okres wypowiedzenia a zwolnienie lekarskie
witam mam takie pytanie czy w momencie kiedy pracownik daje wypowiedzenie umowy o prace może w czasie wypowiedzenia iść na zwolnienie (tzn.okres wypowiedzenia 1 miesiąc i iść na zwolnienie po 2 dniach od podania wypowiedzenia pracodawcy) czy nie będzie wydłużony okres wypowiedzenia przez pracodawce??pozdrawiam i dziękuję za informacje
napisałeś, że pracownik wypowiada umowę. Element powszechnej ochrony trwałości zatrudnienia polegający na przedłużeniu wypowiedzenia przy usprawiedliwionej nieobecności w pracy (np zwolnienie lekarskie) działa perzy wypowiadaniu umowy przez pracodawcę. Okres wypowiedzenia bez zmian, za okres choroby po rozwiązaniu stosunku pracy zapłaci ZUS
jeśli zwolnienie lekarskie jest dłuższe niż umowa na czas okreslony to czy umowa zostaje przedłużona o ten czas czy ulega wygaśnięciu i kto wtedy płaci za zwolnienie lekarskie
jeśli zwolnienie lekarskie jest dłuższe niż umowa na czas okreslony to czy umowa zostaje przedłużona o ten czas czy ulega wygaśnięciu i kto wtedy płaci za zwolnienie lekarskie
Jeśli zwolnienie lekarskie jest dłuższe to umowa nie zostaje automatycznie przedłużona. Zasiłek chrobowy wypłaca ZUS.
no to trudno
/ 83.6.64.* / 2008-09-24 20:04
Jeśli zwolnienie lekarskie jest dłuższe to umowa nie zostaje automatycznie
przedłużona. Zasiłek chrobowy wypłaca ZUS.
a czy nie ma tu wyjątków np. dla kobiet w ciąży? myślę, że wtedy działa szczególna ochrona i umowa na czas określony automatycznie przedłuża się do dnia porodu. To chyba wynika z art 177 kodeksu pracy. może znajdzie się jakiś prawnik z zakresu prawa pracy, który potwierdzi moje zdanie lub wyprowadzi mnie z błędu
Okres wypowiedzenia pozostaje bez zmian.
sandrunia
/ 217.96.58.* / 2009-02-24 09:13
obecnie jestem na 2-tyg. wypowiedzeniu i jednocześnie zwolnieniu lekarskim.w związku z tym mam pytanie: jeżeli skończy mi się okres wypowiedzenia a będę miała dalej zwolnienie lekarskie to komu mam je przekazać -pracodawcy czy zus-owi. i kogo wykazać jako płatnika (nip) na wystawionym zwolnieniu po zakończonym okresie wypowiedzenia?
aga234
/ 81.190.47.* / 2015-02-23 16:04
jeśli skończy ci się okres wypowiedzenia to do zusu. dacrok nie wprowadzaj ludzi w błąd
dasrek
/ 83.6.41.* / 2009-03-20 13:47
zwolmienie przekaz do zakładu pracy!!!