Podatek - sprzedaż działki
Arek1987
/ 31.0.1.* / 2015-03-11 15:58
Witam,
przez lata byłem zameldowany, tak jak cała moja rodzina pod adresem, pod którym znaczącą część zajmuje ziemia, następnie dom oraz budynek mieszkalno-usługowy.
Wziąłem ślub, dlatego też rodzicie zdecydowali się na podzielenie działki (na 3 lub 4 mniejsze) oraz przepisaniu jej części dla mnie. Jest to działka, na której znajduje się budynek mieszkalno-usługowy.
Chciałbym sprzedać tę działkę w najbliższym czasie. Czy jestem zmuszony zapłacić podatek 19%?? Nie rozumiem zupełnie przepisu odnośnie ulgi meldunkowej czy mieszkaniowej. Chciałbym pieniądze przeznaczyć na zakup działki w innym miejscu oraz wybudowanie domu.
Czy jest w ktoś w stanie pomóc?
Pozdrawiam,
Arek
Arek1987
/ 77.114.113.* / 2015-03-18 15:23
Sprawa wygląda następująco.
Cała działka ma 7800. W listopadzie poprzedniego roku zostałem dopuszczony do własności.
Aktualnie następuje podział działek (na 3 lub 4). Wszyscy oprócz mnie zrzekają się własności do jednej z nich i tylko ja zostaję właścicielem. Nastąpi do do końca tego miesiąca, tj. marca 2015r.
Jak wygląda możliwość sprzedaży?
A co jeśli nie przeznaczę całości na zakup następnej działki i wybudowanie domu? Co jeśli np. wydam 90% przychodu.
Pozdrawiam
To podatkowi będzie podlegać 10% dochodu. Należy tu dobrze przewidzieć swoje zamiary i możliwości.
Bo jeśli zadeklarujemy wydatkowanie, którego ostatecznie do upływu 2 lat nie zrealizujemy potrzebna będzie korekta PIT 39 wstecz, czyli pojawią się też odsetki.
Arek1987
/ 46.113.157.* / 2015-03-18 19:24
Dzięki za odpowiedzi.
Podsumowując, mogę sprzedać działkę i w przypadku kiedy całość dochodu przeznaczę na zakup nowej oraz wybudowanie domu bez ponoszenia 19% podatku.
W jaki sposób muszę udokumentować swoje inwestycje?
Pozdrawiam
Aktem notarialnym, fakturą od dewelopera, fakturą od ekipy wykończeniowej, fakturami na materiały wykończeniowe itp.
Nie przedstawia się ich bez wezwania US. Nie robimy jakiegoś rozliczenia po owych 2 latach, ani sprawozdania.
Trzymamy w archiwum na wypadek kontroli/wezwania US, by móc to wydatkowanie, a więc prawo do zwolnienia z PIT udowodnić.
Arek1987
/ 77.114.194.* / 2015-03-30 09:18
Dzięki za odpowiedzi.
Czy do tego rozliczenia można zaliczyć RTV/AGD, meble? Czy pod pojęciem materiałowym ma Pan na myśli tylko materiały budowlane?
Budowlane.
Meble, agd- nawet w zabudowie na wymiar takim wydatkiem NIE są. Jest szereg interpretacji US-ów na ten temat.
Mówimy o podatku dochodowym ze sprzedaży, a nie od darowizn...
Ulga meldunkowa już nie będzie tu miała do Ciebie zastosowania, bo dotyczyła ona nieruchomości nabytych w latach 2007-2008.
"Najbliższy czas" jak rozumiem oznacza okres krótszy niż 5 lat od końca roku, w którym nastąpiło/nastąpi (bo nie dotarło to do mnie ostatecznie) nabycie nieruchomości drogą darowizny.
Zatem zasadniczo Dochód z tego zbycia podlega owemu zryczałtowanemu 19% PIT.
Jest możliwe zwolnienie z niego, jeśli w ciągu 2 lat od końca roku, w którym nastąpi sprzedaż- cały Przychód zostanei przeznaczony na inne twoje cele mieszkaniowe. jak najbardziej celem takim będzie nabycie innej działki, budowa i wykończenie domu.
Niepełne przeznaczenie Przychodu powoduje odpowiednie niepełne zwolnienie Dochodu z podatku.
Formularz PIT 39.
Arek1987
/ 31.0.1.* / 2015-03-11 16:57
W poprzednim roku została przepisana mi część działki. Teraz następuje jej podział na 3 mniejsze (zmienią się chyba numery działek).
Tak, chodzi o okres krótszy niż 5 lat.
Podsumowując, jeśli w ciągu 2 lat od końca roku, w którym nastąpi sprzedaż, cały przychód przeznaczyłbym na inne cele mieszkaniowe to zostanę zwolniony z tego podatku?
Pozdrawiam
Tak, wtedy zwolnienie całkowite. Ale zwracam uwagę, że jeśli nabywałeś od rodziców w kilku częściach- tj. były np. dwie darowizny, to są odrębne biegi owych 2 lat i 5 lat.
belladonna
/ 2015-03-15 15:09
/
Tysiącznik profesjonalny
Wiwan nie chce mi się czytać całości, ale te odrębne biegi 2 lat to?
Będzie sprzedaż całości, czy na części (że inaczej liczymy 2 lata od końca roku kiedy nastąpiła sprzedaż)?
Bo 5 letni okres zmienny zależny od nabycia części kumam :)
No bo pytający dla mnie dość mało czytelnie podaje kto i kiedy dzieli- tj. rodzice przed darowizną, czy on po....Więc tak 'na zaś' kwestię odrębności owych 2 lat też wrzuciłem.
Dużo ważniejsze, że wróciłaś :-))))