MarcinUW
/ 79.163.7.* / 2009-07-10 15:30
Witam, wszystkim przeglądającym te forum chciałbym przypomnieć, że opinie z jakimi się tu spotkacie będą często całkowicie sprzeczne, nieobiektywne a nawet nieprawdziwe. Dzięki aktywności agentów OFE (właśnie tych, z pośród których próbujecie wybrać) nie będzie to rzetelne i godne polecenia źródło informacji. W zamieszaniu i dezinformacji łatwiej im pozyskać klientów. Nie chciałbym Państwu przypominać historii z funduszami inwestycyjnymi.... Polecam Państwu przejrzenie na spokojnie zestawień prowizji OFE od każdej wpłacanej składki do końca roku są dosyć wysokie ale od stycznia nie wyższe niż 3,5% (więc niech ten argument nie decyduje) oraz wypracowanego zysku najlepiej w odniesieniu do całego okresu funkcjonowania funduszu lub przynajmniej od 2004-2009, później polecałbym zastanowić się czym dana firma głównie się zajmuje (bankowość, ubezpieczenia, etc.) oraz jak długo i z jakimi efektami, można też kiedy mamy upatrzone 2 wybrać kierując się przeczuciem, rozmiarem firmy, wielkością kapitału, pochodzeniem firmy czy nawet obsługą w placówce gdzieś niedaleko Państwa. Nie jestem agentem więc nie będę niczego polecał, nie powiem nawet, którą firmę ostatecznie wybrałem. Jestem pewien, że przy odrobinie cierpliwości podejmiecie państwo właściwą decyzję *przede wszystkim sami!! a nie bazując na wiedzy agentów(naganiaczy), których wiedza jest naprawdę znikoma. Nawet profesorowie (UJ i UW) specjaliści w dziedzinie finansów nie byli w stanie wytypować pewniaka... Ze swojej strony mogę tylko odradzić Polstat. Z całym szacunkiem dla Pana Solorza ale wysokość waszych emerytur za 40 lat nie idzie w parze z jego interesami na następne kilkanaście...
Serdecznie pozdrawiam wszystkich Państwa, którzy musicie przejść tak jak ja dzisiaj przez wybór swojego drugiego filaru, OFE.
Marcin