noico
/ 88.156.99.* / 2014-03-23 15:36
No to pora, by reszta społeczeństwa też zaczęła okupować sejm.
Jak tuska nie szanuję, nie cierpię za jego obłudę i fałsz -tak przyznać muszę rację w jednym: da jednym, wyróżni tą grupę -ustawią się kolejki następnych. W naszym kraju nie tylko niepełnosprawni są w potrzebie.
Apeluję! - Nie dawać pieniędzy do ręki! Zapewnić bezpłatną rehabilitację na wysokim poziomie (nie taką jaka jeszcze istnieje w niektórych ośrodkach). I to jest jakieś rozwiązanie. Choć znów można powiedzieć, że każdy człowiek powinien mieć zapewnioną odpowiednią opiekę medyczną. Skoro oni mają mieć za darmo, to w czym ja jestem gorsza? Za lekarzy płacę sama, za zabiegi też, bo nie mogę czekać kilka lat w kolejce.
Jestem blisko związana ze środowiskiem ludzi niepełnosprawnych i wiem, że dziecko niepełnosprawne to duże obciążenie finansowe dla rodziny. Ale to system pomocy powinien być zmieniony.
I ja przepraszam ale jeżeli rodzic decyduje się, że sam będzie zajmował się dzieckiem - to za przeproszeniem -to jego sprawa, że rezygnuje z pracy. Małe dziecko też potrzebuje całodobowej opieki, a wychowaczy jest bezpłatny. W tym momencie wszyscy rodzice na wychowawczym powinni zażądać również wypłacania pensji minimalnej. Wszyscy rodzice, rezygnujący z pracy, aby zajmować się dzieckiem (lub innym chorym członkiem rodziny) powinni dostawać przynajmniej płacę minimalną. ABSURD!
Większość niepełnosprawnych pochodzi z rodzin patologicznych. Większość niepełnosprawnych dzieci nie skorzysta z tych pieniędzy -ich rodzice kupią za to alkohol, papierosy lub opłacą kolejną "komórkę". A dzieci w tych rodzinach nadal będą pozbawione odpowiedniej rehabilitacji, nadal będą zaniedbane.
I skorzysta dużo osób, które pod pretekstem chorego dziecka zrezygnują z pracy - bo i po co -skoro pracując zarobiliby tyle samo.