Forum Polityka, aktualnościGospodarka

Rosną problemy firm spożywczych, a szczególnie...

Rosną problemy firm spożywczych, a szczególnie...

Wyświetlaj:
Smakosz 007 / 83.25.151.* / 2012-06-30 14:13
Wcale się nie dziwię, że firmy przetwarzające mięso padają. Przecież już dawno takimi produktami powinien się zająć sanepid. Woda i chemia, a co metr kiełbasy kąsek mięska. Popytajcie swoich rodziców czy dziadków, jakie były wyroby kiedyś. Przechodząc koło "rzeźnika" (tak się te sklepy kiedyś nazywały), z dala już pachniało wędzonką. Najtańsza wówczas kiełbasa była o wiele zjadliwsza niż teraźniejsze "szyki" czy "balerony". To co wyrabiają przetwórcy mięs, to jest tylko marnowanie z takim trudem wyprodukowanego mięsa.
pruk / 89.70.198.* / 2012-06-30 12:32
Dzięki Hiper i Super marketom tak się dzieje.
Lucius12 / 195.248.88.* / 2012-06-30 12:27
Wiele problemów wynika z obawy przed łączeniem się producentów w grupy kapitałowe. Małej czy nawet średniej firmie trudno rywalizować z dużym koncernem, we Włoszech, Francji i Hiszpanii skłoniło to ludzi do łączenia się w duże spółdzielnie i spółki komandytowe. U nas wzajemna niechęć, podejrzliwość i nawyk zwlekania z płatnościami kosztem dostawcy prowadzi do tego że tylko w kilku przypadkach udało się stworzyć grupy jak wspomniane (głównie w Wielkopolsce).
I muszą sobie powiedzieć że w segmencie parówkowym i "szynki sopockiej z marketu" nie wygrają z koncernami bo to nie ta skala produkcji. Inna rzeczy czy wspomniane produkty można nazwać wędliną...

Najnowsze wpisy