ZT
/ 83.31.116.* / 2015-03-28 17:18
Oto zmodyfikowany wykres analizy w20 sprzed tygodnia: http://stooq.pl/q/a/?s=wig20&i=d&u=12045444 Pozostawiłem na nim opadającą linię trendy spadkowego (linia zielona), kolejno coraz niższe szczyty i dołki s1d1,s2d2,s3d3 oraz opór związany ze sprawą franka s3 (linia pomarańczowa). Na wykresie wrysowałem niedźwiedzią formację Gartleya, która świetnie pokazuje miejsce gdzie zatrzymał się rynek (ok. 2410, linie fioletowe). Sama formacja nie jest doskonała, bo nie posiada równych nóg AB=CD i jest geometrycznie pokraczna, za to perfekcyjne zniesienia 0.618XA oraz 0.786XA są wizytówką owej formacji. Wygląda na to, że z kontynuacją wzrostów musimy poczekać do czasu przebicia i zanegowania tej formacji. Sytuacja wygląda tak, że owa formacja pokazuje możliwość pogłębienia spadków np. do opadającej linii trendu, a w najlepszym wypadku konsolidacji na poziomie obecnym czyli wsparciem związanym z przebitym szczytem S3 (linia pomarańczowa). Ja jednak uważam, że wzór Gartleya zostanie w końcu przebity i indeks pofrunie znacznie wyżej wprawiając wielu w osłupienie, za sprawą fazy wzrostowej cyklu 10 miesięcznego, w której to się znajdujemy, moim skromnym zdaniem, a stanie się tak, ponieważ cykle mają wyższy priorytet (czytać jak politycy pjorytet 8-) ) niż nawet najpiękniejsze formacje harmoniczne, co zwalnia mnie od dalszych komentarzy, suplementów oraz gloss. I w tym to optymistycznym nastroju życzę samych udanych transakcji, tudzież trafnych łapań szczytów w nadchodzącym tygodniu, czyli szczytowania, jakkolwiek by to rozumieć.