PrawdaKtóraBoli
/ 89.187.232.* / 2009-10-18 18:35
Moim zdaniem, to za czasów sld a właściwie kalisza będącego szefem MSWiA rozpoczętą walkę z korupcją przerywając więź łączącą dającego z biorącym poprzez modyfikację prawa taką, że ten dający może się od odpowiedzialności wywinąć jeżeli tylko przyjdzie na policję i ładnie wszystko opowie.
Od tego momentu zaczęły się np. masowe aresztowania wśród sędziów. Przykro mi, że tą prawdą uczyniłem przykrość paru pisowców regularnie wypowiadających się na tym forum. I wcale do tego nie trzeba było żadnego cba, CIA lub FBI. Wystarczyła zmiana prawa.
Co do cba, to od kiedy mariusz k. wystąpił przed telewizorami i powiedział na kogo nie należy głosować, uznałem tą służbę za w pełni upolitycznioną. Zresztą podobnie miało być z ostatnimi "aferami" - miały być odpalone tuż przed wyborami prezydenckimi ale sprawa rzeszowska czyli zarzuty dla mariusza k. przyspieszyła ich upublicznienie.
Zresztą cba to według mnie jest chorym wymysłem po i pis. Kolejna służba, która ma cały pion administracyjny, na którą łoży się masę pieniędzy po to tylko, żeby co pewien czas popisała się nieprofesjonalizmem.
Oczywiście walka z korupcją jest słuszna, ale sposób jej przeprowadzania - szczególnie ze strony pisu - jest chory. Likwiduje się skutek a nie przyczynę. Ponieważ przyczyna leży w chorym, skomplikowanym prawie.
I dlatego też uważam, że najlepiej walczy z korupcją komisja palikota - o ile działa, szejnfeld oraz internet. To usuwanie niepotrzebnych przepisów, upraszczanie procedur a także procedowanie sprawy z anonimowym urzędnikiem prowadzi do czystości zachowań.
Uważam również, że sami Polacy prowokują do korupcji. Ile razy się słyszy, że jeden lub drugi baran próbuje wręczać łapówkę policji. Jeżeli ja dostaję mandat, to o ile jest on zasłużony, płacę i nie dyskutuję. Ale jeżeli jednak, uważam, że wina nie leży po mojej stronie proszę o skierowanie do sądu grodzkiego. Ale nigdy nie próbuję wręczać łapówki.
Po prostu, nie prowokuję sytuacji, że policjant tą łapówkę może wziąć. Ja zobaczy, że nie daje mu 10 kolejnych to sądzę, że ten policjant o jakichkolwiek łapówkach zapomni i po pewnym czasie próba wręczenia mu łapówki będzie dla niego czymś całkowicie obcym. Poza tym, sam mam czyste sumienie.
Stosowanie prowokacji i namawianie do przestępstwa, jak robi to cba, mija się z celem. Nikt nie ma super stalowego kręgosłupa i zawsze znajdzie się ktoś lub coś, co wymusi na ofierze przestępcze działanie. Ciekawy jestem, jak zareagowała by szczypa na podesłanie jej kolejnego, seksownego księdza? Albo konus I na podstawionego, młodego, przystojnego, fanatyka jego myśli politycznej?
----------------------------------------
"ciemny lud to kupi" powiedział kurski o wyborcach pisu i się nie pomylił.