zx
/ 83.16.202.* / 2006-07-26 09:59
Wcale nie uważam, że sukces PiS w sondażu jest niespodziewany. Biorąc pod uwagę warunki społeczne w jakich przyszło nam egzystowac trzeba się przyzwyczaić do dobrych wyników tego typu partii, a nawet jeszcze lepszych. Co by nie mówił PiS reprezentuje znakomitą większość naszych rodaków, bo reprzezentuje te same wartości, które są przez nich wyznawane w życiu codziennym. Wiemy przecież nie od dziś, że Polak widząc ładną krowę u sąsiada nie zwraca się do Stwórcy, żeby obdarzył go tak samo ładną krową ale raczej będzie prosił najwyższego o to aby ta krowa sąsiadowi zdechła lub spadała nań inna plaga. Sam mam podobne doświadczenia z okresu sprzed kilku lat kiedy jeszcze mieszkałem w innym miejscu w bloku gdzie w wiekszości zamieszkiwali emeryci. Pamietam dobrze, że zaczęliśmy być złymi sąsiadami kiedy malucha zmieniliśmy na nowego Peugeota, a stosunki sąsiedzkie kompletnie legły w gruzach kiedy zmieniłem pracę i do naszego samochodu dołączył drugi, służbowy. Zresztą teraz mieszkając na osiedlu domków też zauważam takie podziały gdzie generalnie ci co męczą się z wykańczaniem domów z powodu szczupłych środków najoględniej mówiąc nie cierpia tych co mają już wykończone domy. To taka Polska w pigułce. PiS nie robi nic innego tylko dowartościowuje tych co mają mniej potwierdzając ich podejrzenia, że bez wnikania w szczegóły ci co mają więcej to złodzieje, postkomuniści, agenci, UB-ecy, Żydzi i mafia. To jest bardzo prosty mechanizm, a w Polsce działa on szczególnie dobrze. Ten mechanizm był bardzo dobrze znany i wykorzystywany najpierw przez zaborców i okupantów, a potem przez władze PRL-u. PiS więce nie jest tutaj żadnym prekursorem, a tylko dobrze odkurzył i nasmarował stary mechanizm. Inna rzeczą jest to, że na tak zbudowanych relacjach społecznych do bogactwa raczej nie dojdziemy ale jest to doprawdy niewielka cena za możliwość nieograniczonego pławienia się w luksusach władzy nowych rewolucjonistów, członków ich rodzin i znajomych. Jedynym zagrożeniem dla PiS-u jest to, że pewnego dnia też się stanie establishmentem i wtedy pozostanie im tylko liczyć na to, że nie znajdzie się nikt, kto z szuflady wyciągnie i nasmaruje stary i dobrze znany mechanizm. Dlatego przez jakiś i to wcale nie taki krótki czas PiS ma gwarantowane wysokie słupki w sondażach, chyba że Polacy zmienią mentalność ale w to akurat nie wierzę.