Forum Polityka, aktualnościKraj

Rząd chce zabrać nauczycielom przywileje?

Rząd chce zabrać nauczycielom przywileje?

Money.pl / 2010-03-25 07:00
Komentarze do wiadomości: Rząd chce zabrać nauczycielom przywileje?.
Wyświetlaj:
Konobles / 81.190.122.* / 2010-03-25 20:58
Bon oświatowy od państwa dla rodziców na naukę dzieci i skończą się spory. Jednocześnie znacznie wzrośnie poziom nauczania. Natomiast studia powinny być odpłatne. Jeżeli kogoś nie stać powinien mieć możność uzyskania taniego kredytu, którego spłata uzależniona byłaby od wyników w nauce.
jakub2 / 91.94.232.* / 2010-03-25 21:13
A ty za czyje pieniądze się uczyłeś ze aż tak mądry jesteś , jeśli w ogóle się uczyłeś , i zauważ wykształciuchu że nauka w tym kraju nie jest darmowa , wiesz ile ludzi po skończeniu nauki , nie ma pracy , jak oni by spłacili ewentualnie zaciągnięty dług, zanim zaczniesz doradzać to się zastanów.
Agent 007,5 / 77.114.113.* / 2010-03-25 20:47
W jakim języku prowadzisz lekcje "Angielskiego" Akner ? Czy w stu procentach po Angielsku? Czy w j. polskim i angielskim? Czy twoi Uczniowie w czasie lekcji myślą po polsku, czy po angielsku? Jaki poziom znajomości języka prezentują Twoi Uczniowie po zakończeniu nauki? Czy nie sądzisz, że wy, nauczyciele, za bardzo jesteście skupieni na sobie a nie na swojej pracy? Szkoła nie jest dla was, tylko wy dla szkoły. Moim zdaniem biadolisz.
P.s. Wyrazy szacunku dla "5% wartościowych Nauczycieli".
PISmak / 89.228.130.* / 2010-03-25 20:44
POPIERAM w 100%
Bernard+ / 83.22.129.* / 2010-03-26 12:26
Popieram również, gdyż dla ratowania Rzeczpospolitej trzeba zlikwidować wszelkie przywileje. Już w latach 89/90 w Akademii Ekonomicznej w Katowicach obroniona została praca doktorska wykazująca, że stosowanie wieloletnich przywilejów prawno ekonomicznych uniezależniających wynagrodzenia od efektów pracy prowadzi do postępującej degeneracji danej dziedziny działalności gospodarczej lub społecznej. Przykłady ostatnie to Stocznie, Ursus, PKP, kopalnie - wszędzie gdzie są przywileje płacowe, socjalne i emerytalne tam latami całymi państwo musi dotować zakłady bo te nie potrafią nawet wypracować środków na proste odtworzenie swojego majątku. Karta nauczyciela wywalczona strajkami spowodowała ostateczne zerwanie związku wynagrodzeń z wynikami pracy. Karta nauczyciela uzależniając wynagrodzenie wyłącznie od stażu pracy i zdobytego na podstawie dokumentów przebiegu stażu tytułu zawodowego spowodowała brak proporcjonalności wysokości wynagrodzenia nauczycieli i efektów ich pracy mierzonych np. ilością absolwentów szkoły zdających egzaminy wstępne do szkół wyższego poziomu kształcenia. Jako dowód podam, że spotykam osoby posiadające tytuł magistra, które na szkoleniach BHP mając kalkulator i papier oraz długopis nie potrafią w ciągu 20 minut zamienić szybkości 100 kilometrów na godzinę w szybkość wyrażoną w metrach na sekundę. Tylko w ciągu minionych 12 miesięcy spotkałem 4 takie przypadki a absolwenci różnych szkół średnich nie potrafią tego w 50%. Nastąpiło w Polsce odwrócenie sensu istnienia szkół. Dawniej szkoły były organizowane i utrzymywane po to, aby kształcić i wychowywać dzieci i młodzież teraz są utrzymywane z podatków, aby nauczyciele mieli miejsca pracy i miejsce pobierania swoich świadczeń i przywilejów socjalnych. Polscy absolwenci szkół nie potrafią tego, co trzeba umieć, aby być sprawnym samodzielnym pracownikiem i odpowiedzialnym obywatelem, bo wychowują ich i uczą w 70% tylko beneficjenci wystrajkowanych przywilejów a nie osoby zatrudnione, aby wykonywać sumiennie i dokładnie zamówioną przez społeczeństwo pracę. Nauczyciel skupiając się na zdobywaniu przywilejów nie przez doskonalenie efektywności swojej pracy a przez strajki i protesty sam nie dba o dobro ogólnonarodowe, jak więc może nauczyć tego uczniów?. W młodości pracowałem, jako nauczyciel praktycznej nauki zawodu. Moi uczniowie uczący się zawodu kierowcy mechanika wraz z świadectwem ukończenia Zasadniczej Szkoły Zawodowej otrzymywali prawo jazdy kategorii B i C i od razu mogli przystąpić do pracy w tych zawodach.
Aby zdać egzamin zawodowy w zawodzie mechanika samochodowego musieli samodzielnie zdemontować cały silnik samochodu ciężarowego i następnie zmontować go z powrotem wyregulować i uruchomić. Potem byłem kierownikiem zajęć praktycznych i uczniowie uczący się zawodu ślusarza - spawacza wraz ze świadectwem ukończenia szkoły otrzymywali książeczkę spawacza, w której mieli wpisane przez komisję z instytutu spawalnictwa, którą zapraszałem do szkoły na egzaminy końcowe, uprawnienia zawodowe do spawania elektrycznego elektrodą otuloną, do spawania w osłonie CO2, oraz spawania gazowego i przepalania acetylenowo tlenowego palnikami ręcznymi oraz półautomatycznymi i automatycznymi urządzeniami do cięcia. Teraz prowadzę szkolenia BHP pracowników nowo przyjmowanych, więc i wielu absolwentów szkół licealnych i techników. Kończąc szkołę nie posiadają oni żadnych uprawnień zawodowych niezbędnych do podjęcia pracy. Szkoła Polska uczy wiedzy zawodowej z opóźnieniem 10 letnim. W przedsiębiorstwie stosuje się już od 10 lat nowe technologie a absolwenci tylko najlepszych szkół zaledwie o nich słyszeli, ale nie potrafią nic zrobić na stanowisku pracy bez dodatkowego szkolenia na koszt pracodawcy. A kto jest sprawcą tego, że w Polsce na 10 tysięcy utrzymywanych z budżetu "samodzielnych pracowników naukowych" mamy rocznie rejestrowanych 100 razy najmniej patentów i wzorów użytkowych niż w USA? Czy to przypadek, że tam gdzie są największe przywileje branżowe tam firmy są od lat deficytowe, czyli zgodnie z nauką Petera Druckera taka firma jest pasożytem społecznym, bo generując straty więcej od społeczeństwa pobiera dóbr niż swoją pracą społeczeństwu zwraca? A każdy nauczyciel chyba powinien znać odpowiedź na pytanie: nos dla tabakiery, czy tabakiera dla nosa?
Agent 007,5 / 77.114.113.* / 2010-03-25 20:31
.
Proponuję, abyś się zatrudnił w szkole - to się dowiesz. Założymy się - jak długo
wytrzymasz?
.
Tak. popieram. Zamknijmy szkoły. Zabierzmy zarobki, zwiększmy podatki - aby władza
miała za co żyć - no i skłóćmy naród - podając kłamliwe informacje o zarobkach
poszczególnych zawodów. Ludzie czy to wam niczego nie przypomina? Dla mnie to powrót
do lat..... estych.

Nastawiają nas przeciwko sobie, abyśmy nie zwracali uwagi na ich zarobki i przekręty.

.
No więc niech pani przyjdzie na tydzień do szkoły.

Ps. My już od jakiegoś czasu nie mamy przywileju typu: mieszkanie czy
wcześniejsza emerytura.

Dlatego też napisałam, iż niektórzy nie mają pojęcia o czym piszą.

I to jest właśnie żałosne

.
ps. Daję swoją 13 - tkę, że po miesiącu - będziesz sp.........ał, aż się będzie
kurzyło.
basiaczek / 83.11.84.* / 2010-03-26 15:25
Do agenta
Na pewno z polskiego i z czytania ze zrozumieniem miałeś jedynkę, więc skoro wyrywasz zdania z kontekstu - tylko po to aby się tutaj nam popisać - to daruj sobie.
Twój poziom wypowiedzi , układania zdań oraz poziom kultury zachowania pokazują tak naprawdę , że miałeś problemy z nauką i dlatego też zrozumiała jest twoja nienawiść do nauczycieli. Teraz już widać, kto tu pisze te głupoty.
No i wszystko jasne.
akner / 83.11.84.* / 2010-03-26 15:30
Brawo ! Popieram swojego przedmówcę. Szkoda czasu na rozmowę z agentem.
badyl L-4 / 194.152.46.* / 2010-03-25 22:15
Może zgłosi się jeden nauczyciel który w ostatnich latach /2000-2010/ otrzymał 25 arową działkę od pracodawcy w chwili zatrudnienia i ją dalej uprawia. Śmiało, śmiało zgłaszajcie się, może Pan Redaktor dowie się prawdy zawartej w KN.
bc / 83.12.219.* / 2010-03-25 20:05
Może rząd zacząłby do siebie. Identyczne przywileje. Trzynastki, jubileuszów ki, dodatki i wiele wiele innych oczywiście o większych nominałach. Pan Tusk niech sobie pokopie lepiej w piłkę to jedyne co kao tako mu wychodzi.
rafirafirafi / 83.7.1.* / 2010-03-25 18:52
Czy ktoś wie ile od państwa dostaje taki przykładowy ksiądz? przecież on dostają na tacę i ma dodatkowo wiele innych źródeł dochodu. słyszałem że to około 3000 tyś zł/m-c. niezła pensyjka proponuję zrobić 6 lat seminarium zamiast dwóch kierunków studiów i jeszcze doktoranckie olaboga.
wystarczyło by o połowę zmniejszyć wynagrodzenie państwowe każdego księdza i nie trzeba by było pozbawiać nikogo żadnych przywilejów, ba dla niektórych grup zawodowych można by jeszcze dołożyć 13-tki
pozdrawiam
Agent 007,5 / 77.114.113.* / 2010-03-25 18:47
Akner! To rzuć tę robotę !!! Chyba żeś tchórz ! A jeśli źle ci się pracuje to znaczy żeś nudziarz do którego Państwo Uczniowie nie mają szacunku! I mają rację! Po za tym, przestań sączyć negatywne emocje! A potrafisz poprowadzić swoją lekcję w innym języku niż twój ojczysty?
Agent 007,5 / 77.114.113.* / 2010-03-25 18:40
Niestety, nauczyciele to w 95% miernoty. Ich Uczniowie inteligencją i poziomem ogólnym zwykle biją ich na głowę... Co jest do udowodnienia...
limonn / 83.238.236.* / 2010-03-27 02:05
Masz trochę racji, bo kto inteligentny za taką pensję będzie się stresował pracą w szkole. Nawet mało inteligentny człowiek wie, że lepiej jest np. układać płytki w łazienkach bo jest to mniej męczące i o wiele lepiej płatne.
i_50-tka / 83.29.35.* / 2010-03-25 21:00
A ponieważ z inteligencją jest jak z jedzeniem pomarańczy: kto nigdy nie jadł nie zrozumie o czym mowa, to niestety" nie ma tu już do kogo porozmawiać" i szkoda w ogóle czasu na wpisy... Pozdrawiam Agenta 007,5 !
Jedząca pomarańcze
basiaczek / 79.184.105.* / 2010-03-25 19:37
Nie jestem pewna czy to widać po twoim komentarzu. Może powinieneś sprawdzić w Słowniku Poprawnej Pisowni - jak się w języku polskim buduje zdania? ( w twoim jest zaburzony szyk wypowiedzi) A w ogóle co to jest poziom ogólny?
Agent 007,5 / 77.114.113.* / 2010-03-25 23:51
NA TEMAT bASIACZEK, NA TEMAT... CZY MASZ NADWAGĘ I CZY PALISZ FAJKI?
miszczu / 89.75.2.* / 2010-03-25 18:24
Po studiach w mieście emigrować do pięciotysięcznej "dziury" to niestety ale poświęcenie - stąd powinno być mieszkanie. Jeżeli ktoś kocha trzynastki to niech pogada ze swoim szefem ,obniży stawkę o 12 % i stanie się posiadaczem trzynastki. Chce więcej to kolejne 12% obniżki i jest czternastka. Są to relikty SOCJALIZMU gdzie towarzysz G. ustalał stawki godzinowe centralnie (równo i sprawiedliwie z punktu widzenia społecznego) a resorty przyciągały ludzi trzynastkami (słabsze-np budownictwo,nauczyciele) ,czternastkami (lepsze - górnictwo, pgr-y, skr-y), bonusami i na koniec sklepami Baltona i sklepy G. Jedyny pożytek z trzynastki to jak w PKO -masz odłożone i dostaniesz po roku bo sam z g......j pensji byś nie odłożył.
rafirafirafi / 83.7.1.* / 2010-03-25 18:55
o tym wspominałem już wcześniej, jednak nikt mnie nie zrozumiał chyba wyraziłem się niezbyt jasno.
zgadzam się z przedmówcą
dejmek / 83.26.236.* / 2010-03-25 18:23
A może 13-nastki odebrać parlamentarzystom? Połowa z nich śpi w ławach sejmowych:-)
kasia_h / 89.78.163.* / 2010-03-25 16:31
ja proponuję jeszcze zabranie emerytur bo przecież tyle pieniędzy dopłaca się z budżetu państwa. Pozbyć się wszystkich polityków i urzędników, policjantów i lekarzy i będziemy mieć piękny kraj.
akner / 79.184.105.* / 2010-03-25 16:38
Tak. popieram. Zamknijmy szkoły. Zabierzmy zarobki, zwiększmy podatki - aby władza miała za co żyć - no i skłóćmy naród - podając kłamliwe informacje o zarobkach poszczególnych zawodów. Ludzie czy to wam niczego nie przypomina? Dla mnie to powrót do lat..... estych.
Nastawiają nas przeciwko sobie, abyśmy nie zwracali uwagi na ich zarobki i przekręty.
baronin / 80.54.243.* / 2010-03-25 16:05
Jestem cie kawy jak nauczyciele wypracowuja sobie 13 pensie??????
msnet / 77.115.195.* / 2010-03-26 16:36
Już Ci mówię... wypracowujemy ciężką pracą, o której Ty nie masz zielonego pojęcia.

Jeśli chodzi o przywileje, to niech mi je zabiorą, zgoda, ale niech płacą tak jak powinni. Jeśli się komuś nie podoba to, że pensum wynosi 18 godzin - ja jestem jak najbardziej za tym, żebym pracował w szkole 5 dni w tygodniu od 8 do 16 (czyli w sumie 40 godzin). Ale po wyjściu ze szkoły chciałbym o niej zapomnieć do następnego dnia do godziny 8ej no i jeszcze chciałbym przyzwoicie zarabiać. A tymczasem siedzę w szkole do którejś tam, wracam do domu i dalej zajmuję się szkołą - przygotowanie się do lekcji, przygotowanie sprawdzianów czy materiałów pomocniczych, poprawianie sprawdzianów (mam około 300 uczniów i każdy pisze co najmniej dwa sprawdziany w ciągu semestru, co oznacza że rocznie jest tego minimum 1200, a tak naprawdę około 1500-2000).

Jeśli chodzi o zarobki, to tu są podane średnie. Ja, jako nauczyciel kontraktowy zarabiam średnio 2800zł brutto, ale tylko dlatego, że pracuję na 1,5 etatu. Zgadzam się z tymi co twierdzą, że zatrudnieniem nauczycieli powinny rządzić prawa wolnego rynku, czyli powinni pracować w tym zawodzie tylko ci, co się do tego nadają. Ale żeby tak się stało, zarobki też powinny być rynkowe, żeby ci dobrzy chcieli pracować w szkołach publicznych. Jak nauczyciel stażysta będzie zarabiał średnią krajową (co najmniej), to wtedy mogą zabrać te wszystkie przywileje, a nauczyciel nie będzie też musiał dorabiać (np. pracując na półtora etatu czy przy kasie w hipermarkecie), a zyskiem z tego będzie lepsze przygotowanie nauczyciela do pracy i w efekcie polepszenie się stanu wiedzy i umiejętności Polaków (bo obecnie wszystko to leci na łeb na szyję).

Na koniec pozwolę sobie na małą refleksję. Czasem można usłyszeć narzekania lekarzy, że za mało zarabiają. Od nich zależy ludzkie życie i zdrowie, więc powinni zarabiać dużo. Ale czy od nauczycieli nic nie zależy? Przecież to nauczyciele wykształcili tych lekarzy (i wszystkich innych). I to od nauczycieli w większym stopniu niż od lekarzy zależy ludzkie życie (przyszłość), zatem nie widzę powodu, aby nauczyciel nie miał zarabiać tyle, co lekarz (oczywiście lepszy nauczyciel więcej niż gorszy).

I jeszcze uwaga do Pana Bartosza Chochołowskiego - jeśli nigdy nie przepracował Pan choćby jednego miesiąca w szkole, to nie ma Pan prawa wypowiadać się na ten temat! Tak samo ja nie mogę się wypowiadać na temat pracy górnika, ponieważ nigdy nie pracowałem w tym zawodzie i nie znam realiów tej pracy. Wiem tylko to, co mówią o tym inni.
akner / 79.184.105.* / 2010-03-25 16:07
Proponuję, abyś się zatrudnił w szkole - to się dowiesz. Założymy się - jak długo wytrzymasz?
Łowca / 83.11.59.* / 2010-03-25 17:21
Ty ale przecież nikt Cię na siłe nie trzyma w szkole!To był Twój wybór!
akner / 79.184.105.* / 2010-03-25 16:08
ps. Daję swoją 13 - tkę, że po miesiącu - będziesz sp.........ał, aż się będzie kurzyło.
i_50-tka / 83.29.35.* / 2010-03-25 16:23
Co do mnie bez problemu mogłabym zatrudnić się w szkole ( i zapewniam, że potrafiłabym zachęcić młodzież do nauk)i, ale żaden nauczyciel (poza niektórymi akademickimi) nie mógłby zatrudnić się na moim stanowisku (studia- elitarny kierunek), a zapewniam, że pensję mam podobną i odpowiedzialność finansowa ogromną, żadnych przywilei od państwa typu przydział na mieszkanie, wcześniejsza emerytura. Tylko to co daje wolny rynek. Te modlitwy i zaklęcia typu idź posmakować mojego chleba sa żałosne !
dejmek / 83.26.236.* / 2010-03-25 18:21
Chyba, że ma Pani wyjątkowe zdrowie psychiczne i silne nerwy. Pracuję obok szkoły i gdyby miał w niej pracować to bym dwa razy się zastanowił.
Zapewniać, że potrafiłoby się zachęcić młodzież do nauki to można teoretycznie. Praktyka wygląda zupełnie inaczej. Zapraszam Panią w następnym roku jak będzie śnieg, żeby zobaczyła Pani jak nauczycielki uchylają się przed śnieżnymi gałkami, a młodzież biega wokółnich.
akner / 79.184.105.* / 2010-03-25 16:42
No więc niech pani przyjdzie na tydzień do szkoły.

Ps. My już od jakiegoś czasu nie mamy przywileju typu: mieszkanie czy wcześniejsza emerytura.

Dlatego też napisałam, iż niektórzy nie mają pojęcia o czym piszą.

I to jest właśnie żałosne.
Łowca / 83.11.59.* / 2010-03-25 17:35
Nie chodzi o przydziały mieszkań.A czy nauczyciel nie ma urlopu na podreperowanie zdrowia 2 lata,a czy nauczyciel nie pracuje 16-18 godzin tygodniowo i jeszcze nie chce mu się sprawdzić gratis matur,a czy nauczyciel nie ma 13-ej pensji?Choćby o takie przywileje chodzi!Może inne grupy zawodowe też by tak chciały,co?
akner / 79.184.105.* / 2010-03-25 19:46
Owszem, mamy urlop na podratowanie zdrowia zagwarantowany, ale aby go uzyskać trzeba spełnić kilka warunków oraz posiadać dokumenty na to, iż idzie się na urlop tylko w następstwie choroby zawodowej np. utraty głosu. Ponadto, urlop ten nie jest w całości płatny, dlatego też nikt się nie kwapi do pójścia na takie wolne.
Jeśli chodzi o pracę 16-18 godzin, to jest to absolutna nieprawda. Nie znam nauczyciela, który zostałby na tyle godzin w szkole - ze względu na pensję. Przy tylu godzinach zarobek jest w granicy 1000 zł. brutto. Tak naprawdę to kwoty podane w tym artykule są śmieszne, nikt tyle nie zarabia - chyba, że w Warszawie i to brutto. Jedyne co się zgadza - to 13 - tka, którą faktycznie otrzymujemy, ale jest to spowodowane tym, iż w czasie ferii, wakacji i świąt dostajemy niższe pensje - właśnie ze względu na wolne. Proszę zastanówcie się, czy pracowalibyśmy w dwóch czy też trzech szkołach i kursach i na korepetycjach - gdybyśmy zarabiali takie pieniądze?
Łowca / 83.30.167.* / 2010-03-26 13:09
Praca w kilku miejscach to nie jest argument niskich zarobków!Lekarze też pracują w kilku miejscach,zarabiają ogromne pieniądze i ciągle płaczą,że im mało!Ciekawe z czego się budują i kupują luksusowe auta?
Łowca / 83.30.167.* / 2010-03-26 13:06
Kolego nie opowiadaj głupot bo mam brata,który rozlicza pensum nauczycielskie i wiem co nie co na ten temat!
i_50-tka / 83.29.35.* / 2010-03-25 17:07
To szkoły powinny przyjść do nas, na praktyki - jak w innych krajach np. Szwecji. Na 2 miesiące - zakosztować celu nauczania w praktyce. I nie na tydzień w szkole średniej, lub dopiero po studiach po 3 roku, ale po gimnazjum. I nie tylko uczniowie, ale z nauczycielami - wziąć udział w konkretnych projektach, czy też innych pracach praktycznych. a nie tylko narzekać na tępotę młodzieży Bo młodzież w Polsce mamy cudowną, nawet jeśli stwarza inne pozory, co jest charakterystyczne dla wieku dojrzewania. Cudowna, ale znudzoną...
chichotek / 79.186.89.* / 2010-03-26 12:30
Weź się inteligentna(inaczej)babo do mycia garów i sprzątania może ci pomoże ta "cudowna" młodzież dzieci (a szkoda że takie osoby mają dzieci)chyba tez masz "cudowne"
na szczęście zusik zbankrutował będziesz miała okazję pokazać jak się pracuje(aż do śmierci) w konkretnych projektach
inna 50-tka / 83.10.150.* / 2010-03-27 18:53
Ot i poziom... nauczania...
Do garów idę chętnie - żadna praca nie hańbi jak jest wykonywana dobrze i z sercem. Zresztą nie mogę wziąć menażek z obiadem dla rodziny ze szkolnej stołówki dofinansowywanej przez państwo
Ty chichocie na pewno nie byłeś nigdy cudowną młodzieżą i niczego pożytecznego nie jesteś w stanie nauczyć ! Młodzież z kilometra wyczuwa szajbusów i ludzi niedojrzałych emocjonalnie, więc jak ktoś nie lubi nauczania nie powinien się za to brać.
Viiki / 89.76.109.* / 2010-03-25 15:51
Wszystkie przywileje powinny być zlikwidowane, nie tylko te dotyczące nauczycieli. Ludzie cięzko harują za marne 2 tys. czasami nie mając 1-ego dnia wolnego w ciągu roku bez premii i 13-tek. W prywatnych firmach nie ma czegoś takiego jak 13-ta czy 14-ta pensja. Te "nadmuchane przywileje" dotyczą tylko budżetówki i tzw. firm z udziałem Skarbu Państwa, czyli kogoś, kto nie liczy się z publicznymi , bo nie swoimi , pieniędzmi.
anoano / 78.155.124.* / 2010-03-25 18:39
co do 13-ek to powinny być nauczycielom zabrane ,ale innym zawodom też -kto to widział żeby rok miał 13 miesięcy?-płacic należy za pracę ,a dodatkowo to są premie i inne dodatki,13-i to zbytek!
osaosaosa / 193.200.232.* / 2010-03-26 12:32
13-stka nazywa się nagrodą roczną, więc jest premią lub innym dodatkiem:)
badyl L-4 / 194.152.46.* / 2010-03-25 22:33

co do 13-ek to powinny być nauczycielom zabrane

A po co zabierać trzynastki, wystarczy podzielić je na 12 pensji właściwych , Powższe dotyczy nie tylko nauczycieli. Który rząd na powyższe wpadnie i w którym wieku?
rrr....rrr / 83.28.255.* / 2010-03-25 16:13
Zlikwidowac przywileje wszystkim grupom spolecznym, a w Polsce nie bedzie \zylo sie zle.
Najwieksze obiboki to mundurowka, zwlaszcz straz- oni to nie wiem za co odchodza na wczesniejsza emeryture
...zzz / 212.91.17.* / 2010-03-25 15:32
Popieram zdecydowanie .A jak jeszcze mundurowych zrównaja ze zwyklymi zjadaczami chleba to przyklasnę .Jeśli eSBekom iJeruzalowi wraz z jego bandązabiorą wysokie emerytury to mogę umierać spokojnie.doczekawszy sie jako takiej sprawiedliwości .Gruba kreska Mazowieckiego i niedotrzymanie obietnic przez Walesę to było tchórzostwo przed Jeruzalskim lub zdrada
piotr723 / 83.12.251.* / 2010-03-25 15:27
Ktoś tu napisał, że nauczyciele mają ekstra dochody, bo siedzą nad morzem 60 dni itd... Wyjaśnienie jest nieskomplikowane, trzeba mieć dużo nadgodzim w szkole, udzielać korepetycji i najlepiej pracować na 2 etatach w szkole...
ALE NAJCZĘŚCIEJ MĘŻEM NAUCZYCIELKI - większość to nauczycielki bo chłop za grosze pracować nie pójdzie -JEST KTOŚ KTO ZARABIA WIĘCEJ (np. ja zarabiam prawie dwa razy tyle co moja żona mężowie koleżanek mojej żony podobni zarabiają jeszcze więcej...sam się zastanawiam gdzie ludzie pracują że tyle zarabiają...)
Więc moi drodzu nic nie stoi na przeszkodzie, żeby część z Was skorzystała z tych przywilei, macie studia np. ekonomicznie, doróbcie pedagogikę i iddzie uczyć...na początek za ok 1000 zł.....:)
olka040 / 193.138.118.* / 2010-03-26 12:39
praca nauczyciele polega na ciagłym powtarzaniu tego samego materiału nie dziwi wiec ze zapewne po 20 latach ma doskonale koptetencje Do tego długie wakacje ferie i przerwy miedzi swietami . NO CÓZ ROZDAWNICTWO POLSKIEGO RZADU NIE ZNA GRANIC
casino poland / 79.186.89.* / 2010-03-26 13:09
Wstyd i jeszcze raz wstyd jak ty śmiesz zabierać w ogóle głos ze swoimi "koptetencjami"
takie jak ty to kible u pakistanów myją na wyspach-żałosna niedouczona baba właśnie tobie matołku edukacja i dobrzy nauczyciele najbardziej są potrzebni

Najnowsze wpisy