płacenie składek na ZUS online
Czy jeśli prowadzę firmę to składki na ubezpieczenia społeczne do ZUSu mogę opłacać przez internet? jest taka możliwosć? czy muszę to robić osobiście? wydawało mi się, ze miała wejść w życie możliwość załatwiania tego online
ale wydaje mi się, ze właśnie w październiku tego roku mieli znieść ten obowiazek podpisu elektrycznego
Nie do wszystkich działań. Pozostaje wymóg dla składania np. deklaracji miesięcznych. W innych kwestiach (np. podgląd stanu konta) rzeczywiście wystarczy tzw. 'profil zaufany'- albo dotychczasowy z e-puap, albo uzyskany przy fizycznej wizycie w ZUS.
Płacenia czy załatwiania ?
Płacenie od lat jest możliwe bezgotówkowo, co więcej co do zasady prowadzący DG mają to czynić przelewem z konta firmowego.
Załatwianie spraw- czyli składanie m. in. deklaracji rozliczeniowych czy zgłoszeń do ubezpieczeń przy posiadaniu 'bezpiecznego podpisu elektronicznego'.
Od 1 października nastąpiła zmiana polegająca na tym, że ten kanał (Elektroniczny Urząd Podawczy ZUS (EUP) )został przejęty przez nową Platformę Usług Elektronicznych ZUS (PUE) – nowoczesny i wszechstronny portal internetowy, dostępny pod adresem: http://pue.zus.pl.