Powiadomienie banku o powstaniu wspólnoty majątkowej
chorąży
/ 89.79.7.* / 2010-09-05 16:23
Witam serdecznie.
Zawarłem z mBankiem umowę na kredyt konsumpcyjny. W paragrafie 12 punkt 1 jest napisane ,,Kredytobiorca zobowiązuje się do niezwłocznego informowania mBanku o wszelkich okolicznościach mających wpływ na jego sytuację finansową i gospodarczą oraz wykorzystywanie i spłatę kredytów udzielonych na podstawie umów kredytów. W szczególności kredytobiorca zobowiązuje się do informowania Banku o powstaniu ustroju małżeńskiej wspólności majątkowej lub jego ustaniu".
Tu się pojawia moje pytanie. Nie jestem ekspertem od prawa więc podpisałem umowę z wyszczególnionym zapisem, ale czy nie jest to zastosowanie przez bank klauzuli niedozwolonej?? Jeśli tak jest to jakie kroki powinienem podjąć aby wyegzekwować od banku nieważność tego punktu??
Nie jest. Na stronie www UOKiK-u jest lista klauzul, takiej ani podobnej raczej się nie znajdzie. Co więcej jest dość oczywista np. w przypadku rozwodu i może być nawet na rękę kredytobiorcy- zgłoszenie takiego faktu może być podstawą renegocjacji kredytu, zmiany wysokości rat czy okresu spłaty.
chorąży
/ 89.79.7.* / 2010-09-19 11:53
Ok dziękuję za informacje
A jak się okazuje niekoniecznie na stronie Urzędu- również "tutaj", w Money:
http://prawo.money.pl/orzecznictwo/klauzule-niedozwolone-uokik/uslugi;bankowe,branza,9.html