Bez odbioru
/ 83.22.255.* / 2007-12-19 14:30
Oj ,Szanowny Przyjacielu. Mniej emocji , więcej rozsądku.
Czemu mamy akurat poznawać wersję "do wierzenia" ? Przecież podany zostanie ( tu opieram się na doświadczeniach z poprzednich komisji) protokół końcowy prac komisji, nie Kalisza akurat. Jeśli któryś z członków komisji będzie miał zdanie odrębne również będzie mógł je zaprezentować. Przecież cenzury nie ma i każdy będzie miał prawo przedstawić swoje racje.
Po drugie , nie rozumiem zapisu z tą głową. Mnie osobiście przyczyny śmierci Blidy nie interesują. Ja nie wiem czy była zamieszana w mafię węglową czy nie i nie jest to istotne ( choć tak naprawdę nie przedstawiono na to jakichkolwiek dowodów). Problem jednak nie istnieje gdyż z chwilą śmierci osoby podejrzanej ustają wszelkie czynności śledcze wobec niej z mocy prawa. Sprawa mafii węglowej jest natomiast prowadzona przez prokuraturę i ( o ile mnie pamięć nie myli ) są w tej sprawie postawione zarzuty.Problem leży gdzie indziej. Należy sprawdzić czy właściwe instytucje państwowe postępowały zgodnie z prawem i czy w tej sprawie nie było nacisków politycznych. Motywy popełnienia samobójstwa przez Blidę są w tym przypadku drugorzędne. Chodzi o to by służby państwa przestrzegały prawa i były wolne od politycznych nacisków. Tymczasem można było zauważyć dziwne przekłamania i niedomówienia , chocby w sprawie taśmy z nagraniem ( która raz była ,raz nie) , mataczenia odnośnie funkcjonariuszki ( stała bokiem , nie było jej przy Blidzie?) , narady u premiera w tej sprawie i innych faktów. Do wyjaśnienia tych spraw motyw samobójstwa nie jest potrzebny. Tym bardziej że Sejmowa komisja śledcza związana jest zakresem przedmiotowym określonym w uchwale o jej powołaniu. Komisja powinna korzystać ze swoich uprawnień jedynie w zakresie niezbędnym do wyjaśnienia meritum sprawy, tak aby nie naruszać dóbr osobistych osób trzecich.
Mieszanie emocji do materii prawnej jest wysoce niewskazane. Tym bardziej że ewidentną , bezpośrednią przyczyną śmierci Blidy jest oczywiste zaniedbanie funkcjonariuszy ABW którzy nie sprawdzili czy Blida posiada w domu broń ( dlaczego tego nie uczynili ?)