost -25.07 o ile był nad wyrost oparty o nadzieje, to jednak ok. godz.14 dni 26 i 27, dało się zauważyć drobny „wykup” akcji po kilkaset tyś. Także wczoraj, na dogrywce, na podbicie popytu ustawiano zlecenia po 200 tyś akcji. Stawiam, że ktoś troszkę w te akcji kasy włożył, i chciałby zarobić.
Najbliższy poważny opór to oczywiście 1 zł i prawdopodobnie będzie pokonywany na dwa razy jeszcze, to znaczy znowu podskoczy w okolice tego poziomy, ponownie lekko spadnie i przejdzie w kanał pomiędzy 1 zł a 1,07 zł. (tu mam najmniej pewności, bo ze wzrostami nigdy nic nie wiadomo – chodzi mi o sposób wybicia, może się zdarzyć że w ciągu jesnego dnia pokona 1,07 zł i tak już zostanie :))
Oczywiście są to bardzo optymistyczne prognozy, zawierające dużo „jeżeli”. Przy założeniach że wyniki rozczarują, obligacji nikt nie będzie chciał kupić, a rynek jako taki spadnie, to oczywiście może być wybicie w dół i wahania w okolicach 0,90 zł. Jednak cały czas bym obstawiał że średnioterminowo (nienawidzę tego słowa) spółka ma szanse wyjść na prostą. I to by było na tyle, oczywiście decyzja należy do Ciebie, a ja mogę tylko naganiać :).