naturalna
/ 83.6.204.* / 2006-08-02 17:26
Groszkowe wyniki
Wstępne wyniki tegorocznej kampanii groszkowej w WZPOW Kwidzyn
- Z powodu ciężkich warunków atmosferycznych i panującej w całym kraju suszy czas trwania kampanii groszkowej skrócił się z planowanych 35 do 28 dni.
- Zarząd WZPOW Kwidzyn zdecydował się na uruchomienie dodatkowej linii produkcyjnej groszku w puszkach oraz zastosowaniu nowej metody zamrażania grochu, w celu zwiększenia dobowego przerobu do około 600 ton na dobę (w latach ubiegłych było to około 400 ton).
- Zebrano 12 tys. ton groszku, tj. 25% więcej niż w roku ubiegłym.
- Założenia tegorocznego zbioru groszku wykonano w ponad 72% przy jednoczesnym zwiększeniu areału upraw o blisko 900 ha tj 47%.
- Możliwy jest również skup od rolników ok. 800 ton tzw. groszku suchego w celu jego dalszego wykorzystania.
W wyniku stosunkowo niewielkich opadów i wysokich temperatur (dla przeważającej części kraju opady deszczu od początku czerwca br. stanowią zaledwie 20% średniej wieloletniej, a temperatury sięgają w dzień 34 ˚C i w nocy 20˚C) dojrzałość technologiczna grochu w tym roku postępowała w sposób anormalny. Czas trwania zbiorów skrócił się z planowanych 35 do 28 dni. Ta wyjątkowa sytuacja wymagała zbioru dobowego przekraczającego 700 ton, na który nie jest przygotowany żaden zakład w Polsce.
Zarząd spółki szybko podjął decyzję o uruchomieniu dodatkowej linii produkcyjnej groszku w puszkach oraz zastosowaniu nowej metody zamrażania grochu, w celu zwiększenia dobowego przerobu. Efektem tych działań było zwiększenie mocy produkcyjnych zakładu do około 600 ton na dobę (w latach ubiegłych było to niecałe 400 ton).
W ciągu 28 dni WZPOW Kwidzyn zebrały ponad 12 tys. ton świeżego grochu z blisko 2 tys ha, co stanowi ponad 25% więcej niż w roku ubiegłym. Biorąc pod uwagę średnią zbiorów w kraju (realizacja planów na poziomie około 70%), wyniki osiągnięte przez Kwidzyn stanowią o dużym sukcesie firmy. Jednocześnie należy zwrócić również uwagę, że przedstawiciele branży prognozują w tym roku wyższe średnie ceny sprzedaży groszku.
Tegoroczny groszek z Kwidzyna zostanie wykorzystany do produkcji najwyższej jakości mrożonek oraz konserw warzywnych. W ofercie firmy znajduje się m.in. marchewka z groszkiem, groszek konserwowy oraz mieszanka kwidzyńska.
Jerzy Cieślak, Prezes WZPOW: - Jesteśmy gotowi skupić od rolników około 800 ton nie zebranego z pól tzw. suchego grochu. Tylko zdrowe, bez zanieczyszczeń oraz o odpowiedniej wilgotności ziarno zostanie przez nas wykorzystane do dalszej produkcji.
Więcej informacji: Marcin Anaszewicz, rzecznik prasowy grupy Pamapol, tel. 503 171 855