buba180
/ 2009-10-23 01:07
/
Bywalec forum
Co skłoniło zarząd spółki do zarekomendowania akcjonariuszom na WZA produkcji drożdży
paszowych i wybudowania drożdżowni? Czyżby chodziło o wysoką rentowność takiej
produkcji na terenie Polski oraz UE? Proszę o przedstawienie tej kwestii ponieważ
akcjonariusze są bardzo zaniepokojeni po przestawieniu się z biopaliw na produkcję
drożdży - co bardzo adekwatnie obrazują notowania walorów naszej spółki. Czy są już
jakieś konkretne plany co do współpracy na tym polu z Ukrainą (certyfikacja już jest)
oraz czy są realne szanse na uzyskanie dotacji z funduszy UE na tego typu
inwestycje?
Projekt drożdżowy jest pierwszym projektem z grupy nowych technologii, które spółka
ma zamiar realizować w najbliższej przyszłości. Prowadzony od 2007 r. jest on w
chwili obecnej najbardziej zaawansowany, a także zdaniem zarządu – najbardziej
obiecujący. Związane jest to z kilkoma czynnikami:
• Białko paszowe w Polsce, a w najbliższej przyszłości – także na świecie
– stanowi i stanowić będzie produkt deficytowy.
• W świetle prowadzonych przez SKOTAN SA badań pogłębionego przerobu
wytworzonych drożdży – produkt ten jest furtką do zupełnie nowych dziedzin
produkcyjnych, z opcją wejścia w farmację, farmakologię czy kosmetykę.
Dotychczasowe wyniki spółki (rentowność procesu produkcji) są bardzo obiecujące.
Jeżeli chodzi o białko paszowe, jego wartość wyznacza kilka parametrów,
najważniejszym czynnikiem decydującym o finalnej cenie jest jednak ilość czystego
białka, jego przyswajalność przez organizmy żywe oraz zawartość dodatkowych związków
chemicznych, makro i mikroelementów, najlepiej naturalnego pochodzenia, które mogą
być wbudowane w struktury białkowe. Te ostatnie mogą stanowić o ich wyjątkowości czy
wręcz unikalności,
a cechy te zawsze wiążą się z wysoką marżą.
SKOTAN prowadzi w dalszym ciągu badania zmierzające do uzyskania jak najlepszych
parametrów drożdży – przy czym pamiętać należy, iż w pewnym sensie rynek nie
oferuje tutaj ceny referencyjnej, z uwagi na fakt, iż wyizolowany i zakupiony przez
SKOTAN szczep drożdży nie jest na rynku dostępny, i stanowi zupełnie nową jakość w
tej dziedzinie.
Pamiętać także należy, iż badania te prowadzone są na organizmach żywych (drożdże
paszowe muszą być martwe – ostateczne zakończenie cyklu rozwoju następuje
dopiero
w ostatniej fazie produkcji), a co za tym idzie – z uwagi na dużą skalę
skomplikowania standaryzacji produktu – są często trudne. Wiążą się z tym
określone ograniczenia i ryzyka naukowe, ale w zamian – sukces pozwala na
uzyskanie znacznej przewagi konkurencyjną nad pozostałymi wytwórcami.
Jeżeli chodzi o rynki zbytu, pamiętać należy, iż agrotechnika na terenie UE jest inna
od Ukraińskiej. Nie zmienia to faktu, iż w najbliższych latach sytuacja ta
najprawdopodobniej zmieni się w sposób diametralny, pozwalając na rynkach wschodnich
(Rosja, Ukraina, Białoruś) realizować ceny możliwe do uzyskania w UE. Spółka
dysponuje wstępnymi listami intencyjnymi z odbiorcami ukraińskimi, w chwili obecnej
zakładamy jednak, iż rynkami docelowymi, szczególnie w zakresie drożdży o unikalnych
parametrach, pozostają kraje unijne.
Jeżeli chodzi o dotacje z funduszy UE, wszystkie projekty SKOTAN SA wpisują się
doskonale w programy pomocowe związane z innowacyjnością technologiczną. Procedowanie
w tym zakresie trwa.