- 12 -
Zyski z businessu cmentarnego. To dobry temat na specjalny watek. Jezeli ktos ma czas i potrafi to zrobic, niech spróbuje oszacowac dochodowosc z jednego hektara cmentarza, tak jak to sie robi w rolnictwie. Produkt jest inny, ale z ekonomicznego punktu widzenia zasada podobna. Golym okiem widac jednak, ze trudno sobie wyobrazic lepszy i pewniejszy interes. Ceny narzucane przez pasterzy i ich techniki marketingowe znacie, albo poznacie.
- 13 -
Zyski z prawdziwych darowizn. Kosciól od otrzymanych darowizn nie placi podatków. Prawdziwe darowizny ( w odróznieniu od fikcyjnych ) najlepiej wychodza wtedy, gdy maja forme dotacji i rozdaje sie nie swoje pieniadze, ale spólek skarbu panstwa. Spólka skarbu panstwa to jest takie cos, ze jeszcze tego nie sprywatyzowali, ale juz przygotowali do dojenia, bo nadali postac spólki akcyjnej. Stanowiska prezesów i czlonków rad nadzorczych obsadza sie zwykle z nadan politycznych a potem nalezy sie odwdzieczyc. Przyklad KGHM Polska Miedz S.A. Polityczni mianowancy - w tym przypadku jeszcze z rozdania solidarnosciowego - odwdzieczyli sie w nastepujacy sposób: Fundacja Swietego Antoniego z okazji festynu "Unies mnie do góry" 300 000 zl. Parafia w Glogowie 450 000 zl. Jankowski ze Swietj Brygidy 450 000 zl. 3 razy po 50 000 zl dla diecezji legnickiej, zielonogórskiej, wroclawskiej, katowickiej. Katolickie Radio Plus z Legnicy i Katolickie Radio Glogów odpowiednio 8 100 i 5 000 zl miesiecznie. Kuria we Wroclawiu - samochód Audi A 8 za 196 000 zl bez
VAT. Seminarium Duchowe we Wroclawiu 7 000 zl. Salezjanskia Organizacja Sportowa 150 000 zl. KGHM to tylko jeden przyklad dzialalnosci cywilnych kolaborantów. Ile czarni wyciagneli ta metoda w skali calej Polski prze 25 lat naszego pontyfikatu ? Ile ciagna obecnie ?
- 14 -
Zyski z fundowania dobrodziejom na koszt podatników 80 % skladki emerytalnej, a misjonarzom na misjach, zakonnicom i zakonnikom klauzulowym i tak zwanym kontemplacyjnym 100 %. Tez bym tak chcial. Niech inni co miesiac skladaja sie na moja przyszla emeryture, a ja bede siedzial i kontemplowal... Te pozostale 20 % skladki emerytalnej i wypadkowej, która placa wielebni i tak jest potracana z oslawionego dochodowego podatku ryczaltowego. Dochodowy podatek ryczaltowy to sztandar, którym wymachuja ksieza, gdy ktos im mówi, ze wtracaja sie do polityki a nie placa podatków. Jeszcze do tego wrócimy.
- 15 -
Zyski z panstwowych dotacji na koscielne zaklady opieki spolecznej ( art. 22 ust.1 Konkordatu ) i zyski z panstwowych dotacji na przedszkola, szkoly i inne placówki oswiatowo - wychowawcze kosciola.
- 16 -
Zyski z urzedolenia. Najprostszej czynnosci sluzbowej kaplan katolicki nie wykona bez "karteczki", najlepiej w trzech kopiach i zeby na kazdej byly po dwie pieczateczki. Na kazdym kroku plac i plac. Kolega opowiadal mi jak poszedl na "nauki przedmalzenskie"...
DRUGA GRUPA - OFICJALNE DOCHODY KSIEZY
17. Sluby.
18. Pogrzeby.
19. Chrzty.
20. Koledy.
21. Intencje mszalne.
22. Wypominki 1 i 2 listopada ( podobno 1/10 oficjalnych rocznych dochodów indywidualnych pochodzi z tego zródla ). Czarni dobrze wiedzieli po co wymyslili ludziom tak zwany czysciec, mimo ze takiego slowa nie ma w Biblii.
23. Pensje dla kapelanów wojskowych, policyjnych, szpitalnych, wieziennych, strazackich itp. wyplacanych przez Polske. Kapelanów wojskowych jest obecnie w przyblizeniu 200. W 1999 roku ujawniony oficjalnie budzet orydynariatu polowego wynosil 13,1 miliona zlotych. MON placi równiez za kaplice. Naszych granic broni eskadra 250 zakonnic na etatach sierzantów... W 2000 roku kazda z nich ciagnela z budzetu 1200 zlotych. Ile ich jest obecnie i ile teraz ciagna nie wiem, bo gdzie to sprawdzic ? Posluguje sie takimi danymi, jakie udalo mi sie gdzies znalezc. Prawdziwych zolnierzy do szalu doprowadza tak zwany numer na kapelana, zwiazany ze sluzbowymi mieszkaniami dla oficerów, ale to juz inna historia.
24. Drugi cyc nadstawia dobrodziejom Ministerstwo Zdrowia. Trudno powiedziec ilu kapelanów u nich sie pasie, bo liczba rosnie jak na drozdzach. Prawdopodobnie jest to okolo 2000 ksiezy. W 1999 roku Rzeczypospolita podawala liczbe 1500 kapelanów szpitalnych, z tego okolo 1000 na etatach. Mniejsze cyce spontanicznie nadstawiaja tacy krezusi jak policjanci, strazacy, funkcjonariusze wieziennictwa itd. Powszechnie wiadomo, ze pracownicy budzetówki sa przeplacani, wiec moga sobie troche poszastac...
25. Pensje dla katechetów ( czarnych i cywilnych ). Najpierw mieli uczyc religii w panstwowych szkolach bezplatnie, wszak maja powolanie i celem ich poslugi jest zbawienie duszy niesmiertelnej Jasia i Malgosi. Teraz im juz przeszlo. Nie mam aktualnych danych, ale w 1999 roku pociagnali od Polski okolo 600 milionów zlotych lacznie ze skladkami na ZUS !!! Instytut Statystyki Kk ujawnil, ze w 1998 roku pensje katechetek i katechetów pobieralo 36 000 fachowców z tego 17 757 "profi" i 18 381 amatorów.
TRZEC