HANS
/ .* / 2005-02-26 10:12
Co z ta wiedzą zrobić?... nie postrzegam się za V Kolumnę GW, ale miałem troche inny pomysl na lustrację - a jakże, niezbedną dla jawności kto rządzi polsską racją stanu i polską gospodarką. O ile to pierwsze jest wartością nadrzędną, bo narodową (m0żna czytać: patriotyczną), to postrzegane przez masy jest jedynie w kontekście drugiego. "Byt określa świadomość" - to nie jest jedynie porzekadłem! Społeczenstwo ma prawo do dobrania ludzi je reprezentujących nie skażonych zdrada i nieuczciwością. No to wracam do lustracji. Myslałem, że będzie tak:1 Każdy ma prawo wglądu do swoje teczki i to niezależnie od powodów tej ciekawości.2 Prawo wglądu (niezależnie od obowiązku składania oświadczeń lustracyjnych) mają organizacje i ugrupowania desygnujące osobę na stanowisko związane z polityką państwową, społeczną i gospodarczą (to ważne!!).3 Aby faktycznie czyści i "umoczeni" (choćby bez pozycji na "liście" i bez teczek, które zawczasu "wyczyścili") tez doznali lustracji, uruchamia się procesy lustracyjne wytaczane przez ludzi, którzy w swojej teczce znaleźli donos takiego "umoczonego-wyczyszczonego" na siebie (!), ale też, biorąc pod uwagę "polską zawiść bezinteresowną", konieczny jest filtr weryfikujący zasadność udokomentowaną do wszczęcia takiego procesu. 4 Resztę zostawić w archiwach szczelnych, a nie dziurawych! Zawsze jest to "rezerwa" i wątpię, żeby ktoś mający "coś" za paznokciami brał się za rządy narodowe, czy narodową gospodarkę.5 Spowodować (przed zgłoszeniem jakiejkolwiek kandydatury do rzadzenia polityką i gospodarką narodową) przegląd teczek byłych sekretarzy POP, przewodniczących Związków Zawodowych i (!)kadrowców. To oni mieli "obowiązek sprawozdań" o poglądach, nastrojach, (nie)gospodarności, we WSZYSTKICH zakładach pracy w PRL-u!!! To były materiały nie tylko dla ich kierownictw, ale też dla SB!!! Tacy "aparatczycy" nie znaleźli się na liście, a te ich "sprawozdania" miały znacznie większą "wartość" niż drobne kapowanie. Mało, ta działalność "aparatczyków" nie wymagała z ich strony podpisywania TW - była usankcjonowana systemem i nagradzana oficjalnie za "aktywność społeczną!!! Odznaczenia, nagrody, talony itp. mysle, że każdy zna takiego "z zakladu prcy"?... No, to jak wygląda ta moja "VKolumna". HANS