Podatek od sprzedazy mieszkania
Witam
Moja mama wykupiła wraz z ojcem mieszkanie od spółdzielni w 2008 roku. W 2011 roku ojciec zmarł i odziedziczyła 1/3 części po tacie. Czyli mama ma 4/6, ja 1/6, brat 1/6. Mama sprzedaje mieszkanie czy to oznacza iż:
- od 3/6 może nie płacić podatku tytułem ulgi meldunkowej (bo w 2008 roku byla wspolwlacicielem mieszkania )?
- od 1/6 moze nie płacić podatku jeśli zadeklaruje w PIT-39 wydatki mieszkaniowe?
belladonna
/ 2013-03-03 09:05
/
Tysiącznik profesjonalny
Odpowiem jak sprecyzujesz. A interesuje mnie czy mieszkanie do 2008 roku przed wykupieniem było lokatorskie spółdzielcze.
Dla jednych wykupienie = zmiana z lokatorskiego spółdzielczego na własnościowe spółdzielcze, a dla innych z własnościowego spółdzielczego w odrębną własność :)
A to kluczowe, bo zmiana na odrębną własność może nie być rokiem nabycia (rok nabycia jest jak z lokatorskiego staje się własnościowe lub odrębna własność też z lokatorskiego) :)
do 2008 roku przed wykupieniem było to mieszkanie lokatorskie spółdzielcze, teraz jest to odrębna własność.
do 2008 roku przed wykupieniem było to mieszkanie lokatorskie spółdzielcze.
belladonna
/ 2013-03-03 10:51
/
Tysiącznik profesjonalny
Ok.
Czyli tak:
Nie ma znaczenia w jakiej formie byliśmy zameldowani w danym mieszkaniu, czy jako lokator, czy jako właściciel. Istotne aby co najmniej 12 miesięcy.
1/2 mieszkania mamy to przepisy z ulgą meldunkową i podatek wykazywany w PIT-36 lub PIT-36L lub PIT-38.
Jak mama była zameldowana na pobyt stały co najmniej przez 12 miesięcy w tym mieszkaniu, to do końca kwietnia roku następnego kiedy sprzeda składa w US oświadczenie, że 1/2 przychodu ze sprzedaży mieszkania korzysta ze zwolnienia związanego z ulgą meldunkową. Mama składa również PIT-39 dotyczący 1/6 przychodu nabytej części w 2011 (może wydatkować ten przychód przez 2 lata liczone od końca roku kiedy sprzeda na własne cele mieszkaniowe, aby skorzystać ze zwolnienia).
Dzieci też składają swoje PIT-39 z 1/6 przychodu i analogicznie jak mama z możliwością wydatkowania przychodu na własne cele mieszkaniowe :)
Co do części z ulgą meldunkową o ile sprzeda w 2013, bo jak sprzeda w 2014 to minie 5 lat liczone od końca roku kiedy nabyła (co do 1/2) a tym samym od tej części nie ma mowy o podatku :)
BARDZO Dziękuje za dotychczasową pomoc :) Przepraszam za dociekliwość ale wiekowa mama płacze mi w słuchawkę(nie ogarnia tematu) i chcę mieć to opracowane krok po kroku.
Czyli podsumowując po sprzedaży mieszkania(najprawdopodobniej w ciągu 2 tygodni):
- mama w ciągu 14 dni od sprzedaży składa w US oświadczenie, że 1/2 przychodu ze sprzedaży mieszkania skorzysta ze zwolnienia związanego z ulgą meldunkową
- mama wypełnia pit-36 (za rok 2013?) i w pozycji 189 ma wpisać 0?
- mama od 1/6 składa również PIT-39 (za rok 2013?) dotyczący 1/6 przychodu nabytej części w 2011
- dzieci składają swoje PITy-39 z 1/6 przychodu (za rok 2013?)
belladonna
/ 2013-03-03 11:56
/
Tysiącznik profesjonalny
Nie dziwię się, że mama nie ogarnia... żeby to ogarnąć, to trzeba w tym chwilę posiedzieć :)
Nie do 14 dni (14 dni z oświadczeniem to przepisy w brzmieniu do 2006, więc nie ten temat, bo wg tamtego tematu było 10% od przychodu, a i już tematyka dziś przedawniona).
Jak sprzeda w 2013 roku to w terminie złożenia zeznania (do końca kwietnia 2014) ma złożyć oświadczenie, że część przychodu, której nabycie nastąpiło w 2008 korzysta ze zwolnienia z podatku, gdyż w mieszkaniu była zameldowana co najmniej 12 miesięcy na pobyt stały. O zerowym podatku nie ma potrzeby informować, więc jak podatek będzie ZEREM rozlicza się w PIT-37 (jak dotychczas) i tyle. Ponadto do tego samego terminu (koniec kwietnia 2014 składa PIT-39 z 1/6 przychodu, jak i dzieci) :)
belladonna
/ 2013-03-03 11:56
/
Tysiącznik profesjonalny
Zagadnienie, że nie 14 dni opisane jest tutaj:
http://www.pit.gofin.pl/17,1,210,155075,jak-korzystac-z-ulgi-meldunkowej.html
Bardzo dziękuję :)
Pozwolę sobie przedstawić jeszcze jedna sytuacje, jak dla mnie równie skomplikowaną:
W 2010 roku dwie siostry dokonały umowa zamiany mieszkań stanowiących odrębne nieruchomości:
Siostra A zobowiązała się wydać w posiadanie Siostry B mieszkanie o wartości 275tys.
Siostra B zobowiązała się wydać w posiadanie Siostry A mieszkanie o wartości 150tys.
Z tytułu wyrównania wartości niezmienianych nieruchomości Siostra B dokonała dopłaty na rzecz Siostry A w kwocie 125tys zł.
Obecnie Siostra A chce sprzedać mieszkanie za cenę 110tys zł (czyli jest do tyłu 40tys zł).
A. Czy zapłaci podatek 19%? Według mnie nie zapłaci, bo koszta uzyskania przychodu (150tys) są większe niż dochód z odpłatnego zbycia (110tys).
B. Należy wypełnić pit 39?
C. Czy coś jeszcze trzeba z dokumentów składać w US?
niezmienianych= miało być zamienianych ;p
belladonna
/ 2013-03-03 12:55
/
Tysiącznik profesjonalny
PIT-39 ma też coś pt. strata... czyli przewiduje nie tylko dochód, a stratę też. Stratę możemy odliczać w najbliższych 5 latach (od tożsamego źródła przychodu)przy czym nie więcej jak 50% straty w danym roku.
Przecież w przeciągu 5 lat ten sam człek może tez mieć tematykę PIT-39 z dochodem i wówczas może odliczyć wcześniejszą stratę z PIT-39.
PIT-39 składa, ale zamiast dochodu wykaże stratę :)
No ale co by temat nie był zbyt kolorowy to trzeba też przeanalizować zagadnienie pt. wartość rynkowa, czyli czy aby na pewno wartość rynkowa sprzedanego mieszkania nie odbiega od kwoty 110 tyś. To kluczowe tutaj:-)
Rozmumiem, czyli nie oplaca sie rozliczac salej straty odrazu.
Co do ceny, niestety tak spadły wartości nieruchomości (kawalerka 26m Szczecin) :(
belladonna
/ 2013-03-03 13:30
/
Tysiącznik profesjonalny
PIT-39 składa ze stratą w terminie dla niego przewidzianym.... nie ma opłaca, czy nie opłaca :)
Kij ma dwa końce, dla sprzedawcy niestety, dla nabywcy na szczęście ;-)
Szczecin. Mile wspominam zakupy na Allegro z tego miasta, bo kupiłam w niedzielę, a w środę miałam towar (a ponad 900 km nas dzieli) :)