Forum Spółki giełdowe GPW SA

Rekord w USA, wzrosty w Europie a WIG20 nie dał rady

Rekord w USA, wzrosty w Europie a WIG20 nie dał rady

Wyświetlaj:
Rick Deckerd / 178.43.101.* / 2013-03-29 15:42
Mam dostep do funduszy tyle że poprzez mbank ,w porównaniu z multibankiem brakuje w nim dwóch AVIVY i Quercusa? Dziwne przecież mbank i multibank należą do tej samej grupy kapitałowej BRE Banku...
Jaki jest koszt prowadzenia rachunku w xtb oraz wbk?
Wracając do opcji chciałbym Ciebie zapytac po pierwsze czym jest opcja po drugie czym się różni opcja nabywcy od wystawcy?Wreszcie po trzecie jakie sa rodzaje opcji ich zalety i wady?Będe wdzięczny za odpowiedź.
synonim / 2013-03-29 16:30 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Mam dostep do funduszy tyle że poprzez mbank ,w porównaniu z multibankiem brakuje w nim dwóch AVIVY i Quercusa? Dziwne przecież mbank i multibank należą do tej samej grupy kapitałowej BRE Banku...

O to dlaczego tak jest pytaj już konsultatntów w banku

Jaki jest koszt prowadzenia rachunku w xtb oraz wbk?

W bzwbk płacę 50 PLN rocznie a w XTB nic nie płacę, ich zarobek to tylko prowizja

Wracając do opcji chciałbym Ciebie zapytac po pierwsze czym jest opcja

Derywat

po drugie czym się różni opcja nabywcy od wystawcy?

Gdy wystawiasz opcje to tak jakbyś ją sprzedawał. Wtedy bierzesz na siebie duże ryzyko bo co prawda natychmiast otrzymujesz wpłaconą premię od nabywcy (to twój cały zysk) ale jeśli rynek pójdzie nie po twojej myśli to wtedy musisz z tej premii oddawać nabywcy a jak premia już nie wystarczy to musisz dodatkowo dopłacać do depozytu. Jako wystawca jesteś zobowiząny utrzymywać pozycje do rozliczenia. W przypadku gdy jesteś short call to twoja potencjalna strata jest nieograniczona gdyż jak rynek pójdzie w kosmos to płacisz za każdy punkt tego kosmosu. W przypadku short put twoja potencjalna strata jest ograniczona do spadku kursu do zera i nie bardziej ale i tak może być bardzo duża

Jako nabywca opcji jesteś w bardziej komfortowej sytuacji. Nie otrzymuesz co prawda premii, jak wystawca, ale za nią płacisz i to jest twoja potencjalna strata jeśli coś pójdzie nie tak. Może być ona niewielka, nawet rzędu kilku złotych dla opcji OTM. Jako nabywca opcji nie musisz też utrzymywać tej pozycji do rozliczenia serii, możesz ją zamknąć po kilku minutach a nawet sekundach od otwarcia

Wreszcie po trzecie jakie sa rodzaje opcji

Są opcje binarne (dostępne również w XTB, w tym na waluty), waniliowe, typu europejskiego, amerykańskiego itd. Opcje typu amerykańskiego trzeba trzymać do rozliczenia serii a opcje typu europejskiego nie. My w tym kręgu geograficznym stosujemy z reguły opcje waniliowe. Ten podział aktualnie nie interesuje cię

ich zalety i wady?

Niewątpliwą zaletą opcji jest to, że są tanie i gdy jesteś nabywcą możesz zarabiać zarówno na wzrostach jak i na spadkach bez potrzeby posiadania depo. Niewątpliwą wadą opcji jest czynnik czasu (tzw. theta), który wpływa destrukcyjnie na ich cenę w przypadku gdy jesteś nabywcą (po prostu im bliżej rozliczenia serii tym bardziej wycena opcji urealnia się a tzw. premia płacona za czas topnieje). Nie dotyczy to wystawców opcji, którzy otrzymują premię od razu. Tej wady nie mają też kontrakty. No ale coś kosztem czegoś

Tu masz max informacji na temat opcji

http://bossa.pl/edukacja/opcje/strategie/
dociekliwy / 2013-03-29 18:29 / portfel / Tysiącznik na forum

Jako wystawca jesteś zobowiząny utrzymywać pozycje do rozliczenia

to dla mnie cos nowego

Opcje typu amerykańskiego trzeba trzymać do rozliczenia serii a opcje typu europejskiego nie

czy moglbys cos wiecej i moze jakis link
moherowy KEN / 213.199.253.* / 2013-03-30 17:39
Tylko wiedzieć powinieneś też to, synonim to zwykły naganiacz na prowizji.
synonim / 2013-03-29 21:06 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

to dla mnie cos nowego

"Wystawca opcji otrzymuje od nabywcy premie i zobowiązuje się do wykonania opcji w terminie jej wygaśnięcia (nie może zrezygnować z wykonania opcji)"

czy moglbys cos wiecej i moze jakis link

"W zależności od terminu wykonania opcje dzielą się na dwie grupy:

typu amerykańskiego - kiedy opcje ITM mogą być egzekwowane codziennie aż do wygaśnięcia
typu europejskiego - kiedy opcje ITM mogą być egzekwowane tylko w momencie wygaśnięcia opcji (expiration date)"

http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page=0&news_cat_id=244&news_id=564

"Posiadacz opcji amerykańskiej ma prawo wykonać ją w dowolnej chwili"

http://mst.mimuw.edu.pl/lecture.php?lecture=ip1&part=Ch7

(W pośpiechu napisałem odwrotnie)
dociekliwy / 2013-03-29 22:20 / portfel / Tysiącznik na forum

Jako wystawca jesteś zobowiząny utrzymywać pozycje do rozliczenia

ja z tego zdania bym zrozumial ze po zajeciu krotkiej pozycji do czasu jej wygasniecia nic nie moge zrobic i musze ja utrzymywac az do rozliczenia
i o to mi chodzilo ...
synonim / 2013-04-01 13:20 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

ja z tego zdania bym zrozumial ze po zajeciu krotkiej pozycji do czasu jej wygasniecia nic nie moge zrobic i musze ja utrzymywac az do rozliczenia

"Wystawca opcji otrzymuje od nabywcy premie i zobowiązuje się do wykonania opcji w terminie jej wygaśnięcia (nie może zrezygnować z wykonania opcji)"

Etermit / 2013-03-29 14:46 / Tysiącznik na forum
Synonimie skoro dziś tyle pytań do Ciebie: Ty kiedyś pisałeś, że inwestujesz tylko kilka procent swojego kapitału? czy to "warte zachodu"?
synonim / 2013-03-29 14:52 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Ty kiedyś pisałeś, że inwestujesz tylko kilka procent swojego kapitału? czy to "warte zachodu"?

To nie jest do końca tak. W tej chwili mam tylko 18% gotówki a reszta siedzi głównie w funduszach pieniężnych ale na przykład 15% kapitału mam w obligacjach dolarowych. To są wszystko inwestycje a że w bardziej bezpieczne aktywa niż akcje to nie ma znaczenia

W rynku opcyjnym mam obecnie z reguły 1,5% kapitału (teraz mniej bo przedwczoraj wziąłem zysk na najbardziej zarobionych putach) ale tu zysk jest potencjalnie bardzo duży bo w przypadku silnych ruchów zyski idą w setki procent. Więc po co inwestować więcej w ten segment, nie potrzeba. Poza tym zasada 2% zainwestowanych aktywów w rynek derywatów to jest powszechna zasada traderów

No i jeszcze te 1,5% w tepsie

Zabawa jest warta zachodu gdyż jak nastąpi albo krach albo bessa to wtedy zwiększe zaangażowanie w akcje do większej ilości niż tylko kilka procent
rozbiegane oczy Rudego / 78.131.154.* / 2013-03-29 15:09
czyli sumując te wszystkie procenty wyjdzie jakieś 1000 dolarów?
synonim / 2013-03-29 15:11 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
Może u ciebie wyjdzie
Rick Deckerd / 178.43.101.* / 2013-03-29 14:43
@synonim Gdybys mógł zdradzić jakich platform używasz do kupna funduszy oraz jaki rachunek maklerski poleciłbyś?
synonim / 2013-03-29 15:03 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

jakich platform używasz do kupna funduszy

Konto funduszy inwestycyjnych w Multibanku (zero % prowizji, co sobie bardzo u nich cenię), prócz tego mam też rachunek funduszy inwestycyjnych w Polbanku

oraz jaki rachunek maklerski poleciłbyś?

Mam rachunki maklerskie w 3 bankach: Multibank, Bzwbk i XTB Brokers. Najbardziej cenię sobie XTB Brokers gdyż mają bardzo profesjonalne plaformy transakcyjne. Stosuję Sidomę do handlu opcjami polskimi a także Meta Tradera i XStation. Stosuję też platformę xMobile gdyż czasem zawieram transakcję ze Smartfona

W Bzwbk korzystam z NOL-a (notowania GPW) a także dodatkowy pakiet z notowaniami zagranicznymi (tu trzeba płacić ale warto bo wszystko się ma w czasie rzeczywistym). Konto w Bzwbk mam w ramach IKE co do którego mam coraz bardziej mieszane uczucia

Najbardziej jestem zadowolony z rachunku w XTB. Nie wiem czy są to obecnie najlepsze platformy na rynku dlatego mogę ich jakoś szczególnie polecić. Po prostu wybrałem akurat te bez porównywania z innymi
synonim / 2013-03-29 15:05 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Nie wiem czy są to obecnie najlepsze platformy na rynku dlatego mogę ich jakoś szczególnie polecić

Miało być: Nie wiem czy są to obecnie najlepsze platformy na rynku dlatego NIE* mogę ich jakoś szczególnie polecić
synonim / 2013-03-29 15:19 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Stosuję Sidomę do handlu opcjami polskimi a także Meta Tradera i XStation

Oraz platformę xOption
Rick Deckerd / 178.43.101.* / 2013-03-29 14:30
@synonim W moim wypadku przy podstawowej znajomości rynków finansowych kontrakty oraz opcje raczej odpadają, mogłyby mi chyba tylko zaszkodzić.Zostaja fundy i waluta.Zarówno jednego i drugiego niestety nie mam....
synonim / 2013-03-29 14:38 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Zostaja fundy i waluta

Jeśli uważasz, że masz zbyt małą wiedzę to fundy i waluta też są niebezpieczne (poza funduszami rynku pieniężnego)

Waluty są dużo bardziej niebezpieczne niż opcje

Opcje są bardzo bezpieczne bo gdy jesteś nabywcą a nie wystawcą opcji to twoja potencjalna strata ogranicza się tylko do zapłaconej premii. Premia może wynosić zaledwie kilka złotych dla opcji OTM a potencjalny zysk jest ogromny w stosunku do tych kosztów bo w przypadku silnych ruchów na rynku (krach) twój zyski idzie w klika tysięcy procent dziennie

Opcje to cudowny element portfela i bardzo bezpieczny ale niewielu ludzi je chce poznać. Wolą dużo prostsze kontrakty na których się bardzo szybko zerują gdyż grają tam na lewarze. Na opcjach nie ma żadnego lewara ani depo (gdy jesteś nabywcą a nie wystawcą)

Jak widzisz po wejściu w szczegółuy wszystko wydaje się dużo inne niż myślisz

A poza tym na rynku nie trzeba mieć aż takiej wiedzy. Tu też się mylisz. Na rynku trzeba wiedzieć niewiele ale to co właściwe. No i przede wszystkim trzeba bardzo dobrze znać siebie. A reszta to tylko gra w oparciu o kilka prostych wskaźników i zasad

Kup kilka książek, poczytaj trochę net, a przede wszystkim dużo myśl i obserwuj a szybko zdobędziesz wiedzę jakiej 95% giełdziarzy nie chce się zdobywać ze zwykłego lenistwa
Rick Deckerd / 178.43.101.* / 2013-03-29 13:59
@ synonim Jakie jest twoje zdanie na temat polskich funduszy short equity,dlaczego tam nie inwestujesz,wysoki próg wpłat?
synonim / 2013-03-29 14:12 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

short equity,dlaczego tam nie inwestujesz,

A po co mi fundusze short equity jak mogę sobie wziąć opcje put i to ja ustalam dowolny procent tych aktywów w portfelu

Mogę też grać na krótko na kontraktach na dowolnym rynku akcji na świecie a także na dowolnym rynku towarowych lub walutowym (na razie z tego nie korzystam)

Nie korzystam więc z funduszy short equity z tego samego powodu z jakiego nie korzystam z funduszy akcji, gdyż mogę sobie sam kupić akcje
synonim / 2013-03-29 14:18 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
PS Jedyne fundusze inwestycyjne z jakich korzystam to fundusze obligacji i rynku pieniężnego gdyż samodzielne zbudowanie portfela z ich składników byłoby dużo bardziej kłopotliwe niż po prostu nabycie tych funduszy. Na przykład kupienie obligacji USA byłoby dużo bardziej kłopotliwe niż łatwe i szybkie nabycie funduszu obligacji dolarowych, który mam w portfelu

Jeśli więc już nabywam jakieś fundusze to tylko dlatego, że można to zrobić szybciej niż zajęłoby dokładnie odzwierciedlenie ich elementów w portfelu

Zajęcie krótkiej pozycji na rynku jest jednak stosunkowo proste do przeprowadzenia stąd nie potrzebuję nabywać funduszu short equity
RickDeckerd / 83.29.208.* / 2013-03-29 13:26
@Synonim dzięki za odpowiedź.Drugie pytanie dlaczego fundusze pieniężne uchodzą za bardziej bezpieczne od obligacyjnych ,skoro przecież bony skarbowe to też takie obligacje tyle ze o zapadalności krótkoterminowej.Jak dłużnik się wysypie to nici z kasy.Popraw mnie jeśli jestem w błędzie.
synonim / 2013-03-29 13:29 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Drugie pytanie dlaczego fundusze pieniężne uchodzą za bardziej bezpieczne od obligacyjnych ,skoro przecież bony skarbowe to też takie obligacje tyle ze o zapadalności krótkoterminowej.Jak dłużnik się wysypie to nici z kasy

O ile mi wiadomo fundusze pieniężne mają tylko część kasy ulokowane w bonach skarbowych a resztę pakują w lokaty bankowe i w skarpetę (utrzymują gotówkę w portfelu) podczas gdy fundusze obligacji to prawie 100% obligacji. Dlatego te ostatnie są mniej bezpiecznie bo mają większą ekspozycję na zmienność kursów (obligacje handlowane na rynku wtórnym stały się ostatnio zmienne prawie jak akcje, patrz obligacje PIIGS)
synonim / 2013-03-29 13:36 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

to też takie obligacje tyle ze o zapadalności krótkoterminowej

Musisz wziąć pod uwagę też to, że krótkoterminowe obligacje mają mniejszą zmienność i dlatego są z natury bezpieczniejsze niż te o dłuższych terminach wykupu

Wynika to z prostego faktu: im dalej do wykupu tym więcej potencjalnych wydarzeń musi zdyskontować kurs a to wiąże się z rozszerzeniem zakresu zmienności
Rick Deckerd / 83.29.208.* / 2013-03-29 12:35
.D naturalnie pierwszą falę A w całości
Rick Deckerd / 83.29.208.* / 2013-03-29 12:34
@synonim Witam czy giełda w Turcji wróciła do wzrostów czy robi korekte ABC gdzie być może B znosi drugą praktycznie wcałośći.Nie ogarniam tego.
synonim / 2013-03-29 13:10 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

czy giełda w Turcji wróciła do wzrostów czy robi korekte ABC gdzie być może B znosi drugą praktycznie wcałośći.Nie ogarniam tego

Ja też nie

A tak na poważnie to nie sugerowałbym się zbytnio teorią fal bo to jest jednak wielka wieża Babel

Mam swój skromny pogląd na tę sprawę: giełda w Turcji odreagowuje już tylko spadek (zbyt wiele spekulacyjnego kapitału było tam zaangażowane i fundusze inwestycyjne miały o co walczyć na koniec kwartału) a trend wzrostowy jest tam już zakończony. Wychodzę z założenia, że zmienność rzędu 4% dziennie na danym kursie kończy definitywnie trend, zwłaszcza jeśli wcześniejsze wzrosty miały już kształt paraboli

A co będzie rozstrzygnie jak zwykle sam rynek
synonim / 2013-03-29 11:55 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
40% Amerykanów ma w dupie nowe rekordy indeksów w USA

Jednocześnie odsetek Amerykanów czujących się tak samo źle jak w czasie ostatniej recesji nie zmienił się. Większość Amerykanów nadal nie widzi żadnego ożywienia gospodarki - tylko 27% z nich widzi jakieś "ożywienie". Podobny bardzo niski odsetek (25%) widzi, że sytuacja poprawi się za rok. Po raz pierwszy w czasie prezydentury Obamy jest więcej tych, którzy sądzą, że sytuacja za rok nie poprawi się niż tych, którzy twierdzą odwrotnie

Za to bardzo duża grupa Amerykanów, bo aż 64% i odpowiednio 58% odczuwa wzrosty cen benzyny i żywności

40% Of Americans Couldn't Care Less About The Stock Market Rally

The share experiencing one or more of these problems is as high today as it was during the recession. When it comes to views of the national economy, most Americans do not think a recovery has taken hold. Just 27% say that the economy is recovering. Today, just a quarter (25%) expect economic conditions to be better a year from now. Instead, far more Americans say their households are affected by prices – both gas prices (64% a lot) and prices for food and consumer goods (58%). For the first time in Obama’s presidency, more say they expect economic conditions to be worse a year from now (32%) than better (25%)

http://www.people-press.org/2013/03/21/obama-job-approval-slips-as-economic-pessimism-rises/

Porażka Bernanke na całej linii
synonim / 2013-03-29 11:23 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
PKN Orlen -4,28%

TPSA +4,22%

I od razu widać gdzie robią przesiadkę
rozbiegane oczy Rudego / 78.131.154.* / 2013-03-29 10:36
słyszałem że warszawską szulernię zamykają,prawda to?
synonim / 2013-03-29 10:54 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

słyszałem że warszawską szulernię zamykają

Mogliby to zrobić w Prima Aprilis to wtedy nikt by się tym nawet nie przejął
rozbiegane oczy Rudego / 78.131.154.* / 2013-03-29 11:05
w Prima Aprilis to chyba czas zmieniają na letni
Longterm / 2013-03-29 10:36 / Mostek Zwyciężymy!
Witam serdecznie szanownych forumowiczów, po raz kolejny powtórzę że to z czym mieliśmy do czynienia podczas ostatnich kilku sesji to była sztuczna, niczym nieuzasadniona panika - z resztą chyba każdy widzi że te zjazdy są coraz słabsze i coraz trudniej jest wywołać strach w inwestorach. Najpierw była Grecja, potem miały być Włochy teraz Cypr i za każdym razem ta panika jest słabsza a spadki bardziej stonowane. Nadchodzi według mnie przesilenie i bardzo silny ruch wzrostowy - taka zdrowa hossa na dobrych, solidnych fundamentalnie spółkach. Szczegóły w moim najnowszym vlogu:

www.longterm.bblog.pl
synonim / 2013-03-29 10:53 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Nadchodzi według mnie przesilenie i bardzo silny ruch wzrostowy - taka zdrowa hossa

Zbankrutowany pajac, zawsze wskakujący do pociągu na końcowym peronie
Longterm / 2013-03-29 10:37 / Mostek Zwyciężymy!
Korzystając z okazji chciałbym życzyć całej redakcji Money.pl oraz czytelnikom portalu, zdrowych, wesołych świat i niech przez te kilka dni każdy zapomni o swoim nastawieniu do zewnętrznego świata a skupił się na swojej rodzinie i swoim wnętrzu, gdzie przecież również jest wiele do zrobienia aby stać się po prostu lepszym człowiekiem.
rozbiegane oczy Rudego / 78.131.154.* / 2013-03-29 10:37
we mnie Tusk z Vincentem wywołują strach
synonim / 2013-03-29 10:01 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
Indeks CSI 300 stracił w czwartek 3,3 proc. i znalazł się na poziomie najniższym od trzech miesięcy. Wolumen obrotów był o 14 proc. większy od 30-dniowej średniej

http://www.parkiet.com/artykul/31,1314198-Przecena-na-chinskich-gieldach.html

Giełda chińska mocno spada na większym niż zwykle obrocie
Etermit ze smartfona / 87.206.35.* / 2013-03-29 10:10
informowałem o tym blisko 5 godzin wcześniej

Etermit / 2013-03-29 05:37
+ popieram - neguję 0 usuń Zgłoś do usunięcia
na rynkach azjatyckich tak jak i u nas wielka rzeź, niektóre indeksy z hukiem poleciały -0,2%
synonim / 2013-03-29 13:18 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

informowałem o tym blisko 5 godzin wcześniej

Jak dobrze, że cię mamy
synonim / 2013-03-29 09:58 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum
Rekord S&P500, a WIG dużo niżej
Wojciech Białek 29-03-2013, ostatnia aktualizacja 28-03-2013 22:07

A ten MUŁ nadal nie może pojąć, że już zniknęła stara korelacja GPW z Wall Street
USA_man / 178.23.108.* / 2013-03-29 10:26
Faktycznie Synonim, kiedyś SP500 i WIG szły łeb w łeb.
Wiesz może, na czym teraz wzroruje sie WIG - na europie, chinach?
synonim / 2013-03-29 10:47 / portfel / 10-sięciotysiącznik na forum

Wiesz może, na czym teraz wzroruje sie WIG - na europie, chinach?

Świetne pytanie i od dawna się nad tym zastanawiam. Należy się nad tym zastanawiać gdyż od tego zależy czy zarobisz pieniądze na GPW, czy nie

Wygląda na to, że zaczęliśmy się usamodzielniać i nie tylko nie kopiujemy już totalnie skompromitowanego kasyna z Wall Street ale nawet względem DAX-a spadła nasza korelacja

Zaczęliśmy natomiast wyceniać wyniki naszych spółek, które są coraz gorsze. No i nie rośniemy, co pokazuje w jak zdrowej kondycji tkwi GPW. Wreszcie wycenia własne spółki i własną gospodarkę a nie gospodarkę jakiegoś skompromitowanego bankruta z 16-nilionowym długiem w dolarach

Natomiast jeśli ktoś za wszelką cenę szuka jakiejś korelacji dla GPW to prędzej widziałbym ją względem rynku surowcowego i powiązanego z nim mocno rynkiem akcji w Szanghaju. Nie jest przypadkiem, że zarówno giełda chińska tkwi w bessie jak i rynek surowcowy zaczyna wchodzić w nowy długoterminowy sekularny rynek niedźwiedzia

Zauważ, że GPW nie jest jedyną giełdą, która ma za sobą kiepski I kwartał 2013. Tak ma większość giełd rynków wschodzących. Brazylijska Bovespa, też mocno skorelowana z rynkiem surowców (ropa) spadła w I kwartale 2013 o 7,55%

Bovespa Brasil Sao Paulo Stock Exchange Index

Year To Date: -7.55%

http://www.bloomberg.com/quote/IBOV:IND

Jest to wynik prawie identyczny z naszym, gdzie wig20 zamknął pierwszy kwartał 2013 spadkiem o 8,24%

Zbiorczy indeks rynków wschodzących MSCI Emergingt Markets też jest na minusie w tym kwartale

MSCI Emerging Markets Index

Year To Date: -2.14%

http://www.bloomberg.com/quote/MXEF:IND

Jak pisałem wyżej, utrata przez rynki wschodzące korelacji z wall Street jest szersza i nie ogranicza się do naszej giełdy

Najwyraźniej rynki zaczynają się przerientowywać na własne gospodarki i coraz bardziej patrzą na giełdę i gospodarkę chińską a nie na gospodarkę i giełdę USA, gdzie szaleniec z FED kompletnie zakłócił już zdolność wyceniania czegokolwiek przez giełdę i w zasadzie steruje nią jak zechce
rozbiegane oczy Rudego / 78.131.154.* / 2013-03-29 10:38
na Tusku się wzoruje
Etermit / 2013-03-29 05:37 / Tysiącznik na forum
na rynkach azjatyckich tak jak i u nas wielka rzeź, niektóre indeksy z hukiem poleciały -0,2%
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Najnowsze wpisy